16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBebelusii - victime ale alcoolului, tutunului si drogurilor

Bebelusii – victime ale alcoolului, tutunului si drogurilor

Tot mai multi bebelusi se nasc cu malformatii vasculare si cardiace. Altii se nasc prematur ori sufera de astm sau leucemie. Nou-nascutii vin pe lume cu probleme din cauza mamelor care in timpul sarcinii consuma alcool, tutun si droguri.


La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie (SOG) Vâlcea a avut loc ieri o conferinta de presa organizata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) in parteneriat cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si cu Maternitatea.


In cadrul intâlnirii s-a discutat despre campania nationala „Vrei un copil sanatos“ si de efectele negative pe care le au tutunul, alcoolul si drogurile asupra gravidei si fatului, in perioada de sarcina. Conferinta a fost sustinuta de medicul Cristina Gândacioiu, reprezentanta Biroului de Promovare a Sanatatii din cadrul ASP, Maria Baraganescu, directorul medical al SOG, Georgiana Tircomnicu, coordonatorul CPECA, Cristina Vasile si Mihaela Mioara Dutu, medici ginecologi ai Maternitatii. La conferinta au luat parte si 15 gravide. „Aceasta campanie e adresata gravidelor care consuma foarte mult tutun, alcool si droguri, deoarece atât viata lor, dar mai ales a fatului este in pericol. Orice copil are dreptul la supravietuire si dezvoltare, la asistenta medicala, protectie impotriva folosirii drogurilor si a distributiei lor, educatie, joc si recreere, protectie si sprijin“, a declarat Cristina Gândacioiu.


62% din populatia României fumeaza


Georgiana Tircomnicu, coordonatorul CPECA, a precizat ca s-a organizat o campanie din cauza consumului de alcool, tutun si droguri care nu le afecteaza doar pe mamici, ci mai ales pe bebelusi, acestea ajungând direct in sângele nou-nascutilor. In cadrul campaniei, 600 de mamici vor fi informate si vor primi pliante cu privire la efectele negative pe care le au tutunul, drogurile si alcoolul asupra lor si asupra copiilor.


„Astazi, tutunul e drogul cel mai folosit si, conform unui sondaj realizat in 2004, 12% dintre gravide erau fumatoare, iar ultima statistica arata ca 62% din populatia României fumeaza. Copiii femeilor care au fumat in timpul sarcinii sufera malformatii vasculare si cardiace. Din cauza consumului de tutun, riscul ca bebelusii sa sufere malformatii e de aproximativ 50%. Nou-nascutii afectati de tutun sunt mai mici la nastere, fac crize de astm sau chiar leucemie. Consumul de alcool in rândul gravidelor provoaca avort spontan, nastere prematura si, de asemenea, copiii pot avea malformatii. Consumarea de droguri de catre femeia gravida poate produce avort spontan, nastere prematura, infectii, deficiente nutritionale, hipertensiune. Din nefericire, gravidele nu constientizeaza aceste lucruri si de cele mai multe ori, daca sunt consumatoare de bauturi alcoolice ori droguri, in loc sa fie ajutate, ele sunt blamate de societate“, a afirmat Georgiana Tircomnicu.


Bolile cu transmitere sexuala sunt in crestere


Maria Baraganescu, directoarea medicala a SOG Vâlcea, a sustinut ca sunt probleme cu gravidele care nu se afla in nici o evidenta, care stau in canale si consuma droguri slabe. „Aceste femei sunt cazuri sociale, care scapa de orice consult medical, care consuma alcool, droguri si fumeaza. Bebelusii nascuti de aceste femei sunt mici, au probleme neurologice, iar mamele nu recunosc ca au asemenea vicii. Aceste cazuri trebuie identificate si consiliate. Anul trecut am avut fete de 15, 16 ani care locuiau in canale si au nascut. Una dintre ele, de 16 ani, se si droga, iar anul trecut a nascut un copil cu probleme. Nu a recunoscut ca ia droguri, dar, in urma anchetei medicilor, s-a dovedit ca era consumatoare de droguri slabe. Consider ca aceste probleme sociale trebuie rezolvate“, a spus Maria Baraganescu. Cristina Gândacioiu a fost de parere ca nu trebuie sa ne fie rusine ca avem gravide care locuiesc in canale, iar aceste probleme trebuie rezolvate. „Mai e o veriga, care nu se implica, si anume dirigintii si profesorii de biologie care nu le vorbesc elevilor, in cadrul orelor de educatie sanitara, despre aceste probleme. Consider ca lucratorii din invatamânt ar trebui sa faca front comun cu noi“, a mentionat Cristina Gândacioiu.


Medicii ginecologi sustin ca, in ultimii ani, bolile cu transmitere sexuala sunt in continua crestere. „Din pacate, in ultimii ani, bolile cu transmitere sexuala au crescut foarte mult, cu 40% – 50%, in rândul tinerilor. Desi ii invatam cum sa foloseasca prezervativul, ei nu il utilizeaza. Un chestionar pe care l-am facut noi in rândul elevilor de liceu, in care ii intrebam când considera ei ca trebuie sa isi inceapa viata sexuala, 62% dintre acestia au raspuns ca nu stiu exact când, pentru ca vor face acest pas la petreceri, sub influenta alcoolului ori a consumului de droguri, si asta e extrem de ingrijorator“, a mentionat Mihaela Mioara Dutu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS