14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii, lasati fara brichete

Copiii, lasati fara brichete

Noi reguli pentru producerea brichetelor au fost propuse printr-un proiect de ordin al ANPC. Acestea vizeaza copiii sub trei ani, care nu vor mai putea folosi respectivele obiecte, dar prevad si interzicerea brichetelor-fantezie.


Obligativitatea implementarii normelor Uniunii Europene, din 2007, a determinat si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sa introduca anumite restrictii pe piata autohtona. Pentru a proteja consumatorii, specialistii au intocmit un proiect de ordin prin care sunt interzise fabricarea si importul brichetelor care pot fi actionate de copiii pâna la trei ani, dar si a brichetelor-fantezie. Producatorii si distribuitorii care au insa in stoc astfel de obiecte, devenite ilegale, mai au la dispozitie câteva saptamâni pâna când pot scapa de marfa. Dupa 15 martie, brichetele considerate periculoase vor fi confiscate, iar vinovatii vor fi aspru sanctionati, amenda putând ajunge pâna la 10.000 de lei.


Sisteme speciale de protectie pentru copii


Noile brichete care vor fi produse trebuie sa respecte normele europene. Acestea va trebui dotate cu sisteme speciale care sa nu permita copiilor sa le aprinda, in acest mod legislatia româna fiind adaptata la cerintele Comisiei Europene, care impune statelor membre conditii aspre când vine vorba de protectia consumatorilor. Precizam ca proiectul de ordin a fost elaborat de ANPC in colaborare cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Nationala a Vamilor. Ultima institutie a fost implicata, in primul rând, pentru a stopa importarea brichetelor periculoase.


Pe lista neagra a proiectului de ordin care ar urma sa intre in vigoare din 15 martie figureaza si brichetele sub diverse forme si culori, care au invadat in ultimii ani si piata din Craiova. Fumatorii din Banie puteau sa isi cumpere brichete in diverse forme, de la masini, sirene, personaje din desene animate, la telefoane, grenade sau pistoale. Achizitionarea obiectelor se poate face si in prezent aproape de la orice magazin, insa din martie va fi permisa doar in tutungerii.


„E de bun-simt decizia. Ar trebui sa existe magazine specializate pentru toate categoriile. Vânzarea de brichete intr-o carmangerie, spre exemplu, chiar nu o inteleg. Oricum, diferenta o sa se cunoasca si la sumele pe care le vom plati pe aceste brichete «europene»“, a explicat Vlad Matei.


Schimbarea anunta majorarea preturilor la brichete


Fumatorii sunt speriati insa ca preturile ar putea creste semnificativ, iar ei va trebui sa revina la vechea modalitate de aprindere a tigarilor, chibriturile.


„Incarc brichetele de câtiva ani, insa clientii sunt doar oamenii care au brichete speciale, la care tin si pe care nu vor sa le inlocuiasca. Restul, decât sa le incarce, isi cumpara altele noi, ca sunt si la un leu“, a spus Marin Ilie, liber profesionist. Ideea sefilor din Capitala a fost salutata si de conducerea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, desi pâna in prezent acestia nu au fost sesizati de consumatori in legatura cu problemele intâmpinate la folosirea brichetelor. „Asteptam sa primim avizul de la Bucuresti si demaram imediat actiunile de control. Interesul nostru este ca oamenii sa nu aiba de suferit din cauza brichetelor. Mai multe amanunte decât cele prezentate in proiect nu stim nici noi“, a declarat Dan Vasile, director adjunct in cadrul OJPC Dolj.


Brichete cu garantie


Adaptarea la normele UE a legislatiei autohtone va duce la schimbari majore in industria brichetelor. Producatorii va trebui sa ofere o garantie de minimum doi ani, potrivit art. 1, al. a), din ordinul ANPC. De asemenea, acestia vor fi obligati sa faca teste brichetelor pentru a se asigura ca nu pot fi aprinse de copiii sub trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS