17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecalculari pe banda rulanta

Recalculari pe banda rulanta

Zilnic, zeci de oameni aduc la Casa Judeteana de Pensii Dolj noi adeverinte salariale de la locurile de munca unde si-au desfasurat activitatea si pe care nu le-au avut mentionate in cartile de munca, solicitând o noua recalculare, apoi prezinta noi adeverinte cu sporuri care implica automat alte recalculari.


Cele patru etape de recalculare ale anului 2005 au adus o serie de recalculari mai mici. Celor peste 100.000 de dosare care au fost introduse in procesul recalcularii le-au urmat alte zeci de mii de cereri de revizuire a pensiilor. Vestea ca pensia li se poate majora si dupa recalculare i-a determinat pe vârstnicii doljeni sa bata drumul spre locurile unde si-au desfasurat activitatea pentru a obtine adeverinte cu salariile sau cu sporurile pe care nu le-au avut trecute in cartea de munca. Multora dintre ei, la stabilirea pensiei, din lipsa salariului, care era omis de pe cartea de munca, indemnizatia de pensionar le-a fost calculata in functie de salariul minim pe economie din perioadele respective. „Exista cazuri in care si acum vin vârstnici in audienta sa se plânga ca nu mai dau de urma arhivelor unitatilor la care au lucrat. Am avut insa si situatii in care o singura persoana a prezentat zece adeverinte, la diferite intervale de timp. Nici nu terminau bine functionarii nostri sa le revizuiasca dosarul, ca erau nevoiti sa il refaca pentru ca mai primeau documente noi“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj.


Ce trebuie sa contina documentele necesare la recalcularea pensiei


Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca exista nenumarate situatii in care pensionarii doljeni prezinta dosarul incomplet pentru recalculare sau, dimpotriva, cu foarte multe documente, unele dintre ele inutile. Adeverintele prin care se dovedesc salariile neinregistrate in cartile de munca sau cele cu sporurile cu caracter permanent trebuie sa cuprinda obligatoriu denumirea unitatii la care a fost angajata persoana respectiva, perioada in care a lucrat, salariul, functia, meseria sau specialitatea exercitata, denumirea sporurilor, procentajul sau suma acordata, perioada exacta in care a primit sporurile salariale, dar si temeiul legal in baza caruia a fost acordat. Adeverintele trebuie sa contina in plus numar de inregistrare, stampila unitatii, reprecum si semnatura celui care reprezinta unitatea. Alta conditie extrem de importanta este ca adeverinta trebuie sa aiba specificat faptul ca pentru drepturile salariale au fost virate contributiile de asigurari sociale.


Pensionarii trebuie insa sa stie ca diurnele de deplasare, premiile anuale, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer sau drepturile de autor nu sunt luate in considerare la recalcularea pensiei.


Trei ani din momentul recalcularii


Actele doveditoare necesare revizuirii pensiei se pot aduce timp de trei ani dupa recalculare, plata facându-se retroactiv, din momentul recalcularii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS