24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Butonul rosu

Program 24 cu 48 – adica intra in unitate dimineata, pleaca a doua zi, la aceeasi ora, si au doua zile la rând libere. Pare lejer. Nu insa si daca, in cele 24 de ore, pompierii sunt nevoiti sa alerge la vreo trei-patru incendii – s-a intâmplat, si nu o data – sau sa urmeze un program obisnuit, dar dur, menit sa-i caleasca pentru situatii exceptionale, carora numai ei le pot face fata.


Intra pe poarta unitatii la 7.30 fix. Moment solemn, in care se ridica drapelul pe catargul din curte. Apoi fiecare isi ia in primire echipamentul de protectie: cizmele, casca, aparatul cu aer comprimat. Pâna la 8.00, se efectueaza predarea/ primirea serviciului operativ, inventarierea mijloacelor de prima interventie – autospecialele si materialele. Furtunuri, tevi refulare, hidranti, portativi, coturi pentru trecere, tevi prelungitoare, distribuitoare, colectoare, ejectoare de apa etc., toate sunt verificate si puse in perfecta ordine.


La 8.30, dupa ce seful de tura pregateste programul zilei in curs, iar ceilalti subofiteri pun la punct baza materiala pentru instructie, incepe programul zilnic de doua ore de educatie fizica. Acesta are loc in poligon, in aer liber (numit de pompieri si „poligonul de calire“) si este alcatuit din diverse exercitii pentru intretinerea conditiei fizice: tractiuni la bara fixa, abdomene, alergare 50 m, saritura in lungime de pe loc, alergare 1.000 m, precum si exercitii specifice „armei“: scara de fereastra, pista cu obstacole etc.


La 10.30, pompierii urmeaza pregatirea practica si teoretica pentru prevenirea incendiilor, iar doua ore mai târziu, cunoasterea tehnicii de lupta. Pâna in jurul orei 15.00 se intretine tehnica de lupta, iar atunci urmeaza o bine-meritata pauza de prânz si activitati gospodaresti. La ora 17.00, pompierii intra la studiu individual, simulari de incendiu in poligon, aplicatii. La 20.00 se serveste cina, apoi, pret de15 minute, se face apelul de seara, in timpul caruia se coboara drapelul de pe catarg. Pâna la ora 22.00, au loc activitati de seara: inspectia echipamentului, dezechiparea, igiena personala.


La 22.00 fix se da stingerea in unitatea de pompieri. Niciodata nu se doarme insa, in adevaratul sens al cuvântului. Odihna se face iepureste, cu urechile ciulite la orice zgomot. Iar daca butonul rosu porneste alarma in difuzoarele raspândite in tot perimetrul unitatii, pompierii sunt in picioare. In doua minute sunt urcati in autospeciale, gata sa plece spre o casa, o padure sau un câmp cuprins de flacari! Si niciodata nu stiu daca se intorc pâna la incheierea programului, a doua zi, la 7.30 dimineata. Sau daca se mai intorc…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS