10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniunea Europeana e cu ochii pe noi

Uniunea Europeana e cu ochii pe noi

Au trecut aproape trei saptamâni de când România a intrat cu „acte“ in Uniunea Europeana. Astfel, au aparut modificari si in domeniul promovarii si protectiei persoanelor cu handicap, dar si noi proiecte legislative privind asistenta sociala, atestarea maternala profesionista.


De la inceputul anului si pâna in prezent, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj doua familii au depus cereri de adoptie. Tot in aceasta perioada continua si procedurile de evaluare la alte opt familii care au solicitat anul trecut adoptia unui copil. Etapele procedurii de adoptie nu sunt nici pe departe simple, dureaza si sunt birocratice. In primul rând, familia sau persoana care solicita adoptia unui copil trebuie sa se ateste ca familie adoptiva. Ii sunt evaluate garantiile „morale si conditiile materiale“. Apoi, la cererea de evaluare pentru obtinerea atestatului de persoana/familie apta sa adopte trebuie sa anexeze urmatoarele acte: copie de pe buletinul/cartea de identitate, copii legalizate ale actelor de stare civila (certificat de nastere/casatorie/hotarâre de divort); copie legalizata de pe titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei; certificat de cazier judiciar; certificat medical tip Ministerul Sanatatii; adeverinte de venit. „Pe lânga toate aceste documente, persoana trebuie sa depuna caracterizari de la locul de munca (minimum doua pentru fiecare persoana/membru al cuplului conjugal), declaratie notariala ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti; declaratie privind motivatia adoptiei si asteptari legate de copil (sex, vârsta, situatia psihosociomedicala); declaratie privind indicarea motivelor pentru care unul din soti nu adopta, in cazul in care cererea este formulata numai de catre unul dintre soti si celalalt nu se asociaza la cerere. Pe lânga acestea, este nevoie de certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul si un certificat medical privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj. Atestatul „de parinte“ este valabil doar pentru o perioada de un an de la data emiterii.


Noutati legislative pentru sprijinirea persoanelor cu deficiente


Pâna ieri, la biroul de asistenta maternala erau inregistrate activ 206 persoane, asistenti maternali profesionisti care ingrijesc 352 de copii parasiti. Pe lânga acestia, alti sase asistenti maternali cu atestat de profesionist asteapta sa fie angajati de DGASPC Dolj si sa primeasca in plasament copii. „In acest moment este in proiect Legea asistentilor maternali profesionisti, asteptându-se modificari insemnate privind atestarea maternalilor. Avem in sistem institutionalizati copii de la numai câteva zile pâna la 18 ani. Sapte dintre ei se afla in anii terminali, dar intentioneaza sa-si continue studiile, ceea ce la dreptul sa ramâna in sistemul de protectie al Directiei“, a mai spus Cornel Baloiu. Noutati „eurolegislative“ importante au intrat in vigoare in domeniul protectiei si promovarii persoanelor cu handicap. Pâna la sfârsitul anului, autoritatile administratiei publice locale competente au obligatia sa ia masuri pentru adaptarea trecerilor de pietoni de pe strazile si drumurile publice conform prevederilor legale, inclusiv marcarea prin pavaj tactil, cât si montarea sistemelor de semnalizare sonora si vizuala la intersectiile cu trafic intens. Pâna in luna iunie, cel târziu, toti operatorii de taxi au obligatia sa asigure cel putin o masina adaptata transportului persoanelor cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant. Constituie discriminare, deci implicit sanctionare, refuzul conducatorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap si a dispozitivului de mers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU