13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMame care îşi aruncă nou-născuţii

Mame care îşi aruncă nou-născuţii

Procurorii doljeni anchetează două cazuri de pruncucidere, după ce joi un nou-născut mort a fost găsit de un câine în localitatea Bulzeşti, iar duminică, alt nou-născut a fost descoperit în WC-ul din gospodăria unei tinere din Craiova.

Poliţiştii doljeni au fost anunţaţi joi dimineaţă că un bebeluş mort a fost găsit şi adus de un câine în gospodăria stăpânului. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă formată din poliţişti şi procurori, care au constatat că nou-născutul a fost găsit de câine în spatele şcolii din comună, lângă grupul sanitar al instituţiei de învăţământ. Copilul prezenta mai multe leziuni, cel mai probabil fiind provocate de muşcăturile câinelui. Dobriţa Dobre, stăpâna acestuia, povesteşte că animalul a mers destul cu copilul în gură până a ajuns în gospodărie şi că a fost văzut de un bărbat din comună. „Joi dimineaţă i-am dat drumul lui Pufi, după care a strigat un bărbat din sat că l-a văzut cu un copil în gură pe lângă primărie. Atunci a venit şi Pufi cu ceva în gură. Când ne-am apropiat, am văzut că era un copil în pielea goală, mort, dar care părea normal şi era grăsuţ şi cu mult păr pe cap“, a explicat Dobriţa. Poliţiştii şi procurorii doljeni au demarat cercetările pentru a identifica femeia care şi-a aruncat copilul în spatele Şcolii din Bulzeşti. Concluziile medico-legale preliminarii au indicat că nou-născutul a decedat din cauza neacordării îngrijirilor medicale după naştere.

Copil înecat în WC

Duminică, în jurul orei 15.00, pompierii doljeni au fost solicitaţi de poliţişti şi procurori să intervină la o gospodărie de pe strada Corabia din Craiova pentru căutarea unui făt în WC. La faţa locului s-a deplasat o autospecială a Detaşamentului 1 Pompieri Craiova, aceştia găsind şi recuperând din hazna, cu ajutorul unei căngi, un făt. Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, duminică, în jurul orei 5.00, Carmen Aurelia Ilie, de 20 de ani, din Craiova, a născut la domiciliu, neasistată, un făt de sex bărbătesc, pe care ulterior l-a aruncat în latrina din curtea casei.
Cadavrul copilului a fost transportat la morgă, iar, cu ocazia necropsiei, medicul legist a constatat că nou-născutul este de sex bărbătesc şi a avut o vârstă intrauterină de 263 de zile. A fost născut aproape de termen, a trăit şi respirat puţin timp după naştere, moartea fiind violentă şi cauzată de asfixie mecanică prin înecarea cu materii fecale.
Cazul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de pruncucidere sau omor, în funcţie de raportul psihiatric.

Tinerele au ajuns la spital

Vineri, în jurul orei 12.40, la Spitalul de Urgenţă Craiova s-a prezentat Camelia Călin, de 17 ani, din Balş, care a fost internată cu diagnosticul avort în lună mare – 28 de săptămâni, incomplet efectuat. Medicii au anunţat poliţiştii, care au stabilit că tânăra este principala suspectă în cazul de la Bulzeşti. Ieri-dimineaţă tânăra a fugit din spital, oamenii legii continuând cercetările pentru identificarea ei. „Tânăra care s-a prezentat vineri la spital nu a recunoscut că a născut, chiar dacă doctorii au stabilit acest lucru. Ieri (duminică – n.r.) nu s-a putut discuta cu ea, fiind sub tratament, iar azi (ieri – n.r.) a plecat din spital. Am început căutările pentru a stabili dacă ea este mama fătului descoperit la Bulzeşti“, a declarat comisarul-şef Liviu Ţiulescu, adjunctul şefului IPJ Dolj.
Carmen Aurelia Ilie s-a prezentat duminică, tot în jurul orei 12.40, la Spitalul de Urgenţă Craiova, fiind internată cu diagnosticul lehuzie imediată la domiciliu. Conform medicilor craioveni, pacienta a susţinut că a născut deasupra latrinei, unde a şi scăpat copilul. Rudele şi vecinii tinerei susţin acelaşi lucru şi nu cred că a fost vorba de ceva intenţionat. „Seara a fost la un chef şi după ce a ajuns acasă, dimineaţa, s-a dus la toaletă. Când s-a întors s-a pus în pat şi i-a spus soţului că a pierdut sânge. Când s-a trezit, era într-o baltă de sânge, după care s-a dus la spital. Nu cred că a fost ceva intenţionat, a fost un accident, s-a întâmplat“, a explicat o verişoară a Aureliei Ilie.

Depresia postnatală

Specialiştii susţin că mamele care aleg să îşi arunce copiii în diverse locuri nu sunt determinate numai de depresia postnatală sau post-partum, cum mai este denumită. Psihoterapeutul Gina Chiriac spune că aruncarea nou-născuţilor ţine mai mult de frica de consecinţe sau de frica de a fi mamă.

Pedepse
Codul Penal prevede ca sancţiune pentru pruncucidere pedeapsa cu închisoarea de la doi la şapte ani. Sancţiunea este mult mai uşoară decât în cazul infracţiunilor de omor, considerându-se că mama, imediat după naştere, suferă anumite tulburări psihice care îi afectează într-o anumită măsură discernământul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII