9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoldurile au umplut buzunarele comercianţilor

Soldurile au umplut buzunarele comercianţilor

Pe 15 aprilie expiră perioada legală de soldare. Cu toate acestea, articolele de toamnă-iarnă nu se mai găsesc de mult în magazine nici la preţ întreg şi cu atât mai puţin la preţ redus.

Pantaloni, cămăşuţe, paltonaşe şi câte şi mai câte articole de îmbrăcăminte la preţuri de două sau trei ori mai mici decât toamna şi iarna trecută zăceau la începutul anului pe rafturile magazinelor, spre încântarea cumpărătorilor.
Perioada soldărilor a durat însă numai între 15 ianuarie – 15 aprilie. În acest interval, magazinele au putut vinde, potrivit legii, anumite produse la un preţ egal sau inferior costului de achiziţie (legea interzice vânzarea în pierdere în timpul vânzărilor promoţionale). Comercianţii care au dorit să-şi îmbie clienţii la solduri au fost obligaţi, potrivit Legii nr. 650/2002, care aproba OG nr. 99/2000, să notifice mai întâi primăria (cu cel puţin 15 zile înainte de a începe soldarea). „Agenţii economici care nu respectă legislaţia în vigoare riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

„Cel mai mult am vândut în prima perioadă a reducerilor“

Cu toate că perioada de solduri se încheie abia pe 15 aprilie, magazinele craiovene nu mai au de mult afişele care anunţă „soldare/soldări/solduri“ în vitrine. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea produselor au fost vândute încă din prima lună de reduceri. Astfel, întrebaţi fiind de soldări, majoritatea lucrătorilor din magazinele ce comercializează articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte dădeau ieri din umeri. „Nu mai avem reduceri de mult. Am epuizat stocul de la sfârşitul lui februarie. Tot timpul sunt vânzări mari în perioada reducerilor“, a spus Ana, una dintre vânzătoare. De fapt, subiectul soldări a stârnit zâmbete ironice în cazul multor persoane. „Nu mai sunt reduse demult. Nici în martie nu am avut, dar acum…“, a explicat altă vânzătoare. Totuşi, ieri mai existau magazine în care craiovenii puteau să-şi achiziţioneze produse la preţuri speciale sau însoţite de oferte. Erros, House of Art, Leonardo sunt numai câteva dintre ele. „Reducerile continuă până pe 15 aprilie. Cel mai mult am vândut în ianuarie. Am avut toate produsele reduse cu 50%. Acum, soldările sunt mai mari – au ajuns la aproximativ 70%“, a declarat Geta Stoie, lucrător comercial într-unul dintre magazinele craiovene. Potrivit acesteia, deşi preferă reducerile mai mari, craiovenii cumpără încă din prima perioadă de reduceri pentru că ulterior se mai găsesc decât numere foarte mari. „Am lichidat aproximativ 80% din stoc. Acum au mai rămas doar mărimile mari“, a adăugat aceasta.

Craiovenii aşteaptă deja reducerile la produsele de primăvară

De fapt, chiar şi cumpărătorii au sesizat lipsa reducerilor. „Nici nu ştiam că mai e perioadă de solduri. Nu prea mai sunt reduceri din prima jumătate a lunii martie… Când au fost mi-am luat o grămadă de haine“, a spus Alina S., o craioveancă de 25 de ani, care se declară o pasionată a cumpărăturilor. Afirmaţia este susţinută şi de alţi craioveni. „Haine şi încălţăminte de iarnă şi toamnă nu mai sunt de mult în magazine. Nu mai sunt reduceri masive, ci doar aşa, pe ici pe colo, promoţii la diverse articole. Oricum, eu aştept reducerile pentru produsele de primăvară“, a spus Sanda Rusu.
Potrivit Legii nr. 650/2002, soldurile pentru sezonul de primăvară-vară vor fi însă abia în intervalul 1 august – 31 octombrie. Totuşi, în timp ce soldările pot fi făcute doar de două ori pe an, în perioadele ce marchează sfârşitul unui sezon şi schimbarea colecţiilor, strategia de preţuri a fiecărui magazin poate include în orice perioadă din an promoţii şi reduceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS