8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmericanii le bat obrazul politicienilor români

Americanii le bat obrazul politicienilor români

Ambasadorul american Nicholas Taubman se arată îngrijorat de tacticile politice adoptate pentru îndepărtarea preşedintelui Băsescu. Specialiştii în drept constituţional consideră că decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia preşedintele poate fi demis cu majoritatea celor care votează la referendum, nu se poate aplica pe 19 mai.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, le-a recomandat autorităţilor române să respecte regulile jocului la referendumul din 19 mai. Taubman a lansat acest apel într-un interviu acordat revistei 22, care a fost preluat parţial de agenţia France Presse.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a spus că este îngrijorat de anumite tactici politice, de care a aflat în ultimele săptămâni şi care nu i se par fair-play. În interviu, Taubman a precizat că într-o competiţie electorală cărţile nu trebuie măsluite, iar regulile jocului nu trebuie schimbate de pe o zi pe alta. Taubman a subliniat că apartenenţa României la NATO şi la UE înseamnă, printre altele, şi respectarea normelor unei guvernări democratice, nu numai în teorie, ci şi practic, considerând importante continuarea reformelor în justiţie şi intensificarea luptei împotriva corupţiei în ţara noastră.

Conivenţă cu partidele din coaliţia anti-Băsescu

Pe de altă parte, constituţionaliştii au interpretat diferit decizia de joi a Curţii Constituţionale, unii susţinând că aceasta nu stabileşte definitiv condiţiile de validare a referendumului, iar alţii fiind de părere că prezenţa celor nouă milioane de votanţi nu mai e necesară, toţi fiind însă de acord că motivarea Curţii va aduce lămuriri.
Liviu Popescu, specialist în drept constituţional, consideră că decizia Curţii nu elimină obligativitatea ca referendumul să fie validat prin prezenţa majorităţii cetăţenilor înscrişi pe liste. Popescu susţine că derogarea propusă de PSD lasă loc interpretărilor, întrucât art. 5 din Legea nr. 3/2000 se referă la condiţiile de validare a referendumului, iar art. 10 se referă la demiterea preşedintelui, or acest din urmă articol, pe o temă, nu poate să facă derogare de la alt articol, pe altă temă. „După părerea mea, decizia Curţii rezolvă doar problema demiterii preşedintelui, nu a validării referendumului. Este posibil în aceste condiţii să apară o necorelare legislativă“, consideră Liviu Popescu, susţinând că motivaţia poate să schimbe orice interpretare vehiculată până acum, inclusiv a sa, şi nu exclude ca jocurile să se facă din nou la Curte, pe 20 mai, când aceasta va constata validitatea referendumului.
Constituţionalistul Ioan Stanomir susţine că, dimpotrivă, decizia de joi a Curţii este clară şi nu lasă loc la interpretări, stabilind o excepţie privind validarea referendumului. „Logic, după această decizie, preşedintele poate fi demis de majoritate, indiferent de câţi oameni vin la vot. Aceasta este consecinţa“, a comentat el. Profesorul Stanomir taxează drept criticabilă excepţia stabilită de Curtea Constituţională. „În mod normal, asemenea criterii mai permisive pentru validare ar fi trebuit introduse pentru referendumuri pe subiecte mai puţin importante, nu pentru demiterea preşedintelui“, a afirmat profesorul, susţinând că, de fapt, judecătorii au dat dovadă „de conivenţă cu partidele din coaliţia anti-Băsescu“.

Decizia nu poate fi retroactivă

Ambii specialişti citaţi se arată însă de acord cu faptul că această decizie nu trebuie aplicată la scrutinul din 19 mai, pentru că ar fi retroactivă.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Lucian Mihai, consideră şi el că noua modificare nu se poate aplica la scrutinul din 19 mai, pentru că schimbarea s-a petrecut în timpul desfăşurării procedurii de demitere şi a campaniei pentru referendum.

Publicare

Curtea Constituţională a României a decis joi că preşedintele României poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum. Publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii, împreună cu motivarea acesteia, ar putea lămuri dacă textul de lege este aplicabil şi pentru referendumul din 19 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII