8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Trusa fara ajutor

Chiar si cadrele medicale pun la indoiala dexteritatea unui sofer in utilizarea trusei medicale pentru salvarea unei vieti, insa politistii sustin ca fiecare conducator auto are suficiente cunostinte medicale pentru a o folosi.


Conducatorii auto au fost cuprinsi de o adevarata obsesie in primele zile ale acestui an. Toti alearga sa-si cumpere trusa medicala, triunghi si stingator, ba chiar si vesta reflectorizanta, fapt care a dus in multe cazuri la epuizarea stocurilor din magazinele de specialitate.


Fara puncte de penalizare


Destui care nu cunosteau prevederile Codului Rutier au apucat sa-si achizitioneze renumita vesta – ba chiar unii au incheiat special polite RCA la anumite firme de asigurari care dadeau cadou veste reflectorizante. Abia mai târziu cei mai multi s-au prins ca nu sunt obligati sa aiba in dotare vesta reflectorizanta decât in cazul in care conduc autovehicule mai grele de 3,5 tone.


Toata aceasta nebunie a pornit de la teama conducatorilor auto de a nu primi puncte de penalizare. Si in aceasta privinta s-a intâmplat din nou sa fie o lipsa de cunoastere a legislatiei. „Pentru lipsa trusei medicale, a stingatorului ori a triunghiului reflectorizant, dar si pentru lipsa vestei reflectorizante la vehiculele peste 3,5 tone nu se aplica puncte de penalizare, ci se dau doar puncte-amenda. Sanctiunea este de patru – cinci puncte-amenda, adica intre 156 si 195 de lei“, a precizat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


„Am trusa, dar nu stiu ce sa fac cu ea…“


Necesitatea acestei dotari minimale a autovehiculelor cu trusa medicala, triunghi si stingator este pusa sub semnul intrebarii de conducatorii auto craioveni. „Eu am trusa medicala, dar nu prea stiu ce sa fac cu ea. Mi-ar fi si frica sa ma duc la un ranit sa-i dau primul ajutor. Triunghiul, in schimb, poate fi util, iar stingatorul, Doamne fereste, sa nu-ti ia foc masina…“, spunea Nicusor P., instructor auto.


Marius T., taximetrist pe un Tico, sustine ca are stingator „doar de ochii politistilor“, pentru ca nu ar putea face mai nimic cu el: „Am facut rost de un stingator cât un spray mai mare, ca sa pot sa-l car in masina, da’ oricum nu e de nici un folos. Poate sa-mi sting tigara cu el, ca nu-i bun de altceva. Da’ pot sa ma laud ca-l am“.


Alt craiovean, Cosmin M., care se invârtea „cu treaba“ prin fata sediului Politiei Rutiere, s-a aratat contrariat de termenul de garantie al trusei si stingatorului: „Eu am fost in Germania, iar acolo trusa si stingatorul au garantie opt ani. La noi ce sa facem, ca stingatoarele au termen de valabilitate 12 luni, iar trusele medicale 18 luni. Asta, probabil ca sa mai dea si politia amenzi daca le ai expirate si sa mai câstige si vreo firma de-a nu stiu cui, ca sa-ti iei alta trusa ori alt stingator…“.


„Poti sa-i faci mai mult rau ranitului pe care incerci sa-l salvezi“


Trusa medicala trebuie sa contina foarfece, „batista salvatorului“, „pipa Guedel“ pentru copil si adult, medicamente, pansamente, comprese sterile, alcool sanitar, garou si manusi de unica folosinta. Medicii pun insa la indoiala dexteritatea soferilor in acordarea primului ajutor unui ranit cu aceste materiale. „«Pipa Guedel», folosita pentru a tine caile respiratorii deschise, si chiar «batista salvatorului» nu sunt usor de folosit. Trebuie o anumita dexteritate si anumite cunostinte medicale, altfel poti sa-i faci mai mult rau ranitului pe care incerci sa-l salvezi. Se vede insa ca unii au considerat ca oricine poate sa le foloseasca“, a declarat dr. Florin Croitoru, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD Craiova.


Medicul sustine ca n-a intâlnit niciodata in activitatea sa de pâna acum un caz in care un sofer sa acorde primul ajutor unui ranit. „Oamenii, in general, il arunca pe ranit in masina si il duc la spital. Poate ca ar trebui totusi sa le acorde un prim ajutor ranitilor, insa trebuie sa stie cum sa o faca“, a spus dr. Florin Croitoru.


Politistii considera insa ca trusa medicala e utila, iar soferii ar trebui sa stie s-o utilizeze. „Trusa medicala poate fi utila in cazul unui accident, iar soferii trebuie sa stie s-o utilizeze. E normal sa stie, pentru ca la orice scoala de soferi se fac cursuri de prim ajutor. Mai mult, intrebari din aceste cursuri de prim ajutor se regasesc si in chestionarele de la proba scrisa pentru obtinerea permisului de conducere“, a declarat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Nici o sanctiune


Pâna ieri, in judetul Dolj nu s-a dat nici o sanctiune pentru lipsa trusei, triunghiului si stingatorului. Mai mult chiar, un ofiter de politie care a dorit sa ramâna anonim a declarat ca „trebuie sa fii pornit rau pe un sofer ca sa-l intrebi de trusa, triunghi si stingator, iar apoi sa-l si sanctionezi ca nu le are, or asta nu se face“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU