10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNea Adam, omul-ştafetă

Nea Adam, omul-ştafetă

A inventat bicicleta cu patine, dar şi bicicleta amfibie, a văzut toată România, participă la toate evenimentele culturale din judeţul Gorj. 

GORJ. Cel mai cunoscut biciclist al Gorjului se numeşte Gheorghe Adam, însă toată suflarea românească îl ştie ca nea Adam. A împlinit 70 de ani anul acesta în februarie şi cea mai mare dragoste a vieţii sale este bicicleta. Pasionat de ciclism, nea Adam a parcurs aproximativ două milioane de kilometri. A văzut toate localităţile din România, dar şi oraşe din fostele ţări ale Uniunii Sovietice. „Am mers pe bicicletă în ţara asta în lung şi-n lat, nu am scăpat nici un colţ. În vârful munţilor nu am putut să urc, dar sunt mulţumit că am văzut atâtea. De copil merg cu bicicleta, dar nu am un nepot căruia să-i transmit dragostea mea“, a povestit bătrânul. De-a lungul anilor, nea Adam i-a cunoscut pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dar şi pe Traian Băsescu, preferatul său. Are poze cu foarte multe personalităţi politice şi culturale.

Îndrăgostit de ţară şi de istorie

Nea Adam şi-a făcut un obicei din a participa la manifestările organizate de 1 Decembrie şi parcurge sute de kilometri în memoria tatălui său, care a fost martor al Marii Uniri. În drum, nea Adam marchează pe ştafeta primită de la edilii din Târgu Jiu câte o ştampilă de la autorităţile din traseu ca să dovedească trecerea lui prin zonă. „Nu am lipsit de la nici o manifestare închinată momentelor istorice ale neamului nostru. Merg la Ţebea, la Alba Iulia şi la Mărăşeşti. Acest lucru îl fac în amintirea tatălui meu, care, în primul război mondial, a fost nevoit să se refugieze de armata austro-ungară trecând munţii pe jos şi care a luptat pentru o Românie Mare“, a spus Gheorghe Adam. Pentru că se consideră un patriot, bătrânului nu îi lipseşte în nici o călătorie drapelul naţional, pe care îl are arborat într-un loc special amenajat de el în spatele bicicletei, alături de însemnele Uniunii Europene. De fiecare dată, înaintea unei călătorii, se opreşte la Mănăstirea Lainici, unde călugării îi sfinţesc bicicleta şi tricolorul şi îi dau binecuvântarea.

Pasionat de ciclism

Bătrânul biciclist este un adevărat simbol „pe roţi“ al municipiului Târgu Jiu şi al judeţului Gorj. Ajuns la 70 de ani, nea Adam merge zilnic kilometri întregi pe bicicletă şi, unde se duce în România, le vorbeşte oamenilor despre meleagurile în care a trăit o viaţă. Pasionat de istorie, este un bun cunoscător al geografiei României. Bătrânul este cunoscut în tot oraşul şi judeţul, neputând să treacă neobservat cu bicicleta sa, la care flutură un tricolor de trei metri. În fiecare zi, nea Adam participă la toate conferinţeţe de presă din Târgu Jiu, unde face poze. „Îmi place mult să fac poze politicienilor şi jurnaliştilor. De obicei nu iau bani de la nimeni. Le fac un mic cadou, să-şi amintească de mine“, a spus bătrânul ciclist. Anii de experienţă au făcut din nea Adam un foarte bun ciclist.
Vecinii şi prietenii bătrânului sunt şi ei încântaţi de nea Adam şi spun că e o persoană deosebită. „La vârsta dânsului, păcat că nu are un discipol. Ne-am obişnuit deja cu plecările lui şi abia îl aşteptăm să se întoarcă sănătos. E pasiunea dânsului şi îl apreciem“, a spus unul dintre vecinii lui nea Adam.

Bicicleta cu patine

Cu ani în urmă, Gheorghe Adam a creat bicicleta cu patine şi bicicleta amfibie. Proiectată să fie una dintre bicicletele-minune, cea amfibie nu a rămas decât un vis. Însă, meşter priceput, nea Adam a reuşit să construiască bicicleta cu patine, pe care o foloseşte în fiecare an. „Iarna, când îngheaţă apa şi pe şosele este polei, este bună bicicleta mea cu patine. La bicicleta normală i-am pus o pereche de patine, special create ca să se potrivească. Nici iarna nu iau steagurile de pe ea şi, când mă plimb pe Jiul îngheţat, dacă-mi permite vremea, flutură după mine“, a declarat nea Adam.
Familia îl sprijină în tot ce face, dar de cele mai multe ori în „deplasări“ pleacă pe banii sponsorilor. Are o nepoţică pe care o adoră şi o singură fiică. Zâmbind, bătrânul povesteşte că uneori, în anii trecuţi, soţia sa era geloasă că nea Adam petrecea prea mult timp în compania bicicletei sale. Acum, lucrurile s-au mai schimbat, soţia nu mai este geloasă, iar nea Adam petrece cât timp vrea pe bicicletă…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU