10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColectarea deseurilor sanitare, lasata la voia intâmplarii

Colectarea deseurilor sanitare, lasata la voia intâmplarii

Incineratorul de la Spitalul de Urgenta Craiova nu poate fi inchis pentru ca unitatea sanitara si o mare parte din cabinetele particulare nu ar mai avea unde sa distruga deseurile. Autoritatile medicale nu stiu insa unde ajung deseurile sanitare provenite de la cabinetele care au contract cu firme particulare.


Colectarea deseurilor medicale este o problema care da batai de cap autoritatilor sanitare. In prezent, principalul furnizor de reziduuri medicale este Spitalul de Urgenta Craiova. Unitatea sanitara are un incinerator pentru deseurile medicale, care insa nu corespunde normelor de mediu. Poluarea pe care o produce acest incinerator este insa in prezent cea mai mica grija a unitatii sanitare. Reziduurile medicale trebuie distruse si incinerarea este singura modalitate pe care spitalul o are la indemâna. In plus, o mare parte din deseurile provenite de la cabinetele medicale particulare ajunge tot aici, dupa cum sustine managerul Cristina Calangiu. „Avem incheiate contracte pentru distrugerea deseurilor medicale cu medicii de familie, care prefera sa le aduca aici datorita preturilor mult mai mici in comparatie cu cele practicate pe piata“, a spus Calangiu. Chiar daca nu indeplineste conditiile de mediu impuse de UE, incineratorul va mai putea sa functioneze pâna la sfârsitul anului, dupa care va trebui inchis.


Contractele nu sunt respectate


De anul viitor, colectarea deseurilor medicale se va face obligatoriu dupa norme bine stabilite si numai cu firme care indeplinesc conditiile de mediu. Exista in intreaga tara firme specializate care indeplinesc aceste norme. Unele din aceste firme au servicii de incinerare a deseurilor medicale. Altele sterilizeaza deseurile medicale transformându-le in deseuri obisnuite, care pot fi duse la groapa de gunoi. Toate spitalele si cabinetele medicale particulare sunt obligate si in prezent sa incheie contracte cu astfel de firme. In ciuda acestor contracte, deseurile medicale ajung mai mult pe la containerele de gunoi. Unul din motive ar fi faptul ca firmele percep tarife foarte mari pentru colectare. Furnizorii de servicii medicale nu mai pot sa plateasca, iar firmele nu-si mai respecta nici ele obligatiile contractuale.


Contract unic pentru colectarea deseurilor


Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Dolj sustine ca nu exista un control asupra colectarii efective a deseurilor sanitare. „Nu stim unde ajung aceste deseuri. Sunt multe firme care se ocupa de colectare si acestea nu sunt obligate sa anunte daca un anumit furnizor de servicii medicale nu a dat deseurile medicale. Nu putem sa verificam nici daca firmele isi respecta obligatiile contractuale“, a precizat prof. dr. Dan Gabriel Mogos. Problema se va rezolva, potrivit directorului ASP Dolj, doar daca va exista un contract unic pentru colectarea deseurilor medicale pentru toti furnizorii de servicii medicale din Dolj sau din zona Olteniei. „O licitatie la nivel judetean sau regional pentru desemnarea unei firme care sa se ocupe de colectare va scadea preturile cu 20-30%. Marele avantaj este insa ca in felul acesta Autoritatea de Sanatate Publica va avea un control asupra modului in care se face colectarea si va putea sa sanctioneze furnizorii de servicii medicale care nu dau deseurile“, a mai spus Mogos. Ideea unui contract unic pentru colectarea deseurilor medicale la nivel judetean sau regional a fost agreata de Ministerul Sanatatii Publice, insa problema urmeaza sa fie studiata amanuntit si de Ministerul Mediului, care va avea un cuvânt greu de spus.


Pericol de infectie


Deseurile sanitare sunt considerate adevarate focare de infectie. Legea prevede ca seringile, acele, perfuzoarele, recipientele cu sânge sau alte lichide biologice, pansamentele, compresele, pungile pentru colectarea urinei si alte materiale de acest fel care au fost folosite sa fie colectate in recipiente speciale inainte de a fi incinerate sau dezinfectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS