10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStatiunile de cercetare, aproape de faliment

Statiunile de cercetare, aproape de faliment

Peste 5.000 de hectare de teren administrat de statiunile de cercetare doljene ar urma sa fie privatizate prin Agentia Domeniilor Statului. Alte mii de hectare sunt solicitate de administratia judeteana pentru improprietariri.


Ultimul proiect de lege privind reorganizarea unitatilor de cercetare-dezvoltare in domeniul agricol, initiat de Ministerul Agriculturii, va lasa aceste unitati fara majoritatea suprafetelor de teren pe care le detin daca va fi aprobat in forma actuala. La nivel national, 45 de entitati ar urma sa renunte la peste 34.000 de hectare de teren. In conditiile in care unitatile primesc fonduri insuficiente de la bugetul de stat, ele isi asigura veniturile din exploatarea suprafetelor de teren pe care le au in administrare. Productia de pe aceste terenuri este valorificata si astfel se obtine o parte din finantarea necesara continuarii activitatii de baza, cea de cercetare-dezvoltare. Proiectul de lege mentionat prevede separarea activitatii de cercetare-dezvoltare de activitatea de productie, care se va desfasura in societati comerciale. Astfel, pentru cele 45 de entitati, activitatea ar urma sa fie transferata catre unitati organizate ca societati comerciale pe actiuni cu capital integral sau mixt in portofoliul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), care vor primi teren si apoi se vor privatiza. In acest moment, terenurile statiunilor se afla in custodia Academiei de Stiinte Agricole „Gheorghe Ionescu-Sisesti“. Prin proiectul de lege, ministerul urmeaza sa finanteze pentru institute doar investitiile, dotarile cu aparatura, echipamentele si instalatiile. Restul finantarii ar urma sa provina din surse proprii, fonduri provenite din cooperari internationale, credite bancare si alte surse.


Unele voci sustin ca in mare parte pamânturile vor intra in vizorul speculantilor de terenuri, mai ales ca unele dintre ele se preteaza la investitii in domeniul imobiliar din punct de vedere al locatiei.


Mii de hectare in proprietate privata


In ce priveste Doljul, pe lista celor 45 de unitati ale caror suprafete vor trece la ADS figureaza Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Simnic (cu 2.003 hectare), precum si Centrul de Cercetare-Dezvoltare Dabuleni (cu 2.969,87 hectare). Prima dintre unitati are la ora actuala in administrare un total de 2.459 de hectare, deci ar ramâne cu 456 de hectare, iar cea de-a doua – 3.319 hectare, urmând sa ramâna, conform proiectului, cu circa 350 de hectare.


Conducatorii celor doua unitati spun ca institutele vor muri daca le va fi luat pamântul. Spre exemplu, un caz special este cel al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Simnic, unde pamântul este vânat si de primaria locala, care vrea teren pentru improprietariri.


„Am auzit si eu ca aproximativ 2.000 de hectare din pamântul statiunii ar urma sa treaca inapoi la ADS, dar Ministerul Agriculturii nu ne-a confirmat nimic pâna acum. Cu terenul pe care-l aveam, in ultimii trei ani am realizat un profit de 21 de miliarde de lei vechi. La ultima intâlnire cu reprezentantii ministerului, care a avut loc in toamna lui 2006, le-am spus ca nu se poate reduce cu nimic suprafata actuala. Nu vad de ce s-ar reduce, având in vedere ca am avut o activitate profitabila. Pe 300 de hectare nu se poate face nimic. Mai mult, Primaria Simnic ne-a solicitat 1.800 de hectare pentru improprietariri“, a declarat directorul unitatii, Constantin Gavan. Acesta a mai spus ca, in cazul improprietaririlor, pe majoritatea terenului vor fi construite vile, având in vedere ca locatia se afla la doar câtiva kilometri de Craiova. In ce priveste Centrul de Cercetare-Dezvoltare Dabuleni, conducerea nu stie nimic de retrocedari si asteapta cu interes forma finala a legii in domeniu. „Am vazut ca dupa acel proiect ne mai ramân 350 de hectare pentru cercetare-dezvoltare. Asteptam legea, sa vedem ce se va intâmpla. Am transmis administratiei judetene adrese pentru a vedea daca exista revendicari pe pamântul nostru, insa nu ni s-a raspuns nimic pâna acum“, a declarat Aurelia Diaconu, directorul unitatii. Marian Mirea, consilier juridic in cadrul Prefecturii Dolj, ne-a confirmat ca la ora actuala administratia are nevoie de mii de hectare de pamânt pentru legile funciare. „In judet exista solicitari totale pentru 10.260 de hectare de teren care au fost trecute la despagubiri din lipsa de pamânt. Noi am transmis adrese atât la ADS, cât si la statiuni, pentru a vedea ce disponibilitati au. Dupa ce ni se comunica rezultatul, prefectura va promova un proiect de hotarâre ca o parte din pamânturi sa fie puse la dispozitia comisiei judetene de fond funciar pentru a fi impartite. Cei care vor prefera sa ia pamânt in loc de despagubiri vor lua pamânt, in limita disponibilitatilor“, a precizat Mirea.


Sute de hectare lânga Craiova


Conform datelor detinute de ADS, in afara de statiunile mentionate mai exista suprafete de pamânt la unitatile de la Isalnita – 304 hectare, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola Craiova – 708 hectare, si Statiunea Experimentala Banu Maracine – 1.096 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS