24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoua cazuri de gripa

Doua cazuri de gripa

Iarna aceasta, 9.550 de vâlceni au fost depistati cu viroze respiratorii si 3.900 diagnosticati cu pneumonii.


Doi vâlceni au fost diagnosticati de medicii de familie cu gripa, acestia fiind primii bolnavi contaminati de virusul gripal, iarna aceasta. Chiar daca au fost depistati cu simptome gripale, bolnavii nu au fost internati in Sectia de boli infectioase a Spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea, ei urmând tratamentul la domiciliu. Ion Mihail, directorul Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Vâlcea, spune ca, pe lânga cazurile de gripa, mii de copii, adulti si batrâni au fost afectati de viroze respiratorii si de pneumonii. „S-au inregistrat doua cazuri de gripa care au fost diagnosticate clinic de medicii de familie. Persoanele in cauza nu au fost internate, diagnosticul fiind pus de medicii de familie. Bolnavii, unul din comuna Orlesti si altul din localitatea Runcu, nu au fost internati in spital, la Sectia de boli infectioase, ei tratându-se la domiciliu. Eu nu cred totusi in diagnostic, pentru ca daca era gripa oamenii trebuia sa ajunga la spital, sa fie izolati, dar nici nu pot sa contest diagnosticul dat de medicii de familie. Vâlcea nu e judet-pilot in care sa fie recoltate si probe de sânge pentru ca un caz de gripa sa fie confirmat de medicul specialist“, a sustinut Ion Mihail.


Mai putine viroze si pneumonii decât iarna trecuta


Seful ISS mai sustine ca, pe lânga cele doua cazuri de gripa, mii de vâlceni au fost afectati iarna aceasta de viroze respiratorii si pneumonii. „S-au inregistrat 9.550 de cazuri de infectii acute ale cailor superioare si 3.900 de pneumonii in aceasta iarna. Cazurile noi care apar in fiecare saptamâna sunt raportate de medicii de familie, la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), apoi se transmit la Ministerul Sanatatii (MS). De asemenea, urmarim toate cazurile de viroze si pneumonii care ajung in sectiile de pediatrie, boli infectioase si medicala din spital. Daca facem o comparatie cu celelalte judete, tinând cont de analiza Institutului din Bucuresti, Vâlcea are cazuri mai putine de viroze si pneumonii. De asemenea, avem cazuri mai putine si decât iarna trecuta“, a declarat Ion Mihail. Sugarii au fost grav afectati de virozele respiratorii, din cauza variatiilor de temperatura din aceasta perioada, iar unii au decedat. Un bebelus de doua luni din comuna Fârtatesti a murit in urma cu doua zile. Copilul s-a simtit rau in ultima saptamâna. Parintii au mers cu bebelusul la spital, dar micutul nu a rezistat si a murit in drum spre unitatea medicala.


„In urma autopsiei s-a constatat ca bebelusul de doua luni din Fârtatesti a murit din cauza unei viroze respiratorii. Copilul nu era nici bine dezvoltat pentru vârsta pe care o avea si mai avea si alte probleme de sanatate“, a precizat medicul legist Daniel Roncea. Conducerea ISS a pregatit mai multe spatii de cazare in Sectia de boli infectioase si a aprovizionat farmacia spitalului cu medicamente specifice, pentru a interveni cât mai repede daca apar bolnavi cu gripa care trebuie izolati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS