10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurnizorii de servicii medicale - controlati de CAS

Furnizorii de servicii medicale – controlati de CAS

In Vâlcea, exista in mediul rural cabinete medicale fara WC-uri si retea de apa curenta, precum si spitale care nu detin autorizatii sanitare de functionare.


Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vâlcea a incheiat contracte cu aproape toti cei 500 de furnizori de servicii medicale. S-au facut contracte cu farmaciile, spitalele, cabinete medicale, spitale si sectorul balnear, si mai trebuie sa incheie contract cu un furnizor de RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara). Deoarece in Vâlcea nu exista nici un furnizor de RMN, CAS trebuie sa incheie contract cu unul din alt judet. In prezent, la Casa au trimis propuneri furnizori din Petrosani, Craiova si Pitesti.


Dorel Constantinescu, purtatorul de cuvânt al CAS Vâlcea, spune ca criteriile dupa care va fi ales furnizorul sunt legate de pret, de distanta, precum si de alte facilitati pe care le poate asigura ofertantul. „Analiza RMN e o tomografie computerizata, nu radiaza si se face, in general, pentru examene detaliate ale creierului si coloanei vertebrale. E pentru prima data când putem incheia contract cu un asemenea furnizor când se face decontarea prin CAS“, a precizat Dorel Constantinescu.


Contractul-cadru de anul acesta contine mai multe prevederi si norme de aplicare care nu erau pâna acum. „Bugetul alocat conform contractului se face, de anul acesta, in baza unei grile de exigenta continând pe de o parte conditiile de organizare si pe de alta parte incadrarea cu personal calificat. Aceasta masura de autoevaluare a furnizorilor va fi verificata pe teren pâna la mijlocul acestui an. O serie de aspecte vor putea fi rezolvate in acest interval, astfel incât criteriile de evaluare sa se conformeze pe deplin normelor europene. Se intelege astfel ca aceia care nu vor ajunge cu servicii atât calitative, cât si cantitative la nivelul cerintelor si contractului nu vor putea primi bani de la CAS. E o grila foarte stufoasa de cerinte care trebuie indeplinite. Furnizorii vor fi controlati de specialistii CAS pentru a vedea care e situatia si daca sunt indeplinite cerintele“, a afirmat Dorel Constantinescu.


Surse din cadrul CAS spun ca, spre exemplu, in sectorul balnear vor fi bani mai multi decât pâna acum, dar, asa cum a demonstrat prima luna a acestui an, statiunile balneare din Vâlcea, in care se asigura cel mai mare numar de servicii de profil din tara, sunt aproape goale. „Statiunile sunt goale deoarece se acuza, ca si pâna acum, lipsa biletelor repartizate prin Ministerul Muncii sau insuficienta lor. Pâna când nu vor fi oameni in statiuni, banii nu pot fi cheltuiti, iar furnizorii, din pacate, nu au activitate si vor fi platiti la nivelul la care au muncit“, afirma surse neoficiale din cadrul CAS.


Norme europene in spitale


Conform contractului-cadru, pentru a primi bani, medicii de familie trebuie sa aiba documente de proprietate asupra spatiului in care isi desfasoara activitatea, precum si autorizatie sanitara de functionare.


In judet sunt, in mediul rural, cabinete fara WC, retea de apa curenta, apa calda sau rece, iar acestea trebuie inchise. De asemenea, cabinetele de familie trebuie sa aiba personal si program de functionare afisat la cabinet, care sa fie si respectat.


Spitalele trebuie sa aiba autorizatii sanitare de functionare, iar in Vâlcea sunt unitati care nu detin acest act si nici nu l-au avut vreodata. Spitalele trebuie sa aiba si asigurare de malpraxis, personal, regulament de organizare interioara, conditii igienico-sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS