10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu sosit primele carnete de renta viagera agricola

Au sosit primele carnete de renta viagera agricola

Primele carnete de rentier agricol isi asteapta titularii sa le ridice de la Biroul judetean de renta agricola viagera al Agentiei Domeniilor Statului. 50 de carnete au fost emise pentru judetul Olt, iar alte noua pentru judetele Arges (unu), Giurgiu (unu), Dolj (cinci) si Teleorman (doua), titularii acestora numarându-se printre cetatenii care au terenuri agricole pe raza altor judete, dar care au domiciliul in Olt. Pentru ridicarea carnetelor este nevoie ca persoanele care au depus documentatii sa contacteze, in prealabil, telefonic Agentia Domeniilor Statului Olt, la numarul de telefon 0249/436.650, pentru a li se confirma daca se numara printre persoanele carora le-au sosit mult asteptatele documente. „Mai intâi trebuie sa fim contactati la telefon, astfel incât omul sa nu faca drumul degeaba, pentru ca noua ne-a sosit doar prima serie de carnete. Apoi, asa se poate evita aglomeratia. Carnetele vor fi vizate de noi, in ele vor fi trecute sumele ce revin titularilor, apoi acestia trebuie sa completeze doua anexe, respectiv sa declare ca la 31 decembrie 2006 contractele de arenda in baza carora s-au depus documentatiile sunt valabile si ca nu si-au oprit pentru folosinta proprie mai mult de 5.000 de metri de teren. De asemenea, titularii mai trebuie sa declare in scris ca nu detin peste zece hectare de teren agricol fiecare“, a spus Dumitru Roata, seful ADS Olt.


Platile aferente anilor 2005 si 2006 se vor face pâna la sfârsitul lunii martie. Tot 31 martie 2007 este termenul-limita si pentru emiterea si inmânarea tuturor carnetelor de renta viagera agricola. Modul de plata a fost simplificat prin adoptarea OUG nr. 114/2006, potrivit careia rentierii isi vor primi banii de la ADS Bucuresti prin mandat postal, prin virament bancar sau prin alte modalitati prevazute de lege. Precizam ca banii si carnetele vor veni pâna la 31 martie numai pentru solicitantii care au depus documentatiile pâna la 1 decembrie 2006. Rentierii care si-au dat terenurile in arenda primesc echivalentul in lei a 50 de euro/hectar pe an, iar cei care si-au instrainat terenurile prin contract de vânzare-cumparare primesc echivalentul a 100 de euro/hectar/an.


ADS Olt a primit, verificat, avizat si trimis la Agentia Domeniilor Statului Bucuresti, pentru avizarea finala, 335 de dosare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS