17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenţii medicali vor indemnizaţie de stabilitate în sistem

Asistenţii medicali vor indemnizaţie de stabilitate în sistem

Asistenţii medicali, membri ai sindicatului SANITAS, afiliat la Federaţia SANITAS, au toate şansele să mai primească anual o indemnizaţie, cuantumul acesteia fiind deocamdată necunoscut.

OLT. Asistenţii cer indemnizaţia de stabilitate în sistem pentru a se stopa plecările spre locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări. Sindicaliştii ar vrea ca această indemnizaţie să se ridice la nivelul salariului mediu pe economie, ceea ce înseamnă aproximativ 900 de lei, în timp ce ministrul s-a declarat de acord cu o sumă echivalând cu salariul minim prevăzut în contractul colectiv de muncă (440 de lei), motiv pentru care pe această temă continuă negocierile.
Altă solicitare a sindicaliştilor – acordarea tichetelor de masă şi personalului din cabinetele şcolare, n-a primit răspuns favorabil, ministrul fiind în schimb de acord cu un spor de 15% pentru a se acoperi valoarea acestor tichete. Sporul de prevenţie, cum va fi numit, se va acorda tuturor salariaţilor plătiţi din capitolul „Transferuri“, cu excepţia celor din serviciile de medicină legală, după cum a declarat liderul SANITAS Olt – asistenta Roxana Dragomir.

Sindicaliştii ar putea decide directorul de îngrijiri medicale

Federaţia SANITAS a primit o propunere cel puţin interesantă din partea ministrului, anume aceea ca pentru participarea la concursul de director de îngrijiri medicale cel care să-şi de avizul pentru candidaturi să fie sindicatul. Se aşteaptă însă ca această propunere să se regăsească într-un document oficial.
Deşi în judeţ n-au fost probleme în ultima perioadă, faptul că asistenţi din alte judeţe au întâmpinat probleme la aplicarea contractului colectiv de muncă a făcut ca ministrul sănătăţii publice să emită un ordin care pune în vedere conducerilor unităţilor spitaliceşti şi autorităţilor de sănătate publică să vegheze la respectarea prevederilor contractelor. Conform ordinului, în spital vor fi înfiinţate comisii paritare pentru a asigura aplicarea acestor prevederi. Tot conform ordinului, înainte de semnarea contractului cu CJAS se vor purta negocieri cu sindicatele; angajările la nivelul unităţii se vor face în baza criteriilor avizate de organizaţia profesională; sindicatele îşi vor da avizul pentru suspendarea unui contract individual de muncă sau revenirea unui salariat la vechiul loc de muncă; asistenţii vor beneficia de o zi de concediu în plus pentru fiecare cinci ani de vechime neîntreruptă în unitate (prevedere care se aplică în judeţ); angajatorul va suporta cheltuielile cu formarea profesională a salariaţilor, în limita fondurilor alocate; managerul unităţii va invita, în scris, împuterniciţii sindicatelor cu care s-a semnat contractul colectiv, în calitate de observatori, la toate şedinţele în care se discută probleme de interes profesional; managerul va garanta respectarea clauzelor contractelor de muncă încheiate la toate nivelurile în caz de restructurare şi reorganizare etc.
Săptămâna viitoare urmează să fie emis alt ordin, comun cu CNAS, în care să se prevadă normele de aplicare privind acordarea facilităţilor de tip reţete gratuite pentru angajaţii din sistem etc.
Deşi cele discutate la Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, la care a participat şi ministrul Nicolăescu, sunt importante, asistenţii se pregătesc de grevă în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere privind cuantumul indemnizaţiei de stabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII