6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPretul unui politist, 50 - 200 de euro

Pretul unui politist, 50 – 200 de euro

Cea mai mare suma oferita drept mita unui om al legii de un contrabandist de tigari, dar care a fost refuzata se ridica la 5.000 de euro. Incredibil sau nu, a existat si aceasta situatie, desi politistul are un salariu lunar de zece ori mai mic. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF), au fost inregistrate cazuri cu ofiteri care au „inchis“ ochii si au primit bani pentru a nu-si executa atributiile de serviciu. Pentru ca fiecare „padure are uscaturile ei“, nici Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu putea sa faca exceptie de la aceasta regula. Desi in 2006 oamenii legii nu au ocupat primul loc in topul coruptilor, câtiva dintre ei au fost tentati de sumele de bani oferite. Directia Generala Anticoruptie (DGA) a efectuat cercetari cu privire la 73 de sesizari prin care au fost semnalate posibile acte de coruptie savârsite de 98 de politisti de frontiera. Fata de cinci dintre acestia s-a dispus incetarea raporturilor de serviciu ca urmare a condamnarii. Potrivit datelor furnizate de IGPF, Directia Politiei de Frontiera Iasi a inregistrat cele mai multe cazuri de incercare de mituire a oamenilor legii.


Metodele reprezentative de mituire sunt mâna introdusa „generos“ in buzunarul uniformei sau bancnota asezata „strategic“ in documentul de calatorie.


Motivele principale pentru care s-a apelat la astfel de metode au fost incercarile de „acoperire“ a ilegalitatilor savârsite anterior (ex: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in document etc.) sau in momentul tranzitarii frontierei (contrabanda, uz de fals).


6.000 de teste sub acoperire


Pentru a-i putea descoperi pe politistii care cer bani persoanelor care trec granita, IGPF si DGA au apelat la sprijinul calatorilor.


Actiunea nu a ramas neobservata, dovada in acest sens fiind zecile de sesizari si reclamatii primite referitoare la savârsirea unor fapte de coruptie sau la comportamentul abuziv al unor lucratori. Conducerea IGPF a efectuat si anul trecut actiuni de testare a integritatii personalului folosind metode moderne de control prin operatiuni sub acoperire, teste de integritate si controale inopinate. Peste 6.000 de astfel de teste au fost puse la punct la nivelul tuturor structurilor subordonate, cu scopul de a eficientiza activitatea pe linia combaterii infractionalitatii transfrontaliere si imbunatatirii imaginii institutionale, atât in plan intern, cât si extern, a României.


Un rezultat pozitiv al cooperarii IGPF cu DGA l-a constituit cresterea cu 60% fata de anul 2005 a numarului de desistari (renuntari) efectuate in cazurile de dare de mita. In 2006, in urma sesizarilor facute de politistii de frontiera, au fost efectuate 64 apeluri catre DGA, in urma carora a fost realizat flagrantul fata de 67 persoane care intentionau sa ofere mita, 64 dintre acestea alegându-se cu dosare penale. Din analiza cazurilor ce au legatura cu savârsirea unor acte de coruptie, s-a constatat ca 67 de cetateni români si straini au incercat sa cumpere „bunavointa“ politistilor de frontiera.


Cum se procedeaza


Metodele la care apeleaza mituitorii sunt dintre cele mai diverse, inventivitatea românului reprezentând o problema demna de luat in seama. Bancnota sub tastatura computerului sau in documentele de calatorie, mâna generoasa introdusa in buzunarul uniformei sau privirile cu subinteles ale celor decisi sa „imblânzeasca“ politistul de frontiera sunt cele mai cunoscute modalitati de mituire.


Sunt si situatii, insa, in care unii cetateni profita de naivitatea unor persoane, aflate sau nu in ilegalitate si le solicita diverse sume de bani, invocând faptul ca au „relatii“ , iar banii sunt pentru oamenii legii de la punctul de frontiera. „Atentiile“ ajung, de obicei, in buzunarele acestor „binevoitori“ – identificati de multe ori ca fiind soferi de autocare sau microbuze – care isi rotunjesc substantial veniturile.


Cea mai mare suma oferita unui politist de frontiera a fost de 5.000 de euro. Banii au fost dati de catre un membru al unei retele de trafic de tigari, care isi desfasura activitatea in nordul tarii. Daca ar fi primit banii, ofiterul ar fi trebuit sa nu confiste marfa contrbandistilor. Interesant este faptul ca suma oferita drept mita este de pâna la zece ori mai mare decât salariul unui lucrator IGPF. De regula, sumele cu care sunt mituiti oamenii legii sunt cuprinse intre 50 si 200 de euro. In anul 2006, au fost inaintate catre DGA 73 sesizari prin care au fost semnalate posibile acte de coruptie savârsite de 98 de politisti de frontiera. In urma actiunilor sub acoperire si a controalelor inopinate, s-au aflat in atentia organelor proprii de cercetare 104 politisti de frontiera care au incalcat deontologia profesionala sau prevederile dispozitiilor IGPF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS