8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInsulta si calomnia, anchetate de procuror

Insulta si calomnia, anchetate de procuror

Cei care se considera insultati sau calomniati nu se vor mai adresa cu plângere direct la instanta judecatoreasca, ci va trebui sa sesizeze Parchetul.


Persoanele care se considera lezate prin insulta sau calomnie nu se vor mai putea adresa direct instantei de judecata, ci va trebui sa faca plângere la Parchet. Redevenind infractiuni, prin declararea ca neconstitutionala a abrogarii lor din Codul Penal, insulta si calomnia devin acum fapte de competenta Parchetului. „In legislatia actuala nu mai exista infractiuni pentru care plângerea sa fie adresata direct instantei. In toate, plângerea se adreseaza Parchetului competent sa solutioneze cauza. Prin urmare, si in cazul insultei si calomniei plângerea va trebui sa fie adresata tot Parchetului, care va cerceta cauza si, daca va constata ca s-a savârsit o infractiune, va dispune trimiterea in judecata a inculpatilor“, a declarat procurorul Amalia Nastasie, purtator de cuvânt al Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova.


Abrogare suspendata pentru 45 de zile


Reamintim ca pe 18 ianuarie Curtea Constitutionala a decis ca abrogarea din Codul Penal a articolelor care privesc insulta (art. 205), calomnia (art. 206) si proba veritatii (art. 207) este neconstitutionala. Decizia Curtii Constitutionale prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante este obligatorie. Aplicarea dispozitiilor din actele normative neconstitutionale inceteaza la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca in acest interval parlamentul sau guvernul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.


Neconstitutional, dar nu retroactiv


Procesele penale pentru insulta si calomnie solutionate de instantele judecatoresti dupa abrogarea acestor infractiuni nu vor mai putea fi reluate acum, chiar daca abrogarea infractiunilor a fost declarata neconstitutionala. De asemenea, cei care au intentat actiune civila pentru insulta si calomnie dupa dezincriminarea infractiunilor nu vor putea acum sa se adreseze Parchetului cu o plângere penala, ci vor putea doar sa-si continuie procesele pe cale civila. „Declararea ca neconstitutionala a abrogarii insultei si calomniei nu are caracter retroactiv. Prin urmare, cei care se considera lezati printr-o infractiune de insulta ori calomnie vor putea sa se adreseze Parchetului cu plângere penala doar pentru faptele savârsite dupa declararea ca neconstitutionala a abrogarii insultei si calomniei“, a precizat procurorul Amalia Nastasie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS