13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrma regelui Carol la Facai

Urma regelui Carol la Facai

O placa memoriala din 1913 a fost descoperita la statia de pompare a apei de la Facai, lânga Craiova, in timp ce angajatii Regiei Apa defrisau un teren necalcat de zeci de ani.


Regia Autonoma Apa Craiova si-a descoperit radacinile, niste salariati angrenati in campania de defrisare a terenurilor pe care unitatea le detine in incintele statiilor de pompare a apei dând intâmplator peste o placa memoriala din 1913. Reprezentantii regiei sustin ca, probabil, placa a fost amplasata pe o cladire din 1909, lânga care a fost observata si in care erau amplasate instalatiile de distributie a apei potabile spre Craiova. La Facai, unde a fost descoperita piatra istorica, s-a aflat punctul terminus al retelei de aductiune lunga de 26 km, pornind din vecinatatea satului Gioroc, de unde Bania primeste 140 de litri de apa potabila intr-o secunda. „In al 48’lea an de glorioasa domnie al M.S. Carol I s’au terminat lucrarile de alimentare cu apa al orasului Craiova, ministru de interne fiind Tache Ionescu. Primar al orasului – N.P. Guran; Prim ajutor – P.M. Celareanu; Al doilea ajutor – Y.M. Antonescu“, sta inscriptionat pe monument. Urmeaza insiruirea tuturor consilierilor locali de la acea vreme si a specialistilor care au proiectat si realizat sistemul: „Studiile, proectele si directiunea lucrarilor au fost incredintate inginerului sef William Lindley, având ca loctiitori pe inginerii C.R. Aird si M. Colleano. Octombrie 1913“. Seful Sectiei reabilitare retele a Regiei Apa Craiova, Ion Floricel, spune ca nu a solicitat pâna acum opinia specialistilor in monumente istorice, dar ca o va face cât de curând, mai ales ca intentioneaza sa infiinteze si un muzeu al apei, asa cum au majoritatea municipiilor din tara. „Mai mult ca sigur, placa a fost asezata pe o cladire din 1909, care mai poarta si astazi o stema din bronz din acelasi an si care il infatiseaza pe Carol I“, a precizat Floricel.


Sistemul de 100 de ani, functional


Constructia sistemului de alimentare Gioroc – Facai, pentru Craiova, a fost inceputa in 1901, pe vremea lui N. Romanescu, sub supravegherea inginerului englez William Lindley, si finalizata doisprezece ani mai târziu. Absolut toate constructiile ridicate intre 1906 si 1913, precum si echipamentele – vane, conducte, bazine etc. – in punctul de drenare-captare, Gioroc, in statia de distributie, Facai, si intre aceste doua localitati – conducta de fonta de 26 km – sunt in stare perfecta de functionare, dupa cum sustine Ion Floricel. „Inginerul Lindley a proiectat si supervizat alimentari cu apa in 48 de state. Cu toate acestea, amenajarea acestui tronson la inceputul secolului trecut a fost posibila cu mâna de lucru autohtona, mobilizata de primaria de la acea vreme. Instalatiile sunt in stare perfecta. Chiar zilele trecute am deschis o vana din bronz neumblata de aproape 100 de ani: a mers brici! Despre conducta Gioroc – Facai pot sa spun ca in ultimii 33 de ani am intervenit de trei-patru ori, o data sau de doua ori teava fiind distrusa de diversi constructori“, a povestit Eugen Floricel, seful Sectiei reabilitare retele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS