13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Craiova, sufocata

Un miros intepator acopera periodic nord-vestul cartierului George Enescu si o parte din Craiovita. Desi mirosul persista din toamna anului trecut, de la refacerea canalului colector Cornitoiu – Balta Craiovita, municipalitatea a decis abia ieri, la presiunile presei, sa ia o proba din apele care baltesc de-a lungul noii canalizari.


Craiovenii din cartierele George Enescu si Craiovita sunt speriati de intoxicatii si suna periodic la 112 si 984 – telefonul cetateanului – pentru a sesiza ca mirosurile de pe strazile Pascani, Constantin Brâncoveanu si George Enescu sunt imposibil de suportat. In masina sau in casa, la scoala ori in magazinele din zona, in anumite momente ale zilei oamenii au impresia ca respira pucioasa, iar unii au avut chiar senzatia ca se sufoca. Ileana Vitan, o pensionara din cartier, a declarat ieri ca, in seara de joi, aerul nu mai putea fi respirat in blocurile de pe strada Pascani: „Eram in bucatarie aseara (joi – n.r.), cu geamul deschis. Cu acest miros, parca de sulf, ne-am obisnuit deja, insa, la un moment dat, o rafala de vânt a adus in casa un aer care am crezut ca ma sufoca. Am simtit un nod in gât si am fugit afara, de teama sa nu mor in casa. Nici afara nu era mai grozav“.


Majoritatea locatarilor chestionati au confirmat ca joi seara in atmosfera parca fusese imprastiat bioxid de sulf. Insa nici unul dintre ei nu stie cum miroase cu adevarat bioxidul de sulf, pe de o parte, iar toxicitatea acestei substante ar fi facut victime, ceea ce nu e cazul, pe de alta parte. Culmea este ca nici reprezentantii institutiilor care ar trebui sa emita o opinie autorizata nu au nimic de spus. Doi dintre directorii Directiei de Sanatate Publica, Stefan Popescu si Dolores Tatar, au declarat ca nu stiu despre ce e vorba si ca nu au idee daca au fost inregistrate sesizari la DSP Dolj. „Ce stiu este ca nu am avut cazuri de intoxicare cu agenti chimici“, a spus Popescu. Dolores Tatar a fost mult mai expeditiva, trimitându-ne la Ion Voinescu, un omolog al sau de la Inspectii, care insa nu a putut fi contactat, in ciuda insistentelor noastre de a apela toate numerele de telefon furnizate de Romtelecom si de salariati care au raspuns la aceste telefoane. Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Marin Costache, a afirmat ca nu a primit nici o sesizare, dar ca luni va trimite inspectori la fata locului. „Considerati ca din acest moment ne-am sesizat. Institutia nu a fost instiintata pâna acum. Imi amintesc ca au fost niste discutii, insa erau legate de refacerea canalizarii care pleaca din Cornitoiu si nimeni nu a considerat ca este nevoie de interventia Garzii de Mediu“, a aratat Costache.


Baltile, cercetate


Aerul a duhnit dintotdeauna de-a lungul canalului colector Cornitoiu – Balta Craiovita, din pricina baltilor in care ajungeau pe diverse cai gunoaie si alte reziduuri menajere. Noul canal a fost finalizat anul trecut, chiar inainte de termen, de Energoconstructia. Oficialii din Banie erau convinsi ca acea parte a orasului va arata mult mai curata, ceea ce s-a si intâmplat. Mirosul de mocirla a disparut, lasând insa loc unuia „proaspat“ pâna la sufocare.


Sesizati inca de la inceputul anului, functionarii publici si reprezentantii Regiei Autonome Apa Craiova au verificat daca exista cumva racorduri menajere ilegale ale consumatorilor chiar deasupra noii canalizari, insa n-au gasit nimic. „Varianta reziduurilor menajere pica. Nu am descoperit nici o scurgere dirijata de mizerie de la constructiile din zona“, a spus directorul Regiei Apa, Constantin Stamatoiu. El sustine ca, daca mirosul are legatura cu canalizarea, atunci este posibil ca apa provenita de la izvoarele dintre bulevardul Nicolae Titulescu si strada George Enescu, care nu au mai fost captate de actuala conducta de canalizare, sa balteasca si sa emane acele mirosuri. Stamatoiu a spus ca este posibil chiar ca izvoarele sa traverseze straturi de reziduuri sedimentate in cursul vremii. „Nu vom putea sti daca mirosul are vreo legatura cu canalizarea decât dupa analiza apei. Astazi, o echipa a regiei a prelevat o proba, insa nu vom avea rezultate decât saptamâna viitoare“, a mai spus directorul Constantin Stamatoiu. Pâna luni, provenienta mirosului ramâne o enigma.


Proiect pentru captarea izvoarelor


Izvoarele de la granita cartierelor George Enescu si Craiovita nu au fost captate in canalul de ape pluviale din cauza ca proiectantul canalizarii nu a inclus aceste operatiuni si investitii. Primaria intentioneaza ca, indiferent de rezultatul analizei de apa, sa prinda in buget un nou proiect, mai mic, pentru captarea izvoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS