21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocalitatile doljene, fara buget de investitii

Localitatile doljene, fara buget de investitii

Zeci de localitati doljene asteapta bugetul destinat investitiilor pe 2007, dupa ce sedinta extraordinara a consiliului judetean, in care trebuia sa se distribuie banii, a fost amânata pentru prima data in istoria institutiei.


Motivul oficial al amânarii sedintei in care trebuia repartizate cele 131 de miliarde pentru investitii din cele 111 localitati doljene a fost viciul de procedura. Consilierii democrati au facut o sesizare catre consiliul judetean prin care cereau o amânare a acesteia pentru ca nu au avut timp sa studieze punctele aflate pe ordinea de zi. Desi sedinta a fost programata vineri, alesii judeteni au pus mâna pe dosare abia joi dupa-amiaza si, spun consilierii democrati, nu s-au respectat prevederile legale conform carora materialele de sedinta trebuie sa ajunga in mâna legislativului cu trei zile inainte de sedinta. Lucrurile n-au stat insa tocmai asa. In spatele usilor inchise, consilierii Aliantei DA intruniti ieri-dimineata intr-o minisedinta cu executivul judetean si o parte din consilierii opozitiei au reclamat faptul ca modul de repartizare a banilor a fost astfel conceput incât anumite localitati sa fie avantajate, in speta cele pesediste. „M-a deranjat dezechilibrul intre localitati pentru ca modul in care se repartizau banii facea ca unele localitati sa beneficieze de bani, iar altele nu. Au dat bani pentru proiecte aflate in faze avansate, dar legea nu exclude iluminatul public sau obiective de ordin social si ne permite sa dam bani pentru studii de fezabilitate. Am primit o propunere perfectibila si tocmai de aceea am hotarât sa amânam sedinta.Trebuie sa ne uitam in cât mai multe localitati din Dolj, sa acordam sprijin mai multor tipuri de proiecte, pentru ca acesti bani sa fie repartizati intr-un mod cât mai echitabil“, a spus consilierul democrat Gelu Visan.


Criteriile de baza: proiectul in derulare sau sediu de primarie


Cifrele vorbesc de la sine. Din cele 75 de localitati carora le-au fost repartizate sume pentru sustinerea unor programe de dezvoltare locala sau pentru cofinantarea unor proiecte de infrastructura, 50 sunt conduse de primari PSD. Asta inseamna ca 82% din primarii cu aceasta culoare politica din Dolj au primit bani pentru investitii. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care ocupa si functia de prim-vicepresedinte a organizatiei judetene a PSD a declarat ca principalul criteriu in repartitia banilor a fost acela ca localitatea sa aiba in derulare un proiect care necesita cofinantare. „Am cerut SAPARD, ADR, PDR si Inspectoratului Scolar Judetean sa ne furnizeze informatii despre programele aflate in derulare in Dolj. Pe baza raspunsurilor am repartizat cea mai mare parte din bani. Au ramas vreo 40 de miliarde de lei vechi si am dorit sa ne adresam localitatilor care au pierdut sediile de primarii precum Calafat, Bailesti sau Giubega. Acest buget ii favorizeaza pe cei care au avut proiecte. Daca sunt mai multi primari PSD care beneficiaza de bani este pentru ca sunt mai multi primari PSD in Dolj decât de alta culoare politica“, a spus presedintele CJ Dolj.


CJ cauta primarii la fondul de rulment


Ca sa verificam afirmatiile presedintelui Prioteasa, cum ca numai localitatile cu proiecte au primit fonduri, am contactat la intâmplare unul dintre primarii PSD care a primit prin repartitie 30.000 de lei la capitolul „Sedii de primarii, cofinantari programe de dezvoltare locala“. Constantin Nita, edilul-sef din Afumati, a declarat ca nu desfasoara in acest moment nici un fel de proiect, dar ar fi binevenita improspatarea varului de pe cladirea primariei. Nici vorba de programe sau de constructie de sediu. De mentionat este faptul ca 36 de localitati din Dolj nu au primit nici un leu in acest an pentru sustinerea unor proiecte de dezvoltare, iar 22 dintre acestea sunt conduse de primari ai Aliantei. Si ca sa puna si cireasa pe tort, presedintele Prioteasa a amintit, printre altele, de sumele venite anul trecut prin hotarâri de guvern catre anumite localitati doljene, fonduri care, din lipsa de timp, nu au putut fi cheltuite si au intrat in fondul de rulment al localitatilor, care poate fi folosit numai pentru investitii. „Nu este nici o legatura intre banii pe care localitatile le au in prezent in fondul de rulment si repartitia sumelor pentru proiecte de catre consiliul judetean. Totusi, daca ar fi sa aleg intre doua localitati care sa primeasca bani de la consiliu, as alege-o pe cea cu cei mai putini bani in fondul de rulment“, a spus Prioteasa. Altfel spus, conform acestui criteriu, localitatile favorizate de guvern anul trecut au fost sarite de la impartirea banilor de la consiliu anul acesta. De mentionat este faptul ca, la nivelul judetului, fondul de rulment pe localitati atinge in acest moment suma de 70 de milioane de lei.


Consilierii, convocati la sedinta in scris


Dupa mai multe ore in care s-au certat in spatele usilor inchise, consilierii si executivul CJ au ajuns la o solutie de compromis. Luni va avea loc alta intâlnire in care se vor dezbate criteriile de impartire a banilor, iar, daca alesii vor ajunge de aceasta data la o hotarâre comuna, marti va avea loc sedinta in care se vor distribui sumele catre localitati. Consilierii vor veni insa la aceasta sedinta nu oricum, ci prin convocare scrisa. Din cauza problemelor de viciu reclamate de PD, executivul consiliului a decis sa respecte intrutotul legea si sa convoace fiecare consilier judetean in scris, nu doar verbal. „Ne-a fost teama de aceasta data ca, daca continuam cu sedinta, prefectul nu ne dadea viza de legalitate pe hotarâri“, a precizat Prioteasa. Acesta a adaugat ca bugetul de investitii pe 2007 al localitatilor doljene poate fi votat si fara consilierii Aliantei, pentru aprobarea lui fiind necesare 18 plus unu din voturi. In acest moment, 19 dintre cei 37 de consilieri judeteni apartin PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS