14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirecţia Copilului a pierdut-o pe Andreea Georgiana

Direcţia Copilului a pierdut-o pe Andreea Georgiana

Andreea Georgiana a încăput iar pe mâna mamei neglijente, deşi ar fi trebuit să fie dată în îngrijire unui asistent maternal. Asistenţii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt încearcă să-şi repare greşeala şi o caută acum pe copilă.

Andreea Georgiana Băileşteanu, fetiţa de un an şi patru luni ajunsă în comă la spital acum o lună din cauza neglijenţei părinţilor, s-a întors în locuinţa din Balş. Fetiţa a fost externată în urmă cu patru zile din Spitalul de Urgenţă Craiova fără ştirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt şi dată mamei, deşi copilul ar fi trebuit să fie preluat în îngrijire de un asistent maternal. Cum a fost posibil aşa ceva? Simplu, din exces de zel, de caz s-au ocupat atât angajaţii DGASPC Olt, cât şi cei ai DGASPC Dolj, dar fără să ştie unii de alţii.

Copilul cu două moaşe

DGASPC Dolj trebuia să facă o anchetă socială în comuna Pieleşti, la locuinţa mamei Mirelei Băileşteanu, pentru a vedea condiţiile în care este crescută fetiţa cea mare a femeii, Alina, de nouă ani. Asistentul social Liliana Vulcănescu a fost delegată să se ocupe de caz. Cu această ocazie, Liliana Vulcănescu a luat o declaraţie Mirelei Băileşteanu prin care aceasta se angaja ca după ieşirea din spital a fetiţei de un an şi patru luni să plece cu ea la Pieleşti, unde să aibă grijă, împreună cu mama ei, de cele două copile. „Am luat declaraţie mamei fetiţei, iar copilul a fost externat pe 23. Am aflat după aceea că, în momentul externării, Mirela Băileşteanu a mai semnat o declaraţie prin care se angaja că va merge cu copilul la Balş. Miercuri am mers la Pieleşti pentru că auzisem că ar fi cumpărat o garsonieră în Balş, ca să aflu că de fapt ea s-ar fi mutat iar cu copilul în apartamentul concubinului“, a spus Liliana Vulcănescu.
Ieri, DGASPC Dolj a informat prin fax DGASPC Olt că fetiţa fusese externată.

„Nu ştim de unde să luăm copilul“

Contactată telefonic de redactorii GdS, Viorica Stoica, asistenta socială de la Slatina care se ocupă de cazul fetiţei, a rămas foarte mirată când a auzit de externare. „Cum adică a fost externată? Staţi să mă interesez, că am fost plecată în concediu şi abia m-am întors la serviciu“. După câteva minute, asistenta socială a găsit faxul trimis de DGASPC Dolj şi, dându-şi seama de gafă, a izbucnit. Viorica Stoica s-a enervat şi a dat vina pe cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova că nu au anunţat-o de externare ca să vină să ia copilul din spital: „În prezent, nu ştim de unde să luăm copilul. Mama ar putea să fie plecată cu el oriunde. Cei de la spital ştiau că nu trebuie să lase mamei copilul. Normal ar fi fost să ne anunţe şi pe noi cu trei – patru zile înainte ca să venim să-l luăm. Avem acordul părinţilor să luăm copilul pentru a fi dat în grija unui asistent maternal“.
În replică la acuzaţiile aduse de asistenta socială, directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova, Mariana Trică, susţine că medicii din clinica de pediatrie au anunţat deja DGASPC Dolj de faptul că micuţa a fost externată. Cât despre faptul că au lăsat mama să plece cu copilul din spital, Mariana Trică a spus că DGASPC Olt nu a trimis spitalului nici un document prin care să arate că fetiţa nu trebuia să fie dată mamei. De fapt, Mirela Băileşteanu nu este anchetată de Parchet, ci doar concubinul acesteia, care este cercetat pentru neglijenţă.
Aflând de la GdS că fetiţa este posibil să fie la Balş, asistenta socială Viorica Stoica a promis că va merge acolo şi va încerca să ia copilul: „Vom merge la Balş. Avem acordul părinţilor să luăm copilul, ca o măsură de protecţie. În cazul în care nu vor să ni-l dea de bunăvoie, atunci vom face demersurile pentru a obţine ordonanţă prezidenţială“.

Medicii nu i-au dat nici o şansă

Când a fost internată în urmă cu o lună la Spitalul de Urgenţă Craiova, medicii nu i-au dat nici o şansă. Andreea Georgiana, de numai un an şi trei luni, era în comă, cu multiple traumatisme cranio-cerebrale, după ce căzuse pe casa scării un etaj sau fusese bătută. Nu se ştie nici în prezent care este adevărul, deşi anchetatorii erau tentaţi să-i dea dreptate mamei, Mirela Băileşteanu, de 33 de ani, care afirmase că fetiţa ei căzuse pe scări în timp ce era în supravegherea concubinului femeii.
În aceeaşi seară în care a fost internată, Andreea şi-a recăpătat în mod miraculos cunoştinţa, iar în zilele următoare fetiţa a început să mănânce cu poftă. Copila a rămas totuşi cu un hematom cranian, care trebuia să fie scos. Medicii au recomandat transferarea ei la Bucureşti, pentru operaţie. Când a fost suficient de refăcută pentru a putea suporta călătoria, fetiţa a fost transportată la Spitalul de copii din Bucureşti cu o ambulanţă, împreună cu mama ei.

Al doilea miracol

La Bucureşti s-a produs al doilea miracol. Operaţia pe care au prevăzut-o medicii craioveni nu a mai avut loc. Medicii bucureşteni i-au dat doar un tratament care a ajutat la vindecarea hematomului. „Medicii mi-au spus că hematomul este ca o vânătaie se poate vindeca, resoarbe, fără operaţie. Şi aşa s-a întâmplat. După vreo zece zile, fata mea era gata de plecare“, a spus Mirela Băileşteanu. Georgiana a fost transportată înapoi la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a mai rămas sub supraveghere încă vreo câteva zile.
Luni, Georgiana s-a întors acasă la Balş, împreună cu mama ei. Fetiţa a rămas cu sechele după trauma suferită, cu o paralizie spastică stângă, care în mod normal se poate ameliora prin şedinţe de fizioterapie. Însă Georgiana nu a mers niciodată, aşa că recuperarea ar putea să nu vină niciodată. Înainte de evenimentul nefericit, fetiţa era subnutrită, avea doar opt kilograme şi abia dacă mergea de-a buşilea. „Are piciorul stâng anchilozat, nu şi-l poate mişca deloc. Am fost la medicul de familie pentru trimitere şi luni la prima oră voi merge cu fata la Spitalul din Slatina pentru a începe fizioterapia“, a mai spus Mirela Băileşteanu.
Femeia susţine că nu vrea să renunţe la fetiţă, nici la surioara mai mare a acesteia, Alina, de nouă ani, şi că se va lupta în instanţă dacă va fi nevoie cu tatăl fetelor sau cu oricine va încerca să-i ia copiii. Dacă ar fi avut curiozitatea să o sune pe Mirela Băileşteanu, asistenţii sociali de la DGASPC Olt ar fi aflat toate aceste lucruri

Dosarul penal, la plimbare

Anchetatorii din Olt nu se omoară cu firea pentru rezolvarea dosarului penal al concubinului mamei fetiţei, Marian Marius Vasile. Dosarul în care acesta este cercetat pentru tentativă de omor este plimbat între procurori şi poliţiştii din Balş şi Olt. Comisarul-şef al Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Olt, Aurelian Deaconu, a declarat pentru GdS că dosarul a ajuns de la Parchetul Balş la Poliţia Balş. „Părerea mea este că persoana cercetată nu poate fi acuzată de tentativă de omor, ci mai degrabă de vătămare corporală“, a spus acesta. Constantin Stancu, comisarul şef al Poliţiei Balş, a spus însă că dosarul a ajuns pe la ei, dar a fost transmis la procurori din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII