5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?

Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?

Desfiinţarea plafoanelor şi liberalizarea distribuirii medicamentelor pentru bolnavii de cancer încurajează, în opinia responsabililor programului de oncologie, afacerile distribuitorilor de medicamente.

Programul Naţional de Oncologie se transformă într-o afacere pe banii statului, potrivit prof. dr.  Florinel Bădulescu. Şeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi coordonatorul programului de oncologie în judeţul Dolj susţine că nu va mai fi nici un control asupra modului în care sunt folosiţi banii pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor de cancer. „Am adus medicamentele în spitale ca să ştim câte sunt şi ce fonduri să alocăm. În momentul în care aceste medicamente va trebui să fie eliberate de cele peste 100 de farmacii cu circuit deschis, fondurile nu vor mai putea fi urmărite. Mai mult, legea nu va putea fi respectată. Fiecare farmacie va trebui să deţină toate sortimentele, adică peste 100 de produse oncologice. Chiar dacă ar vrea, o farmacie nu poate să facă acest lucru. Singura variantă ar fi să fie desemnate anumite farmacii care să livreze aceste medicamente, caz în care se ajunge inevitabil la favorizarea anumitor farmacii şi implicit la încălcarea legii“, a declarat prof. Bădulescu.
Acesta a mai spus că nu există o corelaţie clară între sumele alocate şi valorile de pe piaţă ale medicamentelor de pe liste. De 13.000 de lei vor putea să primească medicamente toţi bolnavii aflaţi în tratament ambulatoriu sau doar opt bolnavi (dacă medicul prescrie anumite medicamente scumpe).

Discriminarea bolnavilor

Şeful programului de oncologie susţine că bugetul pentru oncologie a fost împărţit aleator între ambulator şi secţie de reprezentanţii comisiei de la minister, fără să se ţină cont de nici un criteriu şi fără ca responsabilii de program să fie consultaţi: „Fondurile ar fi trebuit să fie împărţite în funcţie de ultima listă de medicamente. Acest lucru mă face să cred că cineva urmăreşte eliberarea cu prioritate a anumitor medicamente“.
Bădulescu susţine că această împărţire va duce în schimb la discriminări, unii bolnavi vor primi medicamente mai scumpe, alţii, mai ieftine. „Cine va face această alegere?“, întreabă şeful oncologiei.
Potrivit şefului Clinicii de oncologie, consumul mediu pentru medicamente în ambulatoriu se situa la nivelul de 80.000 de lei pe lună, iar în secţie de 370.000 de lei. După primirea noului buget, în luna aprilie, costurile vor ajunge la 120.000 de lei pentru tratamentul în ambulatoriu şi 190.000 pentru tratamentul în secţie, ceea ce va face ca bolnavii de cancer cu efecte secundare (greaţă, vărsături) să se trateze acasă.

Fără plafoane

Cele declarate de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu infirmă afirmaţiile prof. Bădulescu. Până acum au fost semnate acte adiţionale pentru 166 din cele 169 de farmacii aflate în relaţii contractuale cu CAS Dolj, pentru eliberarea de medicamente bolnavilor de cancer. Interesant este faptul că farmaciştii nu vor avea nici un fel de oprelişti la eliberarea medicamentelor, după cum rezultă din cele declarate de reprezentanţii CAS Dolj. „Nu vor exista plafoane la medicamente. Farmaciile vor putea să cheltuiască în funcţie de cerere. Bolnavul va trebui să comande medicamente la o anumită farmacie, iar farmacia va trebui să-i livreze medicamentele în termen de 48 de ore“, susţine Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.
Potrivit CAS Dolj, unele farmacii au început să elibereze medicamente bolnavilor de cancer, însă majoritatea nu vor putea să facă acest lucru decât după ce farmaciile din spital îşi vor termina stocurile. Farmacia Spitalului de Urgenţă Craiova va mai avea medicamente până la jumătatea lunii mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS