16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiplome false folosite de studentii greci

Diplome false folosite de studentii greci

Mai mult de 300 de studenti greci au incercat, in mod fraudulos, sa obtina recunoasterea studiilor superioare pe care sustin ca le-au facut in strainatate, prezentând diplome false emise de diverse universitati, inclusiv din România, informeaza cotidianul elen Kathimerini.


Ministerul elen al Educatiei a anuntat vineri ca a depistat 310 studenti care doreau sa obtina in mod fraudulos validarea studiilor superioare efectuate, in ultimii trei ani, in diverse universitati din strainatate, majoritatea in România, Bulgaria, Rusia si Albania.


Diplomele false proveneau din domeniul medicinei, ingineriei, afacerilor si drept. Eventuala implicare a universitatilor române si bulgare ii ingrijoreaza pe oficialii locali ai Ministerului elen al Educatiei, pentru ca ambele tari au intrat recent in UE si, prin urmare, Grecia este obligata sa le accepte diplomele, scrie Kathimerini.


Oficialii eleni au precizat ca depistarea fraudei a fost posibila gratie imbunatatirii sistemului de verificare folosit de Centrul National Academic pentru Recunoastere si Informare (DOATAP), un organism de stat care recunoaste diplomele universitare.


„Implicarea universitatilor nu a fost dovedita. Suntem obligati sa reexaminam chestiunea legalitatii si, desigur, trebuie sa cooperam cu autoritatile tariilor respective pentru a descoperi cine este responsabil pentru frauda“, a declarat Georgios Leontaris, presedintele DOATAP.


In procesul de recunoastere a diplomelor universitare, DOATAP verifica informatiile date de candidat la universitatea respectiva. Terte institutii straine implicate au declarat oficialilor eleni ca diplomele pe care le verificau fusesera emise pe alte nume, si nu pe cele ale studentilor greci.


Guvernul de la Atena nu ofera drepturi profesionale nici studentilor care au urmat universitati din UE decât daca diploma este validata si recunoscuta de DOATAP.


Raportat la populatie, Grecia exporta cel mai mare numar de studenti in lume. Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, 5.474 de greci studiaza in tari care nu fac parte din OCDE, in special in România si Bulgaria. Dintr-un total de 51.138 de greci care au ales sa studieze la universitati din strainatate, cei mai multi, 22.826, urmeaza cursurile unor universitati britanice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS