8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNe cuprinde sărăcia

Ne cuprinde sărăcia

Şedinţa serviciilor publice deconcentrate care a avut loc săptămâna trecută la sediul Instituţiei Prefectului Dolj a fost o cronică în cifre a sărăciei din judeţ. În cadrul raportului privind situaţia socio-economică de la nivelul judeţului Dolj, directorii Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie şi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au explicat faptul că numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a atins un nivel alarmant, iar rata şomajului depăşeşte media pe ţară. Florian Vlăescu, directorul DMSSF Dolj, a declarat că, potrivit unor date comparative, Doljul are de peste două ori mai mulţi beneficiari ai venitului minim garantat decât media naţională, a căror plată a atins în primul trimestru al acestui an valoarea de 5,14 milioane de lei. „Numărul celor care primesc în acest moment venitul minim garantat conform Legii nr. 416/2001 depăşeşte de două ori media pe ţară. În timp ce în Dolj avem peste 19.000 de beneficiari în primul trimestru al anului 2007, la nivel de ţară media e de peste 8.000“, a menţionat directorul Florian Vlăescu.

19.500 de şomeri în Dolj

O situaţie îngrijorătoare a relevat şi raportul întocmit de directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniela Dobrin. Aceasta a explicat că judeţul Dolj înregistrează constant o rată a şomajului mai mare decât media pe ţară. Potrivit directoarei Dobrin, în timp ce pe ţară media şomajului este de 5,4%, în Dolj aceasta atinge în prezent şapte la sută, variind nesemnificativ de la lună la lună. Dobrin a precizat că din cei 19.500 de şomeri existenţi în Dolj cei mai mulţi sunt tineri, iar o mare parte dintre aceştia, aproximativ 14.000, sunt şomeri care nu primesc indemnizaţie. „Este de remarcat faptul că Doljul are în prezent o rată a şomajului peste media pe ţară, mai ales din cauza concedierilor colective“, a spus Dobrin. Directoarea a adăugat faptul că majoritatea şomerilor care nu primesc indemnizaţie beneficiază în prezent de venitul minim garantat, la direcţie fiind înregistraţi aproximativ 11.000 de solicitări de acest tip.
„În prezent, noi avem înregistraţi 11.000 de solicitanţi de ajutor social. Majoritatea sunt în mediul rural, nivelul de trai e foarte scăzut, nu au studii şi nu se pot deplasa până la Craiova pentru găsirea unui loc de muncă. Aceştia îşi vor găsi foarte greu o slujbă“, a spus Dobrin. Trebuie menţionat faptul că, din cei 19.500 de şomeri din Dolj, peste zece la sută nu au nici un fel de venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII