8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are nevoie de sânge

Doljul are nevoie de sânge

Zece minute, atât trebuie să aloce orice om din timpul său, donând sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine ca să salveze viaţa unui semen aflat în suferinţă. Doar 50% din necesarul de sânge al spitalelor doljene este acoperit.

Mulţi oameni din Craiova şi din comunele îndepărtate ale judeţului Dolj vin să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Dolj. Unii sunt mânaţi de sărăcie să facă acest gest, primind în schimb şapte tichete de masă în valoare de 74.000 de lei fiecare, beneficiind de reducere pe mijloacele de transport timp de o lună, de decontarea cheltuielilor de transport de la domiciliu la Centrul de transfuzii şi de asistenţă medicală gratuită. În ziua donării, persoana primeşte şi o zi liberă de la serviciu. Alţii donează pur şi simplu din omenie, din grija pentru o persoană dragă aflată în suferinţă sau, de ce nu, pentru a salva un om…

Mulţi vin să doneze, puţini sunt admişi…

Zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine vin să doneze sânge zeci de persoane, însă doar 30-35 dintre ei sunt admişi, starea lor de sănătate permiţându-le să facă un asemenea gest.
„Mulţi dintre cei care vin nu întrunesc condiţiile pentru a fi admişi să doneze, neavând greutatea corespunzătoare sau fiind oameni bolnavi care nu au voie să piardă sânge. Ca să se realizeze cantitatea de sânge necesară bolnavilor doljeni ar trebui ca 70-80 de persoane să doneze zilnic, iar noi avem doar maximum 35 de donatori. Zece minute durează în mod normal să donezi sânge. Doar în cazul în care dorim să prelevăm un anumit produs durata se prelungeşte la 45 de minute“, a menţionat Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Dolj.
Aceasta a mărturisit că, o dată cu trecerea anilor şi cu plecarea în număr mare a doljenilor în străinătate, Centrul de Transfuzii a rămas cu donatori de „substituţie“ – oameni trecuţi de prima tinereţe. Oamenii care vin periodic să doneze au şansa să-şi verifice starea de sănătate, toate analizele efectuându-se gratuit, orice afecţiune fiind depistată în stare incipientă. Lipsa de sânge este foarte mare, toate grupele fiind solicitate în aceeaşi măsură, pacienţi cu diverse afecţiuni, de cele mai multe ori extrem de grave, aşteptând picătura de sânge salvatoare.

Donează sânge o dată la trei luni pentru a avea hrană pentru copii

Marius T. este unul dintre craiovenii care o dată la trei luni calcă pragul Centrului de Transfuzii. Are patru copii acasă, de care se îngrijeşte soţia, şi trăiesc din ajutor social. A venit să doneze sânge însoţit de soţie şi de unul dintre copii. L-au aşteptat zece minute la uşă, apoi au ieşit zâmbind pe uşa instituţiei, fericiţi că au făcut rost de hrană pentru câteva zile. „Vin de câte ori mi se permite să donez sânge, ca să fac rost de bani pentru copiii mei. Sunt zile când nu am ce să le dau să mănânce şi este cumplit pentru un părinte, nu îşi poate privi în ochi copilul…“, a spus bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU