10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRafuiala cu gaze lacrimogene

Rafuiala cu gaze lacrimogene

Un agent de paza de la Spitalul de Urgenta Craiova a atacat cu gaze lacrimogene un pacient care incerca sa-si ajute tatal sa intre in spital, in afara orelor de vizita. Mai multe persoane, printre care bolnavi, cadre medicale, vizitatori si câtiva ziaristi, au fost afectate la rândul lor de gazul iritant.


Un adevarat scandal s-a produs ieri-dimineata la intrarea in Spitalul de Urgenta Craiova, dupa ce un agent de paza al unitatii sanitare a folosit spray-ul lacrimogen din dotare impotriva unui pacient internat si a tatalui acestuia.


Nicolae Lungu se afla internat de o saptamâna in Clinica de Neurochirurgie. Barbatul ajunsese la spital dupa ce luase bataie in Parcul „Romanescu“ pentru o fata. Ieri, Lungu trebuia sa fie externat. Pentru ca medicii sa poata sa-i completeze biletul de iesire, barbatul si-a sunat tatal si i-a cerut sa-i trimita carnetul de asigurat. Lungu senior a venit cu carnetul de asigurat la spital, dar nu a putut sa ajunga la fiul sau. Un agent de paza l-a oprit la intrare si nu i-a permis sa intre motivând ca nu este ora de vizita. Barbatul si-a chemat atunci fiul, care a coborât scarile pregatindu-se sa-l intâmpine, moment in care s-a iscat scandalul.


Panica pe holuri


Fara sa se lase intimidati de insistentele agentului de paza, Nicolae Lungu si tatal lui au incercat sa forteze intrarea in spital. Agentul de paza nu a renuntat asa de usor, a scos din buzunar un spray lacrimogen si l-a pulverizat in fata celor doi. Gazul iritant s-a imprastiat rapid afectându-i pe pacient si pe tatal sau, dar si pe toti cei care treceau pe acolo. Pentru câteva secunde s-a creat panica, iar cadre medicale, bolnavi si vizitatori alergau ingroziti care-ncotro, sufocati de gazul care le taia practic respiratia, fara sa inteleaga ce se intâmpla. Printre ei o batrânica si o femeie cu un bebelus, pacienti ai spitalului. Mama alerga ingrozita cu copilul in brate incercând sa-l indeparteze cât mai repede de locul respectiv.


Dupa ce gazul iritant s-a imprastiat, Nicolae Lungu si tatal sau au inceput sa-l acuze pe agentul de paza ca a folosit fara sa fie provocat spray-ul lacrimogen. „Mi-a dat cu spray-ul in ochi fara sa-i fac nimic“, a spus pacientul. Dupa câteva minute a aparut si sora pacientului, asistenta la chirurgie. Femeia a inceput si ea sa tipe la agentul de paza, moment in care acesta a primit intariri. Mai multi agenti de paza au venit sa detensioneze situatia. Apoi si-au facut aparitia si prietenii familiei Lungu, mai multi baieti care au fost convinsi cu greu, chiar de Nicolae Lungu, sa nu sara pe agentii de paza. Scandalul nu s-a domolit decât in momentul in care si-a facut aparitia un echipaj de la Sectia 2 de Politie.


Agentul de paza il acuza pe pacient


Agentul de paza implicat in scandal, Florian-Marius Dobre, sustine ca a imprastiat gaz lacrimogen in legitima aparare. „Am folosit spray-ul pentru ca am fost atacat. Pacientul a coborât nervos ca nu l-am lasat pe tatal lui sa intre si mi-a bagat mâna in gât“, a sustinut el.


La rândul lui, seful dispozitivului de paza de la Spitalul de Urgenta a spus ca subordonatii lui au dreptul sa se foloseasca de echipamenul de aparare din dotare in cazuri extreme. „Oamenii sunt dotati cu tomfa si pulverizator cu gaze iritant-lacrimogene pe care le pot folosi daca sunt atacati“, a declarat Gheorghe Girgel, inspector zonal al Guardo AM Trading SRL.


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca a demarat o ancheta pentru a afla cine se face vinovat de scandalul declansat la intrarea in spital si a dispune, daca este cazul, masurile corespunzatoare. „Am fost informata de cele intâmplate, insa nu mi-a fost adus la cunostinta faptul ca persoana atacata cu spray lacrimogen ar fi fost pacient. Am cerut deocamdata o nota informativa, sa aflu daca legile din România permit agentilor de paza sa foloseasca gaz iritant“, a precizat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenta Craiova.


Aceasta a mai spus ca nu este primul incident de acest gen petrecut de când se afla la conducerea Spitalului de Urgenta Craiova si ca au fost si cazuri de agenti de paza care si-au depasit atributiile, dar si de pacienti irascibili care au atacat agentii de paza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII