24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu, în arena taurilor

Băsescu, în arena taurilor

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, s-a aflat sâmbătă în mijlocul românilor din Spania, care au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe şeful statului la referendumul de pe 19 mai.

Aproximativ 2.000 de români s-au strâns în Plaza Vasquez de Mella din Madrid şi 10.000 în Plaza de Toros din Castellon la mitingurile de susţinere a lui Traian Băsescu, potrivit Hotnews. Preşedintele a fost întâmpinat cu urale de români, în majoritate familii tinere cu copii. Aceştia afirmau că citesc presa din România cu regularitate, că sunt dezamăgiţi de ce se întâmplă în ţară sau că „Iliescu e un KGB-ist“. Şeful statului i-a îndemnat să vină la vot şi să-şi ia ţara înapoi din mâinile oligarhilor la referendumul de pe 19 mai.
Prezent pe arena din Castellon unde de regulă au loc luptele cu taurii, preşedintele a reluat principalele teme pe care le-a prezentat şi românilor din Madrid. Şeful suspendat al statului a explicat, din nou, că problema nu este disputa între palate, ci între oamenii politici – pe de o parte oligarhia politico-economică a tranziţiei, iar pe de alta, „o mână“ de politicieni care doresc să redea România românilor. „Oligarhii şi politicienii ar trebui să se teamă de ziua de mâine pentru că justiţia începe să funcţioneze. Vor răspunde toţi cei care au creat acest sistem ticăloşit“, a subliniat el. Băsescu a atras atenţia că păstrarea sistemului oligarhic va face imposibile utilizarea fondurilor europene şi integrarea reală, astfel că România nu va evolua în UE ca Spania şi nu se va schimba rapid în bine.
Preşedintele suspendat a reiterat că România are nevoie de o Constituţie modernizată, ca şi de introducerea votului uninominal pentru ca parlamentarii să nu mai fie „lacheii“ liderilor de partid. „Oligarhii, trimişi acolo unde le e locul“ şi „O Românie atractivă pentru românii din Italia, Spania, SUA“ – aşa şi-a descris Băsescu viziunea politică. Empatizând cu mulţimea, preşedintele le-a povestit românilor plecaţi din ţară experienţa celor doisprezece ani în care a lucrat pe mare, departe de casă. „Dincolo de dor de ţară, deasupra tuturor este ţara însăşi (…) Sufletul vostru este parte din sufletul poporului român, care vrea să trăiască în demnitate, să trăiască bine!“, s-a adresat Băsescu românilor din Spania. La acest moment al discursului, la fel ca şi la Madrid, preşedintele suspendat a luat un copil în braţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII