20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizari la Scoala din Perieti

Modernizari la Scoala din Perieti

Elevii si cadrele didactice ale Scolii din Perieti se pot mândri cu una dintre cele mai moderne institutii de invatamânt din judet. Au un centru de informare si documentare, aparatura electronica moderna, calculator conectat la internet, mobilier nou si o revista a scolii care apare lunar.


Investitiile au fost realizate cu bani de la Banca Mondiala, pe baza unui proiect pentru invatamântul rural si din fonduri alocate de consiliul local. Conducerea scolii asteapta acum aprobarea unui nou proiect de modernizare, care prevede amenajarea unei centrale termice, introducerea unei retele de apa potabila si canalizare, inlocuirea geamurilor si usilor si constructia unui centru de informare si documentare mai mare si mai modern decât cel existent.


Elevii sunt mândri de scoala lor


La Scoala din Perieti invata in prezent 170 de copii. 130 dintre acestia sunt scolari, iar 40 sunt prescolari. Unii dintre elevi vin chiar si din alte sate, de la distante de sase kilometri, pentru ca au auzit ca la Perieti sunt profesori buni.


Din septembrie, de când au inceput scoala, ei invata in conditii apropiate de cele ale elevilor din orase. Au mobilier nou in fiecare sala de clasa, acces la internet, laboratoare moderne de fizica, chimie si biologie, carti de engleza si informatica si chiar o revista a scolii.


Centrul de documentare si informare, inaugurat la inceputul acestui an scolar, le pune la dispozitie telefon, fax, imprimanta, xerox, reportofon, aparat foto digital, televizor, radio-casetofon cu CD. Prin stradania directorului scolii, profesorul de matematica Ion Popa, si a primarului comunei, Ion Luta, s-a reusit obtinerea de fonduri pentru ducerea la indeplinire a acestui proiect. „Am facut proiectul si am luptat pentru ca el sa fie aprobat. Am obtinut de la Banca Mondiala suma de 141 de milioane de lei vechi, iar de la consiliul local suma de 20 de milioane. Cu acesti bani am reusit sa amenajam un centru de informare modern si sa editam o revista a scolii“, a spus Ion Popa.


El a adaugat ca, in perioada urmatoare, scoala va fi dotata cu echipament sportiv constând in masa de tenis, lada de gimnastica, panou de baschet si o trambulina. „Ne dorim ca elevii nostri sa invete in conditii moderne si consideram ca am reusit sa dovedim ca la Scoala de la Perieti se invata carte, lucru dovedit de numarul mare de elevi care vin din satele vecine, de la distante mari, pentru ca stiu ca la noi se invata“, a mai adaugat Popa.


In vara, incepând cu luna iulie, scoala va intra intr-un nou program de modernizare. De data aceasta, investitiile pe care directorul si le-a propus vor aduce scoala la nivelul impus de Uniunea Europeana.


Proiectul cuprinde inlocuirea acoperisului, a usilor si ferestrelor, amenajarea unei centrale termice, instalatie de apa cu hidrofor si o constructie cu doua camere pentru amenajarea unui nou centru de informare si documentare care sa stea la dispozitia tuturor locuitorilor comunei.


„Meridian de Perieti“


Pentru ca au aparatura electronica moderna si suficient entuziasm pentru a aduce scoala lor la acelasi nivel cu institutiile de invatamânt din orase, elevii si profesorii au luat initiativa editarii unei reviste a scolii. Publicatia se numeste „Meridian de Perieti“, apare lunar si are 12 pagini. Revista cuprinde interviuri cu inspectorii de invatamânt, cu profesorii scolii, creatii artistice ale elevilor, curiozitati istorice si geografice, imagini din activitatile copiilor.


Textele sunt create de elevi si profesori si sunt verificate de cadrele didactice, care au invatat sa aseze informatiile in pagina si sa le imprime pe hârtie, astfel incât publicatia sa fie tiparita fara cusur. Considera ca este de datoria lor sa demonstreze ca merita banii primiti prin programul pentru invatamântul rural si spera ca initiativele lor vor aduce faima scolii in care invata sau predau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS