8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCrestinii sarbatoresc mâine Floriile

Crestinii sarbatoresc mâine Floriile

Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc mâine Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor. Acest praznic deschide ciclul Sarbatorilor Pascale, care se incheie o data cu Inaltarea Domnului, la 40 de zile de la Inviere. Evocând intrarea Mântuitorului in Ierusalim calare pe asin, intâmpinat de o multime de oameni cu flori si ovatii, Floriile reprezinta in acelasi timp o sarbatoare in care elementele crestine si cele precrestine se imbina in mod fericit, rezultând nenumarate traditii si obiceiuri.


In aceasta zi se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in mâini, cu lumânari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii. Dintre obiceiurile cele mai raspândite de Florii am putea aminti credinta conform careia cine se impartaseste in Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim are mari sanse sa i se indeplineasca orice dorinta isi va pune când se apropie de preot. In unele regiuni din tara, se dau câteva ramuri de salcie la vite ca sa manânce, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate. Traditia mai spune ca, asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Paste.


In aceste zile de sarbatoare, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, se va afla in judetul Gorj, unde va participa la slujbele religioase specifice acestei perioade din Postul Pastelui. In aceasta dimineata, Inalt Prea Sfintia Sa Parintele Mitropolit Teofan oficiaza slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Lainici, iar in aceasta seara, de la ora 18.00, va savârsi slujba Vecerniei la Biserica parohiei Colibasi, Protoieria Târgu Carbunesti. Mâine, Parintele Mitropolit Teofan va oficia slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfânta Treime“ din Târgu Jiu, iar dupa-amiaza va oficia slujba Deniei la Catedrala din orasul Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS