12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScorpionii s-au întors acasă

Scorpionii s-au întors acasă

Scorpionii Roşii au ajuns în noaptea de sâmbătă spre duminică în Craiova, după ce timp de şapte luni au fost departe de casă şi familii, asigurând securitatea Aeroportului din Kandahar – Afganistan.

Militarii Companiei 3 Infanterie din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, cunoscuţi sub numele de Scorpionii Roşii, au aterizat ieri pe Aeroportul din Timişoara, după care au ajuns la Craiova cu trenul, în jurul orei 2.00. După sosirea în Craiova, militarii s-au prezentat la unitate. După ce s-a făcut prezenţa, s-a dat raportul şi au fost felicitaţi pentru rezultatele obţinute, scorpionii s-au întors la familiile lor. Scorpionii Roşii au revenit în ţară după încheierea unei misiuni de aproximativ şapte luni desfăşurate în teatrul de operaţiuni din Afganistan, având ca misiune asigurarea securităţii Bazei Aeriene Kandahar. Compania 3 a fost înlocuită de compania 2, care a plecat în Afganistan în luna martie a acestui an.
Lacrimi, emoţii şi… cereri în căsătorie

Gara Craiova a fost neîncăpătoare sâmbătă noapte. O mulţime de oameni, de la bunici, părinţi şi până la soţii cu copii în braţe, aşteptau sosirea trenului de la Timişoara, în care se aflau Scorpionii Roşii. După ce trenul a oprit în gară şi primele uniforme de militar s-au văzut coborând din tren, în mulţime şi-au făcut loc lacrimile, îmbrăţişările şi săruturile. În mulţimea pestriţă, în timp ce unii scorpioni îşi vedeau copiii pentru prima oară, a avut loc un eveniment inedit. Scorpionul Marius Clinciu a cerut-o în căsătorie pe Mihaela Lungu, prietena sa. Aceasta a rămas fără cuvinte, pentru că nu avea nici cea mai vagă idee despre o cerere în căsătorie pe peronul gării. După cum au povestit părinţii militarului craiovean, evenimentul a fost pus la cale prin telefon, fără ca Mihaela să ştie. „Sunt cea mai fericită mamă din lume, deoarece copilul meu s-a întors sănătos şi i-am îndeplinit visul. Am pus totul la cale prin telefon şi a ieşit ceva frumos“, a explicat Nicoliţa Clinciu, mama lui Marius. Acesta din urmă a spus că toate cele şapte luni petrecute în Afganistan au fost destul de grele, fiind departe de familie, însă la final au contat numai emoţia revederii şi faptul că Mihaela a acceptat să-i fie soţie.

Succese în Afganistan

Pe timpul celor şapte luni petrecute în Afganistan, Scorpionii Roşii s-au remarcat, unii dintre ei fiind premiaţi sau decoraţi. Caporalul Cristian Enescu a primit distincţia Dancon March, aceasta fiind o recunoaştere a efortului şi pregătirii intense pentru parcurgerea unui traseu de anduranţă de aproximativ 23 de kilometri. La concurs au participat 51 de militari, din opt ţări, echipaţi în ţinută militară şi având asupra lor armamentul individual, plus o raniţă de 15 kilograme. Militarii au avut de înfruntat, pe lângă dificultatea şi lungimea traseului, şi clima dificilă, şi praful. Cristian Enescu a reuşit să parcurgă cei aproximativ 23 de kilometri în două ore şi 18 minute, obţinând la categoria elită o diplomă şi o medalie.
De asemenea, căpitanul Marius Bumbac, comandantul companiei 3 a Scorpionilor Roşii, a primit în decembrie Ordinul „Virtutea Militară“, în grad de ofiţer, cu însemne de război. Distincţia a fost conferită în numele preşedintelui României de ministrul apărării, Sorin Frunzăverde. Ministrul apărării a declarat atunci, după întâlnirea cu comandantul Comandamentului Sud al ISAF, generalul Ton Van Loon: „Am trăit din nou bucuria să auzim că nu li se poate reproşa nimic militarilor noştri, mai mult de atât, am auzit doar cuvinte de laudă la adresa lor“.

Istorie

Batalionul 26 Infanterie a fost înfiinţat pe 15 septembrie 1994, în Craiova, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat „Rovine“. Scorpionii Roşii au la activ misiuni îndeplinite în teatrele de operaţii din Angola (1996), Afganistan (2002, 2005, 2006), Kosovo (2002) şi Irak (2004, 2005).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII