8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIntelectualii cheamă populaţia la vot

Intelectualii cheamă populaţia la vot

Peste 100 de intelectuali au semnat un apel în care solicită cetăţenilor să se prezinte în număr mare la referendum „pentru a bara eficient unele tendinţe autocratice ale majorităţii parlamentare şi guvernamentale actuale“.
Apelul, intitulat „pentru respectarea statului de drept şi a democraţiei“, este semnat de nume prestigioase ale culturii şi ştiinţelor umaniste din România, printre care Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Virgil Nemoianu, Sorin Alexandrescu, Rodica Palade, Ruxandra Cesereanu, Mircea Cărtărescu, Ion Vianu, Silviu Lupaşcu, Alexandru Zub, Tom Gallagher, lista cuprinzând în total 108 nume. Redăm integral conţinutul apelului:

„Avem, în clipa de faţă, toate motivele pentru a ne exprima profunda îngrijorare faţă de situaţia politică a ţării. O serie de evenimente recente pune în lumină unul şi acelaşi lucru: tendinţa unor autorităţi de a ocoli sau încălca principiile şi practicile statului de drept şi ale democraţiei. Şi mai grav este că aceste derapaje au loc cu acoperire legală, prin forţarea interpretativă a unor paragrafe constituţionale ori prin adoptarea de legi şi hotărâri a căror legitimitate de fond este extrem de discutabilă. Or, tocmai acest legalism pur formal constituie un motiv de alarmă în plus, deoarece el îşi poate disimula cu uşurinţă caracterul antidemocratic, inducând în eroare o mare parte a publicului.
Deşi mai sunt puţine zile până la 19 mai, data referendumului, este îngrijorător faptul că regulile după care se va desfăşura acest scrutin electoral s-au schimbat în ultimul moment. Acest fapt încalcă o recomandare a Comisiei de la Veneţia, care cere ca legislaţia referendară să nu fie modificată cu mai puţin de un an înainte de ţinerea unui referendum. Simplul fapt că această legislaţie şi felul de a o aplica a constituit până în ultima clipă subiect de dezbatere în mass-media, dar şi la Curtea Constituţională reprezintă, în sine, un scandal.
Condamnăm decizia Comisiei de cultură şi mass-media a parlamentului, care, sub diferite pretexte «legaliste», nu i-a alocat preşedintelui suspendat Traian Băsescu nici un timp de antenă propriu la radioul şi televiziunea publice în cadrul programelor electorale.
Grave ni se par chiar şi tendinţele mai generale apărute în cadrul actualei majorităţi PSD-PNL-UDMR-PRM-PC de a încerca să schimbe regulile jocului chiar în timpul jocului: încercările insistente de a modifica legea referendumului după începerea procedurii de suspendare, ideea de a-i bara d-lui Traian Băsescu revenirea la Cotroceni sub diverse pretexte, planuri pentru îngrădirea abuzivă a drepturilor electorale ale cetăţeanului Traian Băsescu, presiuni manifeste din partea d-lor Mircea Geoană sau Dan Voiculescu asupra Curţii Constituţionale, probabil ca sancţiune fiindcă nu a avizat favorabil suspendarea preşedintelui.
Atragem atenţia în modul cel mai serios că statul de drept nu se reduce la proceduri cu acoperire legală şi că legislativul nu e decât una dintre cele trei puteri ale statului prin care se exercită suveranitatea populară şi în nici un caz o putere absolută, care nu mai dă socoteală nici  electoratului, nici puterii judecătoreşti, nici principiilor universale ale drepturilor omului. Reamintim că şi statul comunist avea nenumărate legi şi oferea acoperire legală pentru toate abuzurile şi crimele, ceea ce nu înseamnă că aceste legi aveau legitimitate. Ar fi extrem de grav dacă, din nou, între legalitatea formală şi legitimitate ar apărea o ruptură.
Cerem apăsat guvernului să organizeze în modul cel mai corect, echitabil şi imparţial referendumul de pe 19 mai. Solicităm să se facă toate eforturile pentru a nu-i priva pe numeroşii cetăţeni români care trăiesc şi lucrează în străinătate de dreptul de vot. În caz contrar, se vor crea imense frustrări destabilizatoare în societate, iar condamnarea României pe plan internaţional (criticată deja de o parte a presei străine) va aduce prejudicii incalculabile poporului român.
Cerem publicului să se mobilizeze, să se informeze şi să se pronunţe prin toate mijloacele paşnice împotriva oricăror abateri de la principiile şi practicile statului de drept şi ale democraţiei şi, de asemenea, ca la 19 mai să participe la referendum în număr cât mai mare. Credem că numai o participare masivă la vot va bara eficient unele tendinţe autocratice ale majorităţii parlamentare şi guvernamentale actuale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU