10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvati de la inundatii

Salvati de la inundatii

Regia Autonoma Apa Craiova a stabilit lista strazilor care vor beneficia de canalizare menajera si pluviala cu bani obtinuti de la UE. Norocosii sunt locuitorii din Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Bordei si Romanesti.


Sute de gospodarii din Banie vor beneficia de conditii europene in aproximativ un an, când vor avea, in sfârsit, la dispozitie canalizare menajera si pluviala. Curtile inundate la prima ploaie vor ramâne doar simple amintiri daca planurile autoritatilor locale vor prinde contur. Pentru a pune in practica ideile, administratia craioveana are insa nevoie de resurse financiare serioase, pe care le va obtine de la forurile abilitate din Uniunea Europeana.


Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Bordei si Romanesti, cartierele norocoase


Directorul Regiei Autonome Apa (RAA), Constantin Stamatoiu, a declarat ca obtinerea de finantari pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare reprezinta o prioritate pentru institutia pe care o conduce. In topul urgentelor figureaza strazile Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Bordei si Romanesti, care in prezent sunt deficitare la capitolul canalizare. Precizam ca si in anii trecuti autoritatile locale au incercat, fara succes, sa obtina fonduri externe pentru dezvoltarea la acest capitol. Reprezentantii regiei nu cunosc inca suma de care ar avea nevoie pentru investitia preconizata, deoarece nu au fost intocmite actele premergatoare.


Vestea ca vor intra in rândul lumii, probabil din acest an, i-a luat prin surprindere pe craiovenii vizati, care isi pierdusera speranta unui trai decent.


„Anul asta inseamna ca am scapat. De ploi nu se aude nimic, ca de astea ne era cel mai frica. Anul trecut numai noi stim câte am indurat cu casa si curtea pline ochi de apa. S-a distrus pardoseala atunci si n-am mai inlocuit-o“, a spus Miruna Vasilica, din cartierul Romanesti.


Master plan pentru obtinerea de finantari


Obtinerea finantarilor preconizate de RAA va fi posibila doar daca institutia devine operator regional. In prezent, se asteapta acordul de la BERD si BEI pentru transformarea regiei mai intâi in societatea comerciala.


„Asteptam acceptul celor doua banci, fara de care nu putem actiona, deoarece ne-au finantat doua investitii si eram obligati prin contract sa ii intrebam daca vor sau nu. Le-am trimis solicitarea la inceputul lui ianuarie si in cel mult 40 de zile vom primi raspunsul. Pâna atunci am demarat deja actiunea de inventariere a patrimoniului“, a precizat Constantin Stamatoiu. Daca totul merge snur, in aprilie regia va deveni SC, iar apoi, peste numai o luna, isi va lua titulatura de operator regional. Când institutia va intra cu acte in regula in Uniunea Europeana, va trebui insa sa isi intocmeasca un master plan in care sa stipuleze prioritatile investitionale care urmeaza a fi finantate. Pentru a fi sigura ca va obtine efectul dorit, conducerea regiei a infiintat chiar un departament special care sa analizeze posibilitatile de atragere de fonduri externe pentru dezvoltare.


„Primim bani de la UE numai pe baza master planului. Dupa ce vom lua sumele necesare suntem obligati sa finalizam lucrarile in maximum doi ani“, a explicat directorul RAA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS