7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInjectie doar cu acordul medicului

Injectie doar cu acordul medicului

Lipsa dotarilor si restrângerea competentei i-ar putea obliga pe asistentii medicali de pe ambulante sa nu poata actiona in anumite situatii pentru a salva viata bolnavilor.


Pentru a administra medicamente banale, printre care si algocalmin, sau pentru a efectua alte acte medicale, asistentul de pe ambulanta ar trebui sa ceara derogare de la medic. Asa functioneaza lucrurile in Europa de Vest, asa ar trebui sa mearga si la noi. Numai ca, in Vest, ambulantele au alte dotari care le permit asistentilor medicali sa comunice corespunzator cu medicii, iar serviciile medicale sunt platite altfel.


Reglementari care limiteaza activitatea asistentului


Pe 23 ianuarie, angajatii serviciilor de ambulanta din intreaga tara au protestat, cerând modificarea Ordinului nr. 1.092/2007, privind stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri in faza prespitaliceasca. Actul normativ continea o serie de reglementari care limiteaza activitatea asistentului la monitorizarea bolnavului (tensiune, puls), evaluare si prim ajutor (aplicare de pansament compresiv, ventilatie gura la gura sau cu masca de oxigen, manevra Heimlich, asezarea bolnavului in pozitie de siguranta). Ca gesturi terapeutice din proprie initiativa, ordinul permite doar administrarea de aerosoli, oxigen, instalarea unei linii venoase si administrare de ser fiziologic, glucoza, aspirina pentru cei suspectati de infarct si nitroglicerina in angina pectorala. Pentru alte gesturi medicale, asistentul va trebui sa obtina derogare de la un medic, in momentul efectuarii interventiei. Astfel de gesturi sunt administrarea de algocalmin, atropina, adrenalina, sedative, antispastice, diuretice sau antihipertensive orale.


Repercusiuni


Aplicarea Ordinului nr. 1.092 in conditiile actuale ar avea repercusiuni asupra bolnavilor, sustine conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj. „Asistentii medicali au in curricula si alte pregatiri, nu doar cursuri de urgenta prespitaliceasca, iar nivelul de competenta ar trebui sa fie mai mare. Totusi, aceasta restrângere a competentei, pe care unii asistenti o percep ca pe o constrângere, este ca o protectie pentru ei, pentru a nu cadea in malpraxis. Problema este insa ca in multe situatii asistentul nu va putea sa obtina derogare de la medic si nu va putea sa-i ofere pacientului toata ingrijirea de care acesta are nevoie“, a spus dr. George Betiu, directorul medical al SAJ Dolj.


Directorul medical sustine ca medicii coordonatori de la Salvare nu vor accepta sa dea recomandare si sa-si asume astfel raspunderea pentru un bolnav pe care nu-l pot evalua corespunzator; in timp ce in Vest, ambulantele sunt dotate cu sistem de monitorizare performant, prin intermediul caruia medicul de la centru este pus la curent in orice moment cu evolutia starii pacientului. „La noi, problema nu este atât de mare pe statia centrala din Craiova, unde medicul coordonator preia solicitarea si formeaza echipele cu competenta necesara, in functie de patologie. Problema este in substatiile din judet, unde nu avem medici, echipajele fiind formate din asistenti si ambulantieri, iar ambulantele sunt Dacii break, fara dotari corespunzatoare“, a spus dr. George Betiu.


Medici putini


Pentru o rezolvare partiala a problemei ar trebui angajati medici. In prezent, SAJ Dolj are 23 de medici, dintre care 18 lucreaza in statia centrala de la Craiova, iar cinci in substatia Calafat. Celelalte zece substatii din judet nu au nici un medic. Pentru a-si desfasura activitatea in conformitate cu Ordinul nr. 1.092, SAJ Dolj ar trebui, potrivit conducerii, sa aiba 52 de medici, dar nu ar putea sa le asigure salariile. „Finantarea se face de la Casa de Asigurari de Sanatate care plateste serviciile efectuate. Serviciile sunt platite in functie de competenta echipajului. Cu cât competenta este mai mare cu atât serviciile sunt mai bine platite. Competenta depinde in mare masura de calificarea personalului medical si de dotari. Un echipaj cu medic va fi mai bine platit decât unul fara medic. De asemenea, serviciile medicale sunt mai bine platite daca ambulanta este mai bine dotata. In conditiile actuale, când 70% din parcul auto al Serviciului de Ambulanta este bun de casat, serviciile sunt platite destul de prost“, sustine Betiu.


Amânare


Pâna la urma, Ordinul 1.092 nu a fost aplicat. Sindicalistii au obtinut o prorogare a actului normativ pâna la 31 martie, data pâna la care Ministerul Sanatatii Publice ar trebui sa reevalueze competentele personalului medical si sa modifice ordinul. Liderii de sindicat sustin ca ar trebui sa se ajunga la o solutie de compromis pâna când se va ajunge la dotarea corespunzatoare a serviciilor de ambulanta. „Protestul inceput in ianuarie nu a fost incheiat, ci doar suspendat. Ramâne sa vedem cum vor evolua lucrurile dupa 31 martie si, daca va fi nevoie, vom relua actiunea inceputa atunci“, a spus Ion Nastase, liderul Sindicatului Ambulanta Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS