5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRudăresele, convinse greu să-şi vaccineze copiii

Rudăresele, convinse greu să-şi vaccineze copiii

Mamele de etnie romă din comuna Racoviţa nu s-au lăsat prea uşor convinse de medici să îşi vaccineze copiii. Unele şi-au ascuns micuţii prin case, altele au minţit că sunt bolnavi, în speranţa că  vor rămâne nevaccinaţi. Femeile s-au lăsat cu greu înduplecate să îşi vaccineze copiii, deşi au cerut şi medicamente, pe care le-au primit gratuit.

VÂLCEA. În satul Bolovanu al comunei Racoviţa, judeţul Vâlcea, unde trăiesc numai persoane de etnie romă, era ieri-dimineaţă forfotă mare. Uliţele satului erau pline de mame şi copii. În jurul orei 10.00, în zonă au ajuns o ambulanţă, medicul de familie din localitate, asistenţi şi reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea, pregătiţi să vaccineze toţi copiii din sat cu vârste cuprinse între zero şi 15 ani. Conform evidenţei ASP, 108 copii din Racoviţa, 68 din satul Bolovanu şi 40 din satul Râul Băiaşului trebuia vaccinaţi. Pentru că în perioada 16 – 22 aprilie, în Vâlcea se desfăşoară „Săptămâna Europeană de Vaccinare“, reprezentanţii ASP au decis să vaccineze copiii din comunităţile de romi. Au fost alese localităţile Racoviţa şi Câineni, zone în care părinţii refuză să îşi vaccineze copiii. Cadrele medicale au amenajat în satul Bolovanu, într-o casă, un spaţiu de vaccinare, unde au chemat mamele cu copiii. Ion Mihail, directorul adjunct al ASP, le-a explicat rudăreselor că vaccinarea este foarte importantă, dar nu toate au priceput acest lucru. Pentru că micuţilor le era frică de seringă, reprezentanţii ASP le-au împărţit baloane, şepci şi tricouri, iar mamelor li s-au distribuit pliante. Înainte de vaccinare, fiecare copil a fost consultat de medici.

„E în stare să mă omoare dacă îi vaccinaţi!“

În ciuda rugăminţilor cadrelor medicale de a vaccina copiii, multe dintre rudărese nu s-au lăsat convinse prea uşor. Într-o casă aşezată vizavi de centrul amenajat pentru vaccinare, o mamă îşi ascundea copiii. Altele au venit totuşi la centru, dar nu au fost de acord să-şi vaccineze copiii, spunând că sunt bolnavi, deşi micuţii nu aveau nimic. „Păi, domnule director, am cinci copii. Ce trebuie să îi vaccinez pe toţi acum? Dacă mor toţi o dată? Lăsaţi-mi unul nevaccinat că să mai rămân măcar cu el!“, se ruga Nicoleta Mărunţelu de Ion Mihail. Altă mămică a venit la centru cu un copil de mână şi cu altul în braţe. Femeia a povestit că nu sunt ai ei, ci ai surorii, care nu e acasă. „Nu vă las să îi vaccinaţi că nu sunt ai mei. Sora e plecată la spital, la mama, şi nici nu vrea să audă de vaccin. E în stare să mă omoare dacă îi înţepaţi! Pe ai mei îi puteţi vaccina“, a spus Maria Puiu. După ce le-a explicat medicilor că nu sunt copiii ei, Maria Puiu a plecat cu minorii, deşi unul dintre ei nu a mai fost vaccinat de la vârsta de un an. „Cu asemenea situaţii ne confruntăm. La dispensar nu vin, iar atunci când venim la ei în sat, mamele pleacă de acasă numai ca să nu îşi vaccineze copiii şi noi nu avem ce face“, a precizat Adrian Popescu, medicul de familie al comunei Racoviţa.

Romii au primit şi medicamente

Primul copil vaccinat a fost un băieţel de câţiva anişori, Petru Gabriel Gabor. Copilul a fost adus de bunica lui, Eugenia Gabor, care s-a lăsat cu greu convinsă să îl vaccineze. În speranţa că va scăpa neatins, femeia le-a spus cadrelor medicale că micuţul este bolnav, are febră şi băşici pe limbă. În urma consultaţiilor, s-a dovedit însă că Petru era sănătos şi nu avea nimic. În momentul în care asistenta se pregătea să îl vaccineze pe copil, bunica a cerut paracetamol şi supozitoare, că îi face Petru febră după vaccin. „Nu îi faceţi vaccinul dacă nu îmi daţi medicamente. De la ăsta face febră. Ori îmi daţi medicamente, ori plec“, a condiţionat Eugenia Gabor cadrele medicale. Pentru a o convinge pe femeie să vaccineze copilul, un asistent medical l-a chemat pe Ion Mihail. „Nu refuză nimeni vaccinul pentru că o să vă dăm şi antitermice. O să primească toată lumea medicamente şi o maşină le va aduce de la Spitalul din Brezoi“, i-a explicat femeii Ion Mihail. După ce a primit supozitoare şi o tabletă de paracetamol, femeia a lăsat cadrele medicale să îl vaccineze pe băieţel, care nu a scos nici un sunet când a fost înţepat. Băieţelul a primit apoi o şepcuţă şi un balon.
„Nu plec de aici până nu îmi daţi şi un jerseu din ală, că nu are copilul în ce dormi“, le-a cerut Eugenia reprezentanţilor ASP. Femeia mai dorea şi un tricou, pe care l-a şi primit. Pentru a-şi vaccina copiii, mamelor li s-au dat şi medicamente, iar directorul ASP a stat numai la centru, pentru ca nu cumva să scape copiii neînţepaţi. Printre mame au fost şi femei care se prezintă tot timpul cu copiii la vaccin, care ştiau exact data când acesta trebuie făcut şi care nu aveau nimic împotriva imunizării. Fiecare copil a fost vaccinat cu produsul biologic conform vârstei lui. După ce au fost consultaţi şi vaccinaţi copiii din satul Bolovanu, cadrele medicale au mers şi la Râul Băiaşului, unde au avut de înţepat alţi 40 de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS