17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul sanatatii lasa Ambulanta fara brancardieri

Ministrul sanatatii lasa Ambulanta fara brancardieri

Meseria de brancardier pe ambulanta va disparea de la 1 mai din nomenclatorul meseriilor. Responsabilitatea de a transporta bolnavii va fi pasata soferilor de ambulante, insa pentru a transporta bolnavii cu targa este nevoie de doi oameni. Prin urmare, pacientii vor fi nevoiti sa apeleze la bunavointa vecinilor, rudelor sau prietenilor.


Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj va ramâne de la 1 mai fara brancardieri, gratie unei prevederi legale semnate de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ordinul nr. 1778/28.12.2007, publicat in 24.01.2007, stabileste clar un set de normative de personal pentru unitatile sanitare subordonate Ministerului Sanatatii Publice. La capitolul asistenta medicala prespitaliceasca (servicii de ambulanta), normativul prevede posturi de medici, asistenti medicali si ambulantieri, dar nu si de brancardieri.


Posturile de brancardieri existente urmeaza sa fie desfiintate pâna la 1 mai (data intrarii in vigoare a actului normativ), insa ordinul nu precizeaza exact ce se va intâmpla cu aceasta categorie de salariati.


Reconversie profesionala


Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj are angajati in prezent sapte brancardieri. Toti cu atestate (au obtinut calificare de brancardieri in urma cursurilor organizate si finantate de Ministerul Sanatatii Publice). Cel mai nou are deja sase ani de când mânuieste targa, iar cel mai experimentat are mai mult de zece ani. De la 1 mai, ambulantele vor pleca la solicitari fara ei. Ca sa nu ramâna fara loc de munca, brancardierii va trebui sa fie incadrati pe alte posturi, iar SAJ Dolj ii scolarizeaza din fondurile institutiei, adica pe bani publici.


„Ordinul nr.1778 nu spune exact daca mai putem sa pastram acesti oameni incadrati pe posturile respective inca trei luni. Pe de alta parte, potrivit Codului Muncii, nu putem nici sa-i disponibilizam, asa ca va trebui sa gasim solutii. Pe doi dintre ei i-am trimis la cursuri de recalificare si vor lucra unul ca instalator sanitar, iar celalalt ca electrician. Doi brancardieri au facut cursuri de ambulantieri, dar trebuie sa obtina si permis de categoria C ca sa poata profesa in aceasta meserie, iar alti trei brancardieri au urmat, de asemenea, cursuri de calificare ca ambulantieri, dar nu vor putea sa profeseze pentru ca legea spune ca trebuie sa aiba cel putin trei ani vechime in aceasta profesie. Pentru acestia din urma o sa incercam sa obtinem o derogare“, a sustinut dr. Cristian Gângioveanu, managerul SAJ Dolj.


Cine duce bolnavii cu targa?


O data rezolvata reconversia profesionala a brancardierilor mai ramâne de rezolvat problema cea mai importanta. Cine va cara bolnavii cu targa? Potrivit normativului Ministerului Sanatatii, echipajul de pe Salvare este format din asistent medical si/sau medic si ambulantier. Medicul si asistentul au atributii clare care nu implica si transportul bolnavilor. Prin urmare, singurul care ar putea presta activitatea de brancardier ramâne soferul (denumit mai nou ambulantier). Numai ca ambulantierul are doar doua mâini, iar pentru o targa este nevoie de patru. „Ambulantierul nu poate sa transporte singur bolnavii. Si chiar daca gaseste un binevoitor care sa apuce de capatul celalalt, el va trebui sa conduca masina, sa ajute asistentul si medicul atunci când acorda primul ajutor, sa instaleze monitorul, sa ajute la efectuarea masajului cardiac, sa duca monitorul la loc, sa se intoarca apoi cu targa, sa urce bolnavul pe targa, sa-l duca la masina, sa ajute si acolo la stabilizarea lui, dupa care trebuie sa plece in regim de urgenta la spital cu bolnavul. In ritmul acesta, ar putea sa faca si accident pe drum“, sustine ambulantierul Ion Nastase, liderul Sindicatului Ambulanta de la SAJ Dolj. „Lucrez de 30 de ani aici si nu stiu sa fi auzit vreodata ca Salvarea sa fi functionat fara brancardieri. Acum stau si ma minunez de ce aud!“, a spus alt sofer de ambulanta.


„Un brancardier stie cum sa ridice bolnavul“


Brancardierii de la SAJ Dolj sustin ca un bolnav nu poate sa fie manevrat oricum. „Un brancardier stie cum sa ridice bolnavul ca sa nu-i provoace alte suferinte. Daca ai, de exemplu, un bolnav lovit la coloana, nu poti sa-l apuci cum o fi si sa-l arunci pe targa“, sustine Iulian Pârvu, inca brancardier la SAJ Dolj.


Nici cetatenii nu vad cu ochi buni desfiintarea meseriei de brancardier. Oamenii sunt suparati la gândul ca viata bolnavilor ar putea sa depinda de bunavointa vecinilor. „Niste nenorociti! Platesc o gramada de bani la Sanatate si nu iti ofera nimic de banii astia. Te lasa sa mori. Daca sunt singura acasa si mi se face rau, cine ma ridica de jos sa ma duca la spital? Am vazut si eu pe la televizor cum este prin alte tari. Aia stiu sa aiba grija de bolnavi, noi de ce nu stim?“, a intrebat craioveanca Marioara Iordache.


Solicitare


Conducerile serviciilor de ambulanta si sindicatele au cerut reintroducerea in normativele de personal a meseriei de brancardier si in prezent asteapta un raspuns din partea Ministerului Sanatatii Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU