10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a nascut in Europa

S-a nascut in Europa

Are fix 13 zile. Mihaela Maria Radu din Valea Stanciului s-a nascut chiar in noaptea de Anul Nou, in primele minute ale lui 2007. Cu alte cuvinte, este prima taranca europeana din comuna.


Nici nu a inceput bine focul de artificii al lui Solomon din centrul orasului, ca au si prins-o pe Florentina durerile facerii. Jumatate de ora, atât au tintuit-o chinurile pe patul maternitatii Spitalului Universitar din Craiova. Iar când s-au stins si ultimele scântei de pe cer si multimea scanda triumfal „Europa! Europa!“, proaspata mamica isi strângea fericita la piept pruncul sanatos: o fetita zdravana, de trei kilograme trei sute, impodobita cu o claie de par negru si invinetita de plâns.


„A fost vioaie din prima clipa!“, povesteste continuu tânara de 20 de ani oricui doreste sa afle fiecare amanunt din primele clipe de viata ale piticaniei. „Când m-au pus doctorii pe masa, ea iesise deja pe jumate. Nu mai avea rabdare! Nici nu m-am straduit prea mult si am si auzit-o chiraind de mama focului. Abia am linistit-o. Noroc ca ii era foame si a tacut repede…“.


Unghiile – de bun augur in Europa


Primita cu mare alai in casa parinteasca dupa numai trei zile de spitalizare, nou-venita a schimbat val-vârtej viata familiei Radu din Valea Stanciului. De mai bine de o saptamâna, da adunarea la fiecare trei ore – mai putin noaptea când, lenesa ca taica-sau, se lasa rugata! – si strânge pe lânga ea tot neamul: mama, soacra, matusile si vreo cinci – sase vecine. Cât infuleca hamesita mititica, femeile stau roata si se minuneaza de ea: ce ochisori, fata, da’ ce mai nasuc si buze si ce hotarâre pe ea, se vede ca e europeana, nascuta acum, cu integrarea! Unde mai pun si visele de ursitoare – „un câmp cu cai albi si o puicuta frumoasa si curata ca laptele“, cum povesteste insufletita mamica – e clar pentru toate ce soarta frumoasa o asteapta pe Mihaela Radu, prima europeana din sat.


„Are degete lungi si unghii bune, cu siguranta va deveni cineva! Eu vreau sa o fac doctorita, ca e meserie de oameni destepti si cu bani. Dar acum trebuie sa vrea si ea. In tot cazul, va fi bine de ea. A zis-o si taica-sau, chiar daca nu i-a prea convenit ca e fata. „Chiar daca nu-i fac eu casa, cum as fi facut daca era baiat, copilul asta va avea noroc pe lume, simt eu!“, repeta Florentina cuvintele sotului.


Nascuta in primele minute ale integrarii României in Uniunea Europeana, micuta Mihaela este astazi de departe cel mai insemnat cetatean al comunei Valea Stanciului. Si, dupa cum i s-a ursit, nasterea ei va purta noroc intregii asezari!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU