11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn singur zece la Olimpiada de Istorie

Un singur zece la Olimpiada de Istorie


Sutele de elevi care au participat la olimpiada naţională de istorie şi la concursul naţional de arte şi meserii au părăsit sâmbătă Cetatea Băniei. Învingători sau nu, cu toţii au câştigat experienţă şi un punct  în CV-uri.

Marii câştigători ai olimpiadei naţionale de istorie şi ai concursului naţional de arte şi meserii au fost elevii din Bucureşti, care nu au ratat nici un premiu. Însă, singura notă de 10 a olimpiadei a fost luată de Irina Ciuceanu, o elevă din clasa a VIII-a din judeţul Constanţa. La clasa a IX-a, câştigători fără drept de apel au fost bucureştenii, care au luat toate cele trei premii, Ioana Ruxandra Şerban şi Manuela Toboşaru, eleve ale Colegiului Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti, obţinând la egalitate premiul I. Ana Maria Olteanu, de la acelaşi colegiu bucureştean, a luat premiul I la clasa a X-a, iar Vlăduţ Constantin, din judeţul Dâmboviţa, a plecat acasă cu premiul I la clasa a XI-a. Cea mai bună lucrare despre istoria românilor a fost realizată de David Talpeş, din judeţul Arad, care a luat premiul I la clasa a XII-a. Premiile I în valoare de 110 lei acordate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC) au fost suplimentate de Radu Berceanu, senatorul PD de Dolj, cu 150 de lei pentru fiecare olimpic, acesta înmânând şi premiile celor mai buni elevi partcipanţi la cea de-a 20-a ediţie a olimpiadei naţionale de istorie de la Craiova. Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi Patronatul Regional Oltenia au suplimentat premiile II în valoare de 80 de lei cu 100 de lei, iar premiile III, în valoare de 60 de lei, au fost suplimentate de Facultatea de Istorie din Craiova, de Revista „Magister“ a Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România, de Revista „Istorica“ şi de Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“ Dolj, care a oferit 200 de lei. Elevii doljeni nu au obţinut la olimpiada naţională de istorie decât menţiuni – Iulia Manda, de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, a luat menţiune la clasa a VIII-a, Dragoş Becheru, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, a obţinut menţiune la clasa a X-a, iar la clasa  a XI-a, Elena Grecu, de la Colegiul Naţional „Carol I“, a plecat acasă cu o menţiune în valoare de 45 de lei, dar şi cu un premiu special de 100 de lei.

Laura Soare, un olimpic premiat special

Premiile speciale au îndulcit dezamăgirea olimpicilor care nu au reuşit să urce pe podium şi au dat speranţă celor care, deşi nu au obţinut rezultate excepţionale, s-au dovedit a fi adevăraţi luptători, aşa cum este Laura Soare, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti. Deşi este nevăzătoare, Laura a participat la olimpiadă dictând unei profesoare rezolvarea subiectelor. Povestea ei relatată de GdS l-a impresionat pe primarul Antonie Solomon, care i-a oferit un premiu special de 100 de lei. Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj a premiat cu 1.000 de lei cea mai bună notă din concurs, a Irinei Ciuceanu din Constanţa, iar Vladimir Osiac, decanul Facultăţii de Istorie din Craiova, a premiat-o pe Miruna Fântânaru, elevă participantă la olimpiadă din oraşul său natal, Roman. Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca a dat premii pentru cea mai bună notă din concurs, pentru cea mai bună sinteză de istorie a românilor, premiu obţinut de un elev din Arad, iar academicianul Ioan Aurel Pop, reprezentantul României la Veneţia, a premiat-o şi el pe Laura Soare.

Premiu pentru record de participare

Asociaţia Profesorilor de Istorie din Bistriţa Năsăud l-a premiat pe elevul Cătălin Manta, de la Seminarul Ortodox din Craiova, Editura „Scrisul Românesc“ din Craiova a oferit un premiul elevei Carmen Stănescu de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova pentru cea mai bună activitate în timpul olimpiadei, editura premiind şi cel mai bun eseu care a fost scris de un elev din judeţul Harghita, cea mai originală lucrare – care a aparţinut Adelei Păun, de la CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, dar şi pe elevul care a avut un record de participare la olimpiada de istorie. David Talpeş, elev în clasa a XII-a din Arad, a mers din clasa a VIII-a la etapa naţională de istorie, la această ultimă participare reuşind să obţină premiul cel mare. Concluziile au fost simple. „Au fost teze foarte bune, iar copiii s-au descurcat pe subiecte foarte dificile. Am avut lucrări foarte bune la clasele a VIII-a şi a X-a şi mai puţin bune la clasele a XI-a şi a XII-a, lucru care ne-a dezamăgit un pic pentru că, în ultimul an, se studiază istoria românilor. La anul însă vom porni din nou la drum“, a spus prof. Doru Dumitrescu, inspector general din cadrul MEdC.

Bucureştenii, campioni la concursul de arte şi meserii

Elevii din Bucureşti au fost campioni şi la concursul naţional de arte şi meserii, unde au obţinut patru premii I şi un premiu II. Cel mai bun frizer a fost desemnat Alexandru Dumitrescu, din Bucureşti, cea mai bună coafeză a fost Alina Dumitru, din Bucureşti, care a realizat în cadrul probei un coc de mireasă, tot din Bucureşti este şi Florentina Lazăr, cea mai bună cosmeticiană. Bucătarul cel mai bun este Florin Toda din Arad, iar în Baia Mare se află cel mai bun chelner, Cătălin Crişan. Participanţii la concursul de arte şi meserii s-au descurcat mult mai bine decât olimpicii doljeni la istorie, aceştia obţinând câteva premii. Evelina Siminic a luat premiul doi la secţinunea cosmetician, Mirabela Lemnaru a luat premiul III la secţiunea frizer, Andrada Zaharia a obţinut o menţiune la secţiunea coafor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII