12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutoritatile doljene, indemnate sa acceseze fonduri europene

Autoritatile doljene, indemnate sa acceseze fonduri europene

Zeci de reprezentanti ai autoritatilor locale din Dolj au avut ieri ocazia sa puna oficialilor de la Bucuresti intrebari cu privire la planul national din perioada postaderare in cadrul dezbaterii cu tema „Dezvoltare locale si regionala durabila in contextul postaderarii României la Uniunea Europeana“.


La initiativa Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, a Ministerului Administratiei si Internelor si a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, reprezentanti ai autoritatilor centrale au venit ieri in sala Teatrului Liric din Craiova pentru a-i indemna pe primari, dar si pe oamenii de afaceri sa „iasa la incalzire“ pâna in aceasta toamna, când in buzunarele României vor ajunge miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune pentru finantarea unor proiecte de dezvoltare.


Edilii, dar si reprezentantii institutiilor publice au avut ocazia sa se lamureasca, cel putin partial, in privinta modului in care vor fi accesate fondurile de la Uniune, adresând intrebari functionarilor din cadrul principalelor ministere din guvern, dar si ministrului muncii si solidaritatii sociale, Gheorghe Barbu, secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, precum si europarlamentarului Marian Jean Marinescu. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, le-a spus celor prezenti sa nu neglijeze programele destinate dezvoltarii resurselor umane, care sunt gestionate de ministerul pe care il conduce. Barbu a explicat ca firmele au nevoie de oameni competenti pentru a rezista concurentei de pe piata muncii, „care nu mai este doar una locala, ci si europeana“. „Pentru a absorbi fondurile, este nevoie de mii de proiecte, deoarece este vorba de proiecte cu valoare mai mica, ce nu se compara cu cele din domeniul infrastructurii“, a afirmat ministrul.


Pentru a pregati depunerea de proiecte, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) deruleaza un proiect obtinut in cadrul finantarilor PHARE, care are ca obiectiv instruirea, in lunile martie si aprilie, a peste 3.000 de aplicanti la nivel national. Acestia, la rândul lor, trebuie sa fie capabili sa-i instruiasca pe cei care vor sa depuna proiecte. Planurile MMSSF sunt foarte ambitioase in ce priveste instruirea si supracalificarea fortei de munca. „Ne propunem ca in perioada 2007-2013 sa treaca prin aceste programe de instruire finantate din Fondul Social European circa 850.000 de persoane, atât in ce priveste formarea profesionala initiala, cât si formarea profesionala continua“, a mai afirmat ministrul Gheorghe Barbu.


Primarii, indemnati sa faca PUG-uri


In asteptarea fondurilor structurale, oficialii de la Bucuresti sunt de parere ca un factor important pentru a spori gradul de absorbtie a banilor europeni este reforma administratiei publice locale. Potrivit secretarului de stat in MAI, Mircea Toader, introducerea functiei de administrator public in cadrul primariei, infiintarea cabinetului primarului, dar si sporirea gradului de indatorare a administratiilor locale vor permite dezvoltarea comunitatilor locale. Demnitarul din MAI a explicat ca in perioada urmatoare 300 de milioane de euro vor fi puse la dispozitia autoritatilor locale pentru finantarea unor proiecte in vederea maririi capacitatii administrative, iar pentru a inlesni accesul la fondurile structurale, ministerul va propune modificarea legislatiei.


„Ne aflam in curs de modificare a legislatiei greoaie pentru obtinerea unor avize necesare in cadrul proiectelor. De exemplu, pentru intocmirea unui Plan Urbanistic General sunt necesare 240 de zile, iar fara el nu se pot depune proiecte. Dorim sa reducem timpul de obtinere a avizelor de la Electrica, de la pompieri si de la Distrigaz“, a precizat secretarul de stat.


Toader le-a spus primarilor ca au obligatia ca pâna in toamna sa rezolve toate problemele legate de proprietate, sa inventarieze domeniul public si sa se intocmeasca PUG-uri pentru a nu intârzia accesarea fondurilor, iar pentru a ierarhiza prioritatile localitatilor nu trebuie decât sa aleaga domenii de interes din cadrul unui ghid realizat impreuna cu Ministerul Integrarii Europene. „Am elaborat cu MIE un fel de ghid si fiecare primar poate descifra de acolo ce se poate face cu banii europeni. Trebuie sa aleaga de acolo prioritatile localitatilor pentru ca nu le va putea face pe toate“, a spus Toader.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS