5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetectivii, ochiul din ceafă

Detectivii, ochiul din ceafă


Nu are nici pardesiu, nici pălărie, cum ne-a obişnuit celebrul Colombo. E îmbrăcat simplu, uneori deghizat. Înarmat cu aparatură specifică – aparat foto, cameră video, microfoane, agendă, pix – îşi petrece orele ascuns în maşini sau birouri, încercând să caute documente, să identifice rău-platnicii, să-i urmărească pe copiii neascultători, să elucideze mistere şi să găsească amante.

7.08 – subiectul părăseşte domiciliul. Se urcă în autovehiculul personal şi pleacă. 7.15 – este la semafor. Coboară geamul maşinii şi face un semn… Cumpără un ziar şi pleacă mai departe. 7.29 – a ajuns la serviciu. Parchează maşina. Se întâlneşte cu o doamnă. După felul politicos în care se salută, par a fi colegi. Intră amândoi în sediu, discutând. Subiectul probabil va rămâne aici pentru următoarele opt ore. Supravegherea continuă… 9.30 – surpriză, subiectul iese din clădire. Vorbeşte la telefon şi se uită discret în jur. Se îndreaptă spre maşină. Din clădire iese imediat şi doamna, colega de dimineaţă. Vorbeşte şi aceasta la telefon şi urcă în autoturismul ei. Pleacă amândoi în acelaşi timp şi, se pare, în aceeaşi direcţie… 7.40 – s-au oprit pe o străduţă lăturalnică. Doamna coboară, îşi închide maşina, se uită în jur şi se îndreaptă spre autovehiculul subiectului, parcat mai departe. Ceva s-a schimbat… da, e surâzătoare şi şi-a desfăcut părul… Urcă voioasă şi se îmbrăţişează lung cu subiectul… Se sărută… 7.55 – subiectul porneşte maşina şi pleacă – evident, cu doamna – spre ieşirea din oraş. Supravegherea continuă…

Legali în România doar de patru ani

Nu este nicidecum scenariul unui film şi nici vreo emisiune TV în mare vogă acum. Ci un caz obişnuit, identic cu alte câteva sute care se întâmplă, poate zilnic, în Craiova, şi pe care noii specialişti în domeniu – detectivii particulari – încearcă să îl elucideze. Infidelitatea în cuplu, interesele în cuplu, descoperirea şi urmărirea unor persoane, concurenţa neloială, activităţi de personal, conduita şi moralitatea publică a unei persoane, litigii în cauze penale sau civile, stabilirea unor adrese, facilitarea adopţiilor, localizarea unor persoane dispărute – toate aceste cazuri sunt urmărite şi rezolvate, de câţiva ani, de societăţile specializate apărute în Craiova.
După cum precizează Gelu Simescu, fost ofiţer la Direcţia de Protecţie şi Siguranţă Militară, în prezent director executiv la SC INTELIGENT SERVICE SRL, activitatea detectivilor răspunde unor nevoi pe care societatea românească le-a resimţit după '90 – şi mai pregnant după 2000 – nevoi pe care nu puteau să le soluţioneze doar instituţiile existente până atunci. În 2003, prin Legea nr. 329, această activitate a intrat într-un cadru legal. În prezent, în Craiova există patru societăţi de detectivi particulari, iar majoritatea celor care lucrează în domeniu sunt foşti poliţişti ori persoane care au lucrat în structurile de informaţii ale statului. „Dată fiind pregătirea şi experienţa acumulată, aceştia nu mai sunt obligaţi să urmeze un curs de specializare, ci doar să-şi obţină licenţa de detectivi. Trimestrial, Inspectoratul Judeţean de Poliţie organizează examen pentru obţinerea acestui certificat. Pe lângă aceştia, şcolile specializate care s-au înfiinţat în ultimii ani pot pregăti persoane, fără experienţă anterioară, în profesia de detectiv“, a spus Gelu Simescu.

Confidenţialitatea e primordială

În general, detectivii sunt angajaţi în baza unor contracte ferme – în care caracterul de confidenţialitate este primordial – de persoane juridice pentru a le oferi acestora date, informaţii şi probe foto-video sau de altă natură, serviciile pe care le solicită persoanele juridice fiind nenumărate: protecţia contrainformativă, investigaţii şi supraveghere pentru depistarea şi surprinderea sustragerilor de materiale ori pentru prevenirea unor acţiuni distructive, depistarea şi localizarea clienţilor rău-platnici care au obţinut autoturisme în leasing şi se sustrag obligaţiilor contractuale, identificarea şi descoperirea locurilor de depozitare şi păstrare a bunurilor şi a valorilor ce fac obiectul unor cauze civile sau comerciale, investigarea partenerilor de afaceri, obţinerea unor probe foto-video, investigaţii privitoare la solvabilitatea potenţialelor afaceri, investigaţii privitoare la intenţiile neloiale ale concurenţei, investigaţii asupra salariaţilor etc. Este lesne de înţeles că aceste angajamente ale persoanelor juridice se fac, spune Gelu Simescu, în baza unor contracte ferme în care caracterul de confidenţialitate este primordial.

În disperare, părinţii apelează la detectivi

De câţiva ani, nici persoanele fizice nu se dau în lături să angajeze detectivi pentru diferite situaţii cu care se confruntă. Fie că evită să apeleze la poliţie, fie că angajarea unei firme specializate vine să suplinească toate cercetările organelor de poliţie, mulţi craioveni plătesc bani grei pentru un Sherlock Holmes autohton care să le elucideze anumite mistere.
Cele mai întâlnite cazuri în Craiova sunt investigaţiile cu privire la dispariţia unor persoane, pe care detectivii le realizeză în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie. De asemenea, cele patru firme de detectivi operează investigaţii privind datele de identificare, adresa, ocupaţia, legăturile unor persoane, identificarea locurilor de custodie ale unor bunuri ce constituie litigii în acţiuni civile, căutarea şi obţinerea unor probe în procese de divorţ, investigaţii pre şi postmaritale (sunt situaţii în care unul dintre parteneri doreşte să afle din ce familie provine celălalt, ce educaţie a avut sau ce alte relaţii), investigaţii premergătoare obţinerii adopţiei (aflarea datelor despre mediul în care a trăit copilul, starea lui de sănătate şi a părinţilor etc.), stabilirea conduitei şi a moralităţii publice ale unor persoane.
O situaţie anume cere maximă atenţie din partea detectivului: schimbările de comportament ale tinerilor care le dau mari bătăi de cap părinţilor. „Nu sunt puţine familiile care ne-au solicitat serviciile pentru a se lămuri de ce copiii lor au o evoluţie îngrijorătoare, lipsesc noaptea de acasă, cad în patima alcoolului sau îşi petrec timpul într-un anturaj nepotrivit. Fie pentru că nu au timp să se ocupe personal, fie că situaţia o cere, părinţii apelează la detectivi, care să le aducă dovezi – foto, video – despre modul în care copiii îşi petrec timpul, cât stau la şcoală, dacă lipsesc de la ore, dacă le ascund lucruri ce ar putea să le pricinuiască lor şi familiei reale neplăceri. De cele mai multe ori, implicarea detectivului a dus la rezolvarea conflictelor din familie şi îndreptarea comportamentului tinerilor“, a spus Gelu Simescu.

Amantele se descoperă pe bani grei

„Draga mea, după program am o şedinţă… Iartă-mă, dar voi întârzia la cină, iubito…“. O dată pe săptămână, apoi de două ori, de trei, iar într-un week-end, între efuziuni de dragoste şi plase cărate de la supermarket, o plecare pripită în delegaţie, de unde se întoarce puţin bronzat… În asemenea cazuri, când soţia nu are nici un argument împotriva mişelului, când nu are curajul să-l întrebe ceva sau timpul să-l urmărească, atunci un singur om poate face lumină în căsnicia de faţadă: detectivul. „Verificarea partenerilor de viaţă nu reprezintă un obiectiv principal de activitate pentru o societate specializată, însă ne confruntăm şi cu astfel de situaţii. În urma unei discuţii prealabile, în care se stabileşte dacă există motive de suspiciune ale partenerului, detectivul, dotat cu mijloace specifice, urmăreşte suspectul până la obţinerea informaţiilor şi dovezilor foto ale infidelităţii. Se stabileşte durata urmăririi – de la părăsirea domiciliului până la întoarcere sau pe o perioadă mai scurtă, în funcţie de dorinţele clientului sau clientei. Iar după ce toate datele sunt obţinute, acestea se îndosariază şi se predau solicitantului“, a precizat Gelu Simescu.
Surprinzător sau nu, în Craiova, ca pe întreaga planetă, sunt mai multe femeile care îşi urmăresc bărbaţii decât invers. Cu toate acestea, nu de puţine ori s-a întâmplat ca suspiciunile lor să se dovedească a fi de prisos. Dar poate că numai în situaţiile respective tarifele pe care le percep societăţile de detectivi nu mai par atât de piperate: 10 – 30 de euro/ora de urmărire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS