10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea s-a schimbat la fata

Termoficarea s-a schimbat la fata

Jumatate din centralele si punctele termice din Craiova au fost modernizate, iar la toate scarile de bloc au fost instalate aparate de masura a caldurii si apei calde. Investitia, de 14,5 milioane de lei, este cea mai mare alocatie bugetara de acest gen din istoria agentului termic din Banie.


Desi caldura de afara aproape ca face inutil in aceasta perioada sistemul centralizat de incalzire din Banie, modernizarea echipamentelor de termoficare se indreapta cu pasi repezi spre final. Lucrarile de inlocuire a cazanelor si schimbatoarelor de caldura din centralele si punctele termice, precum si cele de montare a debimetrelor pentru apa calda au fost finalizate, conform contractelor incheiate anul trecut intre regia Autonoma de Termoficare si operatorii autorizati. Guvernul a alocat anul trecut 145 de miliarde de lei vechi pentru caldura Craiovei, dintre care 65 de miliarde in contul punctelor termice, 45 de miliarde pentru centralele termice si 35 de miliarde pentru cele 2.400 de contoare de apa calda, câte mai erau necesare. Potrivit directorului general al Termoficarii, Tatian Tudorache, noile instalatii de la toate cele 94 de puncte termice sunt cuplate, la fel ca si noile cazane la zece dintre cele 16 centrale pe gaz. „Toate cazanele – 32 – au fost instalate, putin peste jumatate sunt in functiune. In cazul celorlalte se mai fac inca probe la sistemele de alimentare cu gaz metan. Majoritatea punctelor termice lucreaza, de asemenea, cu noile schimbatoare, insa la câteva se mai executa in aceasta perioada lucrari de stabilizare a fundatiilor“, a declarat Tudorache. El sustine ca in cazul celor noua centrale care produc caldura si apa calda cu noile cazane randamentul a crescut cu aproape 40%, de la 55%, iar in cazul punctelor termice – de la 60-70%, la 99%.


Contoarele, necitite


Contoarele de apa calda, desi racordate la retele, nu sunt in totalitate functionale. Directorul Termoficarii sustine ca 900 din cele 4.000 de contoare din Craiova nu sunt inca legate si la sistemul electronic de citire. „In aceasta perioada se fac legaturile in cartierele 1 Mai si Valea Rosie, unde mai sunt de cuplat circa 900 de aparate. Operatia este mai greoaie si s-ar putea sa mai necesite circa doua saptamâni“, a spus Tudorache. Actiunea de montare a contoarelor a fost cea mai dificila dintre lucrari, intrucât la peste 1.000 dintre subsoluri au fost inundatii cauzate de retelele de canalizare defecte, a mai aratat directorul Termoficarii.


15 centrale transformate in puncte termice


Din cele 31 de centrale termice care deservesc Craiova, 15 vor fi transformate in acest an in puncte termice. Este vorba de cartierul Craiovita Noua, a carui incalzire nu va mai fi conditionata de furnizarea de gaz metan, intrucât punctele termice produc caldura pe baza de agent termic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS