11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrefectul Giugea vinde oxigen şi cumpără pădure

Prefectul Giugea vinde oxigen şi cumpără pădure

Deşertificarea Doljului îl bagă pe prefectul Nicolae Giugea în afaceri cu oxigen. Înaltul funcţionar public a declarat ieri că este gata să meargă la ambasade pentru a prezenta oferta de oxigen a judeţului în schimbul finanţării pentru împădurirea unor terenuri degradate.

Imaginea pe care şeful prefecturii doljene a prezentat-o ieri este apocaliptică. Potrivit prefectului, în câţiva ani, în cazul în care fenomenul de deşertificare nu va fi stopat, doljenii vor părăsi judeţul pentru că nu vor mai putea găsi aici mijloacele necesare pentru supravieţuire, regiunea nebeneficiind nici măcar de mijlocul de transport specific Saharei, şi anume cămila. Giugea este convins că va putea vinde oxigenul din Dolj marilor poluatori, precum japonezii, şi va lua în schimb bani pentru împădurirea zonelor degradate din judeţ. „Se va înregistra depopularea întregii zone pentru că cine va putea supravieţui aici? Nu avem nici cămile. Voi merge la Ambasada Japoniei, pentru că vreau să vindem oxigen. Protocolul de la Kyoto ne permite acest lucru şi vom primi finanţări. Mai sunt şi programe naţionale pentru împădurire“, a spus prefectul.  Trebuie menţionat însă faptul că, potrivit Protocolului de la Kyoto, fiecărei ţări semnatare, printre care şi România, i-a fost alocată o cotă de poluare, în limita căreia pot fi efectuate tranzacţii pe piaţa liberă, inclusiv pe bursă.

40.000 de puieţi furaţi

Înaltul funcţionar public este convins că la situaţia din prezent au dat „o mână de ajutor“ şi cetăţenii, care au furat pe rupte în ultimii 17 ani tot ce s-a plantat în ultimii ani şi a semănat a arbore. Giugea a declarat că perdelele de protecţie au fost cel mai afectate. Acestea nu au fost lăsate să se dezvolte, dar furturile de material lemnos au fost masive şi în pădurile din judeţ. Cea mai recentă demonstraţie a acestui fapt au făcut-o doljenii după ce autorităţile au plantat în zona Daneţi-Mârşani 890 de hectare de pădure pe terenuri degradate în baza unui program naţional de împădurire. Potrivit prefectului Giugea, 40.000 de puieţi au fost furaţi de pe suprafaţa împădurită în toamna anului trecut, iar hoţii au fost prinşi „ca teroriştii de la Revoluţie“. „890 de hectare am împădurit în toamnă la Daneţi şi Mârşani în cadrul programului de împădurire şi s-au furat 40.000 de puieţi, pe care am fost nevoiţi să-i înlocuim. Orice acţiune la nivelul judeţului Dolj trebuie însoţită de pază. Judeţul Dolj a ajuns să fie unul dintre judeţele cu cea mai mică suprafaţă împădurită. În timp ce media la nivel naţional este de 20% teren forestier din întreaga suprafaţă, Doljul are 8%“, a spus Giugea.

Secetă prelungită în Dolj

Cert este că în prezent, potrivit autorităţilor, judeţul Dolj se confruntă cu un fenomen de secetă care a început deja să producă efecte negative asupra culturilor agricole. Prefectul Nicolae Giugea a declarat că seceta va persista şi în următoarea perioadă, iar irigaţiile sunt singura soluţie care va duce la rezolvarea parţială a problemei.
„Seceta e instalată sub ambele aspecte, atât atmosferic, cât şi pedologic, culturile sunt deja afectate de lipsa de apă şi din păcate, din ce am discutat cu cei de la centrul regional de meteorologie, nu există perspective apropiate de precipitaţii la nivelul Doljului şi nici al Olteniei“, a spus Giugea.

Grâul, cel mai afectat de secetă

Directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală, Cornel Popa, e de părere că irigarea terenurilor agricole nu va rezolva decât o mică parte din problemele cu care se confruntă agricultura doljeană. Popa a declarat că deja au fost făcute cereri de despăgubire pentru 4.000 de hectare afectate de secetă. „Nu s-a făcut comandă de apă pentru întreaga suprafaţă şi nu există nici contracte, iar dacă în următoarele zile culturile nu vor beneficia de apă, producţia de anul acesta va fi foarte slabă. Avem deja cereri depuse pentru despăgubiri pentru 4.000 de hectare de culturi afectate de secetă, iar principala cultură care are de suferit este şi cea mai răspândită în Dolj, grâul. Următoarele sunt orzul şi rapiţa“, a spus directorul Cornel Popa.

57.000 de hectare rămân neirigate

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Dunăre-Olt sunt de părere că pentru suprafeţele agricole pentru care s-au încheiat contracte de irigare nu vor fi probleme, dat fiind faptul că furnizarea de apă a fost deja începută. Mai rămân însă, spun specialiştii, 57.000 de hectare care nu vor fi irigate din cauză că proprietarii nu au încheiat contracte cu ANIF.
„S-au pornit deja principalele staţii de irigare din Dolj şi s-a introdus apă pentru comenzile făcute. În total, 37.000 de hectare pentru care au fost încheiate contracte cu organizaţiile de udători beneficiază acum de apă. Mai sunt însă 57.000 de hectare care ar putea fi irigate, dar nu s-au încheiat contracte, pentru că proprietarii sunt particulari, iar aceştia nu beneficiază de subvenţia de 80% de la guvern şi nu le convine să plătească întreaga cantitate de apă“, a precizat Daniela Prodan, directoarea ANIF, sucursala Dunăre-Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU