20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Ferma la racoare

Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Craiova, in afara de sediul central din strada Vasile Alecsandri, nr. 89, mai dispune de doua sectii exterioare in localitatile Facai si Isalnita. Aceste doua sectii sunt destinate productiei agrozootehnice proprii, pentru asigurarea produselor vegetale si animale destinate hranirii persoanelor private de libertate, precum si implicarii in activitati productive, pentru recalificarea si pregatire pentru reintegrarea in societate a acestora.


Ferma agrozootehnica Facai se gaseste in compunerea penitenciarului de circa 50 de ani. De-a lungul timpului, a avut aceleasi roluri: de a permite folosirea la activitati productive a persoanelor condamnate si de a asigura o parte din necesarul produselor destinate hranirii detinutilor.


In anul 2006, necesarul de carne si lapte a fost asigurat in totalitate numai din productia fermei Facai. La fel, necesarul de legume proaspete a fost acoperit tot prin productia de la Facai.


Conform UE, vor ramâne la Facai doar… legumele


Pe suprafata de aproximativ 80 de hectare se gasesc: baza materiala pentru cresterea si ingrijirea animalelor, terenurile pentru productia agricola si sectia de detinere exterioara.


In ferma zootehnica sunt, in prezent, 1.100 de porci si 96 de vaci.


Deoarece se doreste conformarea la legislatia Uniunii Europene, pentru implinirea acestor deziderate, ferma zootehnica va fi mutata la Gospodaria Agrozootehnica din Isalnita, locatie unde sunt indeplinite normele de crestere si ingrijire a animalelor.


In spatiile de la Facai urmeaza sa se desfasoare numai activitati agricole.


Rasadurile pentru legume se produc in totalitate in acest loc, acesta fiind alt avantaj al fermei.


In ferma isi desfasoara activitatea personal calificat – ingineri agronomi, medic si tehnicieni veterinari – ce coordoneaza activitatile desfasurate de persoanele private de libertate.


Persoanelor condamnate care desfasoara activitati la ferma Facai li s-a aplicat regimul de detinere deschis. Acestea sunt cazate in sectia exterioara din incinta fermei, sectie data in folosinta in anul 2002 si care intruneste toate conditiile necesare cazarii si odihnei detinutilor.


In 2006, ferma agrozootehnica Facai a realizat un venit de 1.000.000 de lei noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS