10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSmecherii cu votul uninominal

Smecherii cu votul uninominal

Singura solutie pentru ca viitorii parlamentari sa fie alesi prin vot uninominal este ca principalele partide din Parlamentul României, PSD, PNL si PD, sa cada de acord asupra unei variante comune de sistem de vot. Declaratia a fost facuta ieri de ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, penelistul Mihai Voicu, la o dezbatere a Asociatiei Pro Democratia, organizata la Craiova.


Mai multi parlamentari, consilieri si reprezentanti ai autoritatilor judetene au intors ieri pe toate fetele sistemele de vot care s-ar potrivi României, concluzia fiind una singura: votul uninominal este singurul care ar putea duce la improspatarea clasei politice si la o mai mare responsabilizare a politicienilor fata de alegatori. „Dupa 17 ani de vot proportional pe liste de partid, sistemul electoral nu si-a atins scopul. Votul uninominal nu este un miracol, dar 70% dintre români vor sa stie pe cine voteaza. Daca e ceva bolnav in tara asta, atunci partidele sunt acelea. Si exista doua variante: ori le insanatosim, ori nu mai sunt folositoare“, a declarat presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pârvulescu. Acesta a precizat ca varianta propusa de asociatie, insusita si de partidele care compun Alianta PNL – PD, este votul uninominal mixt cu compensare, care presupune ca jumatate din mandatele de parlamentari sa fie atribuite in doua etape. Prima data vor fi alesi cei care au câstigat primele locuri in circumscriptii (colegii – varianta Pro Democratia), iar ulterior, locurile ramase vor fi distribuite celor de pe pozitiile a doua si a treia. Totodata, alegerile ar urma sa se faca la nivel de regiune, si nu de judet. „Algoritmul nostru este in favoarea partidelor mici, care pot contracara hegemonia partidelor mari. Aceasta varianta va face ca toti alegatorii sa fie reprezentati in parlament, deoarece in prezent sunt multi alegatori care au votat pentru partide care nu au prins pragul electoral, care la alegerile din 2004 a fost de 5%. In felul acesta, tendinta lor este sa se indrepte catre partide cu sanse in parlament pentru a nu-si irosi voturile“, a mai spus Pârvulescu. Presedintele Pro Democratia a criticat celalalt proiect de lege pentru votul uninominal, propus de PSD, spunând ca acesta a fost conceput in avantajul partidelor mari.


Trucuri parlamentare


Presedintele comisiei parlamentare de elaborare a Codului electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, se teme ca votul uninominal nu va fi aplicat la viitoarele alegeri pentru ca, spune el, parlamentarii nu respecta decizia partidului din care fac parte. „Exista parlamentari care vor vota impotriva, chiar daca partidul din care fac parte este de acord cu legea electorala. Pentru ca legea sa treaca, este nevoie ca PSD, PNL si PD sa cada de acord asupra formei finale. Pâna la sfirsitul acestei sesiuni parlamentare, legea ar trebui sa fie scrisa si depusa la Senat“. Voicu a precizat ca stie trei trucuri prin care parlamentarii pot prelungi termenul de punere in aplicare a votului uninominal. „Primul este dezbaterea indelungata a articolelor legii. Al doilea este cel folosit inclusiv de PNL in 2003, când fiecare declara ca vrea votul uninominal, dar sustine alt sistem electoral. Al treilea truc este folosit chiar si dupa intrarea in vigoare a legii, când pot aparea discutii la alegerea circumscriptiilor electorale“.


Amenintarea unui deputat


Mihai Voicu a amenintat ca va pleca din fruntea comisiei de elaborare a noului cod electoral daca va constata ca nu exista vointa politica pentru votul uninominal. „Mi-am asumat riscul de a fi un Hrebenciuc al anului 2007, dar ma voi retrage daca nu vad vointa politica“. Presedintele Pro Democratia a explicat ca in anul 2003, când s-a mai propus modificarea Legii electorale, pesedistul Viorel Hrebenciuc a inventat votul cu doua treimi in comisia parlamentara, vot care nu putea fi obtinut niciodata din cauza diferentelor de opinie dintre partide. In sprijinul modificarii Legii electorale s-a pronuntat si Gelu Visan, reprezentantul democratilor doljeni, care crede ca doar votul uninominal va exclude aranjamentele financiare pentru obtinerea unui loc eligibil pe listele de partid. „Am auzit de cazuri in care candidatilor li s-au cerut de catre sefii de partid sute de milioane de lei pentru a fi inclusi pe listele pentru alegeri. Candidatii de pe liste treceau prin pixul presedintelui de partid“. Parlamentarii de orice culoare politica va trebui sa aleaga intre cele doua proiecte de lege depuse, unul de PNL si sustinut de PD, si altul de PSD, preferat de presedintele Traian Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS