10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFarmaciile doljene nu dau insulină pentru că n-au... frigidere

Farmaciile doljene nu dau insulină pentru că n-au… frigidere

Coordonatorul medical doljean al Programului pentru Diabet susţine că prea puţine farmacii din judeţ au posibilitatea să păstreze medicamentele pentru diabetici la temperaturi între 2-8 grade Celsius.

Mai puţin de zece farmacii din judeţul Dolj eliberează în prezent insulină şi medicamente pentru tratarea diabetului, din cauza condiţiilor de depozitare a acestor produse şi a cheltuielilor mari necesare pentru realizarea stocurilor.

Înapoi la farmaciile spitalelor

Coordonatorul medical al Programului pentru Diabet în judeţul Dolj, Maria Moţa, a declarat ieri că, deşi cadrul legal impune tuturor farmaciilor din circuitul deschis să elibereze insulină, acest lucru este greu de pus în practică, menţionează NewsIn. „Sunt câteva lucruri care nu au fost luate în calcul atunci când s-a luat decizia la nivel naţional şi tocmai de aceea prevederile sunt foarte greu de aplicat. Un stoc complet valabil în farmacii ne-ar costa câteva zeci de miliarde de lei vechi pentru că insulina şi medicamentele sunt scumpe“, a precizat Moţa.
Depozitarea insulinei necesită anumite condiţii, medicamentele trebuind depozitate în frigidere. „Acest medicament trebuie ţinut la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius şi nu toate farmaciile au această posibilitate. Tocmai de aceea, în această lună, doar câteva farmacii din Dolj au putut elibera insulină. Numărul lor nu cred că a fost mai mare de zece“, a declarat Maria Moţa.
Până când aceste probleme vor fi rezolvate, bolnavii de diabet se vor putea aproviziona cu medicamente sau insulină şi de la farmaciile cu circuit închis din spitale. „Avem un stoc destul de bun pentru a putea asigura insulina şi medicamentele bolnavilor de diabet încă o lună, prin farmaciile din spitale“, a precizat Moţa.

Contracte între pacienţi şi farmacii

Coordonatorul medical al Programului pentru Diabet în judeţul Dolj consideră că, deocamdată, cea mai bună soluţie ar fi încheierea unor contracte individuale între pacienţi şi furnizorii de medicamente.
„Dacă diabeticii ar semna contracte în nume personal cu farmaciile, acestea s-ar obliga să le livreze în fiecare lună insulina şi medicamentele. Aşa am putea rezolva problema stocurilor în farmacii, pentru că s-ar face stoc exact pentru cât este nevoie. Există mari probleme pentru că insulina nu se poate returna. Dacă o farmacie şi-ar face un stoc de insulină şi nu ar vinde-o, nimeni n-ar mai lua acest medicament pentru că nu se ştie în ce condiţii a fost ţinut“, a declarat Maria Moţa.

Soluţie temporară

Pe lângă farmaciile cu circuit deschis, diabeticii din judeţul Dolj îşi pot procura insulină din farmaciile Spitalului de Urgenţă Craiova, Spitalului CFR Craiova şi din farmacia Spitalului „Filantropia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS