24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFosti ofiteri de informatii, cercetati de Parchetul Gorj

Fosti ofiteri de informatii, cercetati de Parchetul Gorj

Trei fosti ofiteri de Securitate sunt cercetati de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj pentru ca s-au comportat abuziv in perioada anchetelor.


Trei fosti ofiteri de informatii sunt cercetati de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj. Fata de acestia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSA) s-a pronuntat ca fiind agenti ai politiei politice comuniste. Danut Marinescu, Gheorghe Enoiu si Vasile Bucura, fostul sef al Securitatii din Gorj, vor fi audiati in perioada urmatoare de procurorii gorjeni pentru cercetare abuziva. Procurorul Dumitru Bocsan, din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, cel care se ocupa de acest caz, a precizat ca deja a fost audiata partea considerata vatamata, Constantin Tapus, urmând sa fie chemati sa dea declaratii si cei trei fosti ofiteri de informatii: „Deocamdata se fac cercetari premergatoare actiunii penale, urmând sa se ia o decizie in privinta continuarii cercetarilor. Bineinteles ca vor fi chemati la audieri. A fost audiat Constantin Tapus pentru a-si preciza pozitia“. Potrivit procurorului, Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj este competent sa-i cerceteze pe cei trei fosti ofiteri de informatii, pentru ca acestia nu mai fac parte din structurile militare.


Parchetul, sesizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului


Cercetarile au inceput de la o plângere inaintata de Constantin Tapus prin intermediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, care a trimis o adresa Parchetului, la sfârsitul anului trecut. „Va rugam sa ne comunicati, atât noua, cât si petentului, decizia dumneavoastra in termenul prevazut de lege“, se mentioneaza in adresa respectiva.


Activitatea desfasurata de Gheorghe Enoiu si Vasile Bucura in structurile fostei Securitati a fost considerata de CNSAS drept politie politica. Si in ceea ce il priveste pe Danut Marinescu s-a emis o decizie de catre CNSAS, in primavara anului trecut, prin care acesta este calificat ca agent al politiei politice. Aceasta decizie a fost contestata de Danut Marinescu si acum se asteapta decizia finala. Acesta si-a continuat activitatea, pâna de curând, in cadrul SRI Gorj, de unde a iesit la pensie.


Plângeri penale impotriva fostilor ofiteri de Securitate


Constantin Tapus a fost cercetat de Gheorghe Enoiu si Danut Marinescu in anul 1987 pentru propaganda impotriva orânduirii comuniste. Enoiu avea atunci gradul de maior si lucra in Directia de Cercetari Penale, iar Marinescu era capitan la Directia Economica si raspundea de Termocentrala Rovinari, unde lucra Constantin Tapus. Acesta a facut o plângere penala impotriva lui Danut Marinescu la Parchetul Militar din Craiova, pentru declaratii in inscrisuri oficiale, dar nu a primit nici un raspuns. „Danut Marinescu si-a continuat activitatea in cadrul SRI si a semnat o declaratie pe propria raspundere ca nu facut politie politica. Or decizia CNSAS a dovedit contrariul, iar acesta a mintit. Cei doi fosti ofiteri, Enoiu si Marinescu, s-au purtat in mod abuziv in timpul cercetarilor. Am fost luat de la serviciu si dus in birourile de ancheta ale Securitatii din Târgu Jiu fara nici o explicatie. Am fost amenintat de acestia. Vasile Bucura, care era comandantul unitatii, a dispus cercetarea mea si a dat un ordin in acest sens“, a spus Constantin Tapus. Acesta a fost anchetat de Securitate pentru ca a ascultat Europa Libera si facea comentarii la adresa regimului comunist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS