21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii de-a VII-a, primul examen din viaţă

Elevii de-a VII-a, primul examen din viaţă

 Aproximativ şapte mii de elevi doljeni din clasa a VII-a au susţinut ieri primul examen din viaţa lor – teza cu subiect unic. Experimentul ministerului a dat mari emoţii elevilor, care, în loc de teza obişnuită la matematică, s-au trezit în faţă cu foi de examen sigilate şi ştampilate.

Încă de la primele ore ale dimineţii, când elevii de clasa a VII-a, care urma să fie supuşi experimentului la nivel naţional – teza cu subiect unic, dormeau, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a extras subiectul cu nr. 5.
În câteva ore, inspectorii şi directorii de unităţi şcolare au început o cursă contra cronometru pentru multiplicarea subiectelor pentru ca elevii să poată începe examenul la 12.00, oră stabilită de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). La această oră, elevii de clasa a VII-a din şcolile doljene au primit foile cu subiectele pe care trebuia să le rezolve în fix 50 de minute. Subiectul a conţinut 11 itemi de dificultate graduală. Şase itemi sunt notaţi cu câte opt puncte, patru itemi cu câte şapte puncte, iar un item, cu două subpuncte, va fi notat cu 14 puncte, şapte puncte pentru fiecare subpunct. Sunt acordate zece puncte din oficiu.

Subiecte uşoare pentru unii, coşmar pentru alţii

Primul elev care a părăsit sala de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ a fost Alexandru Diaconescu. „A fost la fel ca la simularea pe care am făcut-o la clasă. Nu am făcut un singur exerciţiu pentru că nu am ştiut. Am stat şi m-am gândit la el 20 de minute şi nu mi-a venit nici o idee de rezolvare, aşa că am ieşit“, a spus elevul. Altora subiectele li s-au părut de nivel mediu şi sunt convinşi că vor lua notă mare. „Mă aşteptam să fie mai grele, am făcut aproape tot. Cred că o să iau opt sau nouă“, a spus Cristina Nedelcu, elevă la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.  Gabrielei Popescu, de la CN „Elena Cuza“, cel mai greu dintre subiecte i s-a părut ultima problemă de geometrie, dar a reuşit în final să îi găsească rezolvarea.
„La ultima problemă am stat să mă gândesc mai mult pentru că a fost cea mai grea şi ea a făcut practic diferenţa, dar mi-a venit ideea şi am rezolvat-o. Am ieşit cu cinci minute înainte de a începe evacuarea“, a povestit Gabriela. Au fost şi elevi pe care acest examen i-a luat prin surprindere. „Dacă iau cinci sunt cel mai fericit elev din lume. Nu prea am ştiut să le rezolv şi când am văzut cât sunt de multe şi de grele m-am blocat“, a spus Alexandru Şerbana, de la CN „Elena Cuza“ din Craiova.

Teze corectate în 11 centre

Tezele cu subiect unic au regim de teze semestriale, iar rezultatele obţinute la acestea nu vor afecta procedura de admitere la liceu a elevilor aflaţi acum în clasa a VII-a şi a VIII-a.
Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori din afara şcolii de la care provin tezele, iar în cazul în care există diferenţe mai mari de un punct între cei doi corectori, lucrarea va fi evaluată de al treilea profesor. Nota acestuia va fi definitivă şi nu va putea fi contestată de elev, ci numai discutată cu profesorul de la clasă. Notele vor fi trecute în cataloage, ca la tezele obişnuite. „Multiplicarea subiectelor şi susţinerea examenului au decurs fără probleme, iar după sigilare şi ştampilare lucrările vor fi duse în cele 11 centre de examen, unde vor fi corectate de profesorii evaluatori, care sunt din unităţile de învăţământ ce aparţin de alte centre decât cel în care corectează“, a explicat Diana Buşoi, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Şcoala din Botoşeşti-Paia şi-a cumpărat copiator

După ce MECT a simulat în urmă cu trei săptămâni transmiterea electronică a subiectelor pentru tezele cu subiect unic, din 55 de unităţi şcolare doljene din zonele cele mai îndepărtate sau greu accesibile ale judeţului, Şcoala din Botoşeşti-Paia a depăşit cele şapte-opt minute alocate de minister pentru multiplicare, xeroxarea subiectelor pentru cei şapte copii ai şcolii realizându-se în 25 de minute. „Nu am mai avut probleme cu multiplicarea subiectelor pentru că şcoala de la Botoşeşti-Paia şi-a cumpărat copiator. Oricum, noi eram pregătiţi să le multimplicăm aici subiectele pentru cei şapte copii din şcoală şi să le dăm sigilate în plic“, a precizat Diana Buşoi. Elevii care au lipsit ieri la proba de matematică mai au o şansă pe 5 iunie. Teza la limba şi literatura maternă este programată joia viitoare, iar cea la limba şi literatura română se va desfăşura pe 17 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII