16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVanatoare de rable

Vanatoare de rable

Primaria Craiova continua campania de ridicare a masinilor abandonate pe domeniul public, de la inceputul anului reusind sa ia 160 de rable.


Conform reprezentantilor Primariei Craiova, anul acesta au fost identificate 350 de masini abandonate pe domeniul public, din care au fost ridicate in trei luni 160, 156 de proprietarii acestora si patru de Serviciul Public de Salubritate al primariei. Comparativ cu perioada trecuta, actiunile municipalitatii, de curatare a domeniului public, par mai consistente, anul trecut reusindu-se ridicarea a 270 de rable. S-a actionat in cartierele in care s-a facut sau se face curatenie, adica in Valea Rosie, Lapus si Rovine. Primaria spune ca, in ceea ce priveste restul de 190 de epave identificate care stationeaza pe domeniul public, procedurile de ridicare sunt in derulare. „Pâna la sfârsitul anului vor fi ridicate si celelalte rable care au fost abandonate pe domeniul public, plus cele care vor fi identificate pe parcurs“, a declarat purtatoarea de cuvânt a Primariei Craiova, Carmen Licu.


Rablele se pot ridica in urma reclamatiilor


Cele 350 de masini abandonate au fost identificate fie de inspectorii primariei, fie de politistii comunitari sau au fost reclamatii din partea cetatenilor. Administratia are obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa demareze procedurile de verificare a masinii. Reprezentantii municipalitatii spun ca, initial, se intocmeste un proces-verbal de constatare. In cazul in care nu se gaseste proprietarul, se publica un anunt in ziarele locale cu caracteristicile si amplasamentul masinii. Daca nici in acest fel nu se identifica proprietarul, autovehiculul este ridicat de pe domeniul public de Serviciul de Salubritate.


In cazul in care se cunoaste proprietarul rablei, acesta este somat ca, in termen de cinci zile, sa-si ridice masina de pe domeniul public. In caz contrar, dupa zece zile de la transmiterea avertismentului, epava intra, potrivit legii, in proprietatea primariei, printr-o dispozitie a primarului. Restituirea se va face in termen de zece zile de la solicitarea detinatorului legal, cu aprobarea primarului si cu plata unei taxe. Daca dupa 30 de zile proprietarul masinii nu da nici un semn de viata, se trece la valorificarea acesteia. Dupa ce rabla este evaluata, aceasta poate fi vânduta prin licitatie sau poate fi predata unei firme autorizate pentru distrugere.


Oportunitate


Cei care detin inca astfel de masini nefunctionale si care le-au abandonat pe domeniul public au ocazia sa scape de ele la sfârsitul acestei luni, pentru ca, incepând cu 25 aprilie, Programul Rabla se reia. De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in România, a carui vechime depaseste 12 ani. Rabla urmeaza sa fie radiata, iar, in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere, proprietarul primeste o prima de casare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.


Principala noutate adusa in acest an este ca, fata de anii precedenti, programul incepe mai devreme si se desfasoara in trei etape, nu in doua, cum a fost in 2005 si 2006. Prima etapa este in perioada 25 aprilie – 31 august, a doua este programata intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar ultima, intre 13 noiembrie si 12 decembrie. Numarul masinilor care vor fi scoase din uz prin acest program este 16.500, iar valoarea totala a fondurilor alocate pentru suma de casare este de 49.500.000 de lei.


Proprietarul care revendica o masina intrata in patrimoniul municipalitatii trebuie sa faca dovada platii taxelor si impozitelor aferente la zi. Pe lânga aceasta, trebuie sa achite cheltuielile pentru inventariere, expertizare, ridicare si transport in valoare de 218,81 lei. De asemenea, pentru fiecare zi in care masina a fost in custodia primariei se vor plati 3,4 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS