11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert Ceaikovski

Concert Ceaikovski

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, sub bagheta cunoscutului dirijor Alexandru Iosub, sustine un impresionant concert „Ceaikovski“, vineri, 26 ianuarie, incepând cu ora 19.00, in Sala Cercului Militar din Cetatea Baniei. Programul muzical contine: Uvertura operei „Dama de pica“, op. 68; Variatiuni pe o tema rococo pentru violoncel si orchestra, op. 33; Simfonia I in Sol minor, op. 13. Solista va fi Laura Buruiana, una dintre cele mai talentate violonceliste din tânara generatie.


Violoncelista Laura Buruiana sau libertatea seducatoare a sunetului


In vârsta de numai 26 de ani, Laura Buruiana este detinatoare a mai multor premii la concursuri internationale. In afara de România, a mai concertat in Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania si SUA.


Laura Buruiana a studiat muzica la Liceul „George Enescu“ din Bucuresti, dupa care a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Capitala, la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu. Din anul 2003 a urmat stagii de perfectionare profesionala la Köln (sub indrumarea profesorului Frans Helmerson) si cursuri de master (cu Julius Berger, Johannes Goritzki, Harro Ruijsenaars, Radu Aldulescu, Catalin Ilea si Vladimir Orlov).


De-a lungul carierei artistice, Laura Buruiana a obtinut distinctii si premii importante: Premiul I la concursurile nationale de profil, Premiul I in competitiile de la The Young Concert Artists International Auditions (New York), The Pennsylvania Prize, The Usedom Music Festival Prize, The Slomovic Prize, The Miriam Brody Aronson Prize. De asemenea, a fost laureata Fundatiei „Jerome L. Greene“, ai carei reprezentanti au promovat-o intens in scopul realizarii debutului pe scenele de concert new-yorkeze. In 2003 a mai câstigat Premiul I la Concursul „Arturo Bonucci“ organizat la Roma.


Frumoasa, tânara si talentata interpreta a concertat in centre culturale prestigioase din SUA (la Kennedy Center, Kaufmann Hall – New York; Gardner Museum – Boston), Franta, Germania (Hanovra, Konzerthaus – Berlin, Leipzig, Halle etc.), Grecia, Italia (Festivalul de la Spoleto; Milano; Roma), Olanda (cu prilejul participarii la New Masters on Tour – Concertgebouw, Amsterdam) si Spania. Pâna in prezent, aceasta a colaborat cu ansambluri simfonice recunoscute valoric pe intreg mapamondul si a realizat numeroase inregistrari difuzate de catre posturi de radio celebre din Europa, precum Deutschlandradio – Berlin, BR – Munchen, BBC – Londra etc.


Asadar, melomanii craioveni nu trebuie sa rateze concertul cu violoncelista Laura Buruiana, muziciana elogiata in centre muzicale internationale precum Concertgebouw din Amsterdam sau Centrul cultural national american „Kennedy“ din Washington.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS