13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii, aleşi pe zvonuri

Primarii, aleşi pe zvonuri

Zvonistica a fost la mare preţ în turul doi al alegerilor parţiale pentru ocuparea fotoliilor de primar din comunele doljene Radovan şi Cerăt. De la buletine fabricate special pentru ziua de alegeri până la mită electorală angro cu făină şi bani, acuzaţiile taberelor politice implicate în scrutin au curs gârlă.

Bătălia electorală cea mare s-a dat ieri pentru câştigarea Primăriei Cerăt, localitate cu 4.000 de locuitori, dintre care o parte semnificativă de etnie romă. Candidaţii PSD şi PD rămaşi în cursa pentru fotoliul de primar au alergat ieri de la o secţie de votare la alta în încercarea de a supraveghea cât mai atent procesul electoral. Reprezentanţii partidelor sub culorile cărora au candidat cei doi nu au stat nici ei degeaba şi s-au pus pe împrăştiat zvonuri prin sat. Din gura pediştilor am aflat că pesediştii ar fi burduşit zdravăn buzunarele alegătorilor în ultima săptămână şi că ar fi împărţit făină prin magazinele din comună. Pesediştii au declarat, fiind gata să bage şi mâna în foc, că democraţii ar fi cei care au dat mită electoratului, chiar în ziua alegerilor. Zvonurile, pe care am insistat să le verificăm, s-au dovedit a fi pure speculaţii.
Sesizările cu privire la pomenile electorale din Cerăt nu au fost confirmate nici de reprezentanţii poliţiei, care au declarat că nici nu ar fi fost posibil un asemenea fapt, dat fiind că atât democraţii, cât şi pesediştii au patrulat zi şi noapte prin comună, stând cu ochii pe fiecare mişcare adversă. „Au fost zvonuri cum că s-ar fi descărcat un tir cu făină în comună. Păi, chiar aşa, nu l-ar fi observat nimeni, dacă ar fi fost, că erau imediat membrii celuilalt partid acolo?! Acuzaţii au fost din partea ambelor partide implicate în cursa electorală, dar nimeni nu a depus nici o sesizare“, a spus subcomisarul Marius Tiţoiu, şeful Poliţiei Segarcea.
Cel mai curios zvon a pornit însă de la numărul de alegători care nu s-au regăsit pe listele electorale permanente şi au fost trecuţi pe liste suplimentare. Democraţii au susţinut că există zvonuri conform cărora câteva zeci de persoane şi-ar fi făcut buletin de Cerăt chiar înainte de alegeri. „Informaţiile la nivel de bârfă spun că sunt 50-60 de persoane care şi-au schimbat buletinul, toate pe 4 mai. Deocamdată, au venit doar doi care şi-au schimbat buletinul şi vom vedea. Legea prevede clar faptul că nu poţi vota în localitatea repectivă dacă ai de mai puţin de trei luni reşedinţa acolo. Noi le-am cerut preşedinţilor secţiilor de votare şi membrilor din birouri să verifice dacă oamenii care au buletinele schimbate chiar sunt din Cerăt sau au apărut în Cerăt peste noapte. Dacă apar 50-60 de voturi pe liste suplimentare cu buletine noi, evident că o să trezească suspiciuni şi alegerile ar putea fi anulate“, a spus Marinică Dincă, reprezentantul PD în biroul de circumscripţie. Zvonurile au fost infirmate de preşedintele biroului de circumscripţie Cerăt, Răzvan Şerban, care a declarat că toţi cei care au votat pe liste suplimentare au fost identificaţi ca fiind din Cerăt. „Până acum sunt 17 persoane care au votat pe listele suplimentare şi doar patru aveau buletine noi. Preşedinţii secţiilor au stabilit că oamenii locuiesc de mult timp în Cerăt, dar, din diferite motive, au fost nevoiţi acum să schimbe buletinele“, a spus Răzvan Şerban.

Pesediştii s-au dus la alegeri ca la nuntă

Politicienii nu au renunţat nici de această dată la căratul alegătorilor la secţiile de votare. Arătaţi însă cu degetul atât de reprezentanţii mass-media, cât şi de cei ai societăţii civile, democraţii, liberalii şi pesediştii au renunţat la însemnele din parbriz care făceau mai mult decât evidentă taximetria electorală şi au trecut în turul doi al alegerilor „sub acoperire“. În timp ce maşinile liberale şi democrate au renunţat la orice fel de autocolant ca semn distinctiv pentru alegătorii căraţi la vot, pesediştii au atârnat la oglinzile de la maşini panglici roz, asemănătoare cu cele care se pun la nunţi, atât la Radovan, cât şi la Cerăt. În final, concluzia eficienţei pe care a avut-o metoda în alegeri a tras-o un reprezentant de seamă al democraţilor, consilierul local Gheorghe Albăstroiu, care a încercat să rezume motivele pentru care social-democraţii s-au pus pe împrăştiat zvonuri. „Sunt disperaţi pentru că de data asta am avut mai multe maşini ca ei şi nu ştiu ce să mai facă“, a spus consilierul Albăstroiu. De altfel, procentul de participare înregistrat în Cerăt la ora 16.00 era de aproape 50%, iar în Radovan de peste 70%.

Liberalii n-au vrut supraveghere video

La Radovan, un incident mai mult decât ciudat a avut loc încă de dimineaţă. Liberalii au cerut preşedintelui secţiei de votare din sat să interzică poliţiştilor să mai filmeze, acest lucru dăunând, în opinia lor, alegătorilor.
În cele din urmă, preşedintele a dat dreptate liberalilor. „PNL a depus întâmpinare pentru că au filmat cei de la poliţie în faţa secţiei de votare unde se crease îmbulzeală. Cei de la poliţie mi-au explicat că filmează pentru a preveni incidente specifice, însă am hotărât să nu le mai permit să filmeze“, a spus preşedintele secţiei 1 de votare din Radovan. Trebuie însă menţionat faptul că săptămâna trecută, în primul tur, liberalii au fost surprinşi în timp ce împărţeau căni şi alte materiale cu însemne PNL chiar în ziua alegerilor, întocmindu-se în această cauză şi un dosar penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII